Engelliler, kendi günlerinde açıklama yaptı;

Engelliler, kendi günlerinde açıklama yaptı;
Van Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Fazlı Bor, evde bakım ve muhtaçlık aylığı ile atamalar ve emeklilik konularını kapsayan üç önemli sorunlarının olduğunu belirterek, bu sorunların ivedilikle çözülmesini talep ettiklerini söyledi.

Van Altı Nokta Körler Derneği tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla açıklama yapıldı.

Açıklamayı Dernek Başkanı Fazıl Bor, yaptı.

EVDE BAKIM ÜCRETİ VE MUHTAÇLIK AYLIĞI

Üç önemli sorunlarının olduğunu ve bu sorunların çözümü için önerilerini yetkililerin bilgisine sunmak istediklerini belirten Bor, birinci sorunu ve çözüm önerisini şöyle izah etti:

“Bilindiği gibi 2013 yılından bu yana gerek 2828 sayılı yasaya göre ödenen bakım ücretinde, gerekse 2022 sayılı yasaya göre ödenen muhtaçlık aylığında, engellinin hane içinde fert başına düşen geliri kriter olarak kullanılıyor. Bu durum, engelli gelir sahibi değilken gelir sahibiymiş gibi bir algı yaratıyor ve engelli bireyi daha çok ailesine bağımlı hale getiriyor. Yanı sıra pek çok muhtaç engellinin bu hakları elde edememesi sonucunu yaratıyor. Anımsanacağı üzere konu 2016 yılında Meclisin gündemine gelmiş ve o zamanki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu kriterin kaldırılması için bir yasa tasarısı sunmuştu. Ancak Maliye Bakanlığının itirazı nedeniyle anılan kriter sadece yaşlı eşler için ortadan kaldırılmış; engellilerin talebi reddedilmişti. Uzun süreden beri engelliler bu konunun Meclisin gündemine taşınması için talepte bulunuyorlar. TBMM, bu yasama döneminde muhtaçlık aylığı ve evde bakım ücretinin ödenmesi için aile içinde fert başına düşen gelir kriteri yerine engellinin kendi gelirinin esas alınması yönündeki yasa değişikliğini gerçekleştirmelidir.”  

ENGELLİ ATAMALARI

Diğer bir sorunlarının da atamalar konusu olduğunu ifade eden Bor, şöyle devam etti:

“Bilindiği gibi 2012 yılında başlayan EKPSS uygulamasından sonra kamu personeli olarak istihdam edilen engelli sayısında, daha önceki yıllara göre önemli bir artış olmuş; EKPSS’nin olmadığı 2002 ile 2012 arasındaki 10 yılda 20 bin 829 engelli istihdam edilmişken 2012’den sonraki 6 yıl içerisinde 31 bin 197 engelli kamu personeli istihdamı gerçekleştirildi.  2016 yılında yapılan EKPSS sonuçlarına göre 2016, 2017, 2018 yıllarında toplam 8 bin 530 kişi kamu personeli olarak istihdam edildi. 2019 yılı içerisinde, herhangi bir atama söz konusu olmadı. Sayın Bakan, Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada şartlı olarak Aralık ayında atama yapılabileceğini ima etmesine rağmen herhangi bir engelli ataması yapılmamıştır. 2020 yılında EKPSS sınavı yapılmış olup bunun neticesinde anlamlı bir atamanın 2020 yılı bitmeden yapılmasını talep ediyoruz.” 

ERKEN DEĞİL OLAĞAN EMEKLİLİK

Üçüncü sorunlarının ise emeklilikle ilgili olduğunu kaydeden Bor, bu sorun ve çözüm önerileri hakkında da şunları aktardı:

“Taşeron işçi olarak çalışan ve 696 sayılı KHK’nın. 127. maddesi ile sürekli işçi kadrolarına alınan engellilerin erken emeklilik hakkının erken emeklilik zorunluluğuna dönüştürülmesi nedeniyle pek çok engellinin erken emekliliğe zorlandığı biliniyor. Oysa engelliler için erken emeklilik hakkı, seçimlik bir hak olup erken emeklilik zorunlu değildir. Bu gerçeği kabul eden bir önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Jülide Sarıeroğlu bir genelge yayınlayarak zorunlu erken emekliliğe sevk edilen engelli işçilerin emeklilik işlemlerinin durdurulmasını istemiş; 696 Sayılı KHK’da değişiklik yapılarak sorunun kökten çözüleceğine söz vermişti. Ancak Bakanlıktan ayrıldığı için bu sözünü yerine getiremedi. Yeni yasama döneminde 696 sayılı KHK’da engellilere de erken değil olağan emeklilik hakkının kullandırılması yönünde bir değişiklik yapılmalıdır. 2021 yılında bu sorunun meclis tarafından çözülmesini talep ediyoruz.”

Prestij Haber: Adil HARMANCI