Elektrik akımına kapılan çocuk yeniden hayata tutundu

Elektrik akımına kapılan çocuk yeniden hayata tutundu
Bitlis’in Ahlat ilçesinde yaklaşık 2 ay önce elektrik direğine çıkarken akıma kapılarak ağır yalanan çocuk, sevk edildiği Van’da doktorların çabasıyla yeniden hayata tutundu. 

Ahlat ilçesinde yaklaşık 2 ay önce elektrik direğine çıkarken akıma kapılan Emir Kahraman (15), dengesini kaybederek taşlık zemine düştü. Vücudunun birçok kısmında kırıklar ve yanmalar oluşan ve doğuştan tek böbreği olan Kahraman, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilerek tedavi altına alındı. Burada doktorların çabasıyla yeniden hayata tutunan Kahraman, taburcu olacağı günü bekliyor.

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Op. Dr. Ümit Haluk İliklerden, yanık ve yüksekten düşme nedeniyle Van’a getirilerek tedavi altına alınan Emir Kahraman’ın iyileşmesinden dolayı yaşadığı mutluluğu dile getirdi. İliklerden, “Bugün bu hastamız hareket ediyor ve konuşabiliyor. Biz hekimlerin hayatları boyunca tatmin oldukları en önemli, en gurur verici günlerinden biridir. Tek böbreği olmasına rağmen hem yüksekten düşme, hem beyin travması, beyin içi kanama, vücudunun birçok kemiğinde kırıkları olan bir hastanın böbrek yetmezliğine gidip, yanıkla ilgili ciddi kas hasarı olmasına rağmen hayatı kurtarıldı. Yanık ünitesindeki takiplerini yapan Dr. İskan Bey ile Dr. Lütfü Bey’e ayrıca teşekkür ediyorum. Beyin cerrahisi doktorlarımızdan İlhan Bey ve ortopedi hekimlerimizin ciddi takipleri oldu. Çocuğumuz birkaç gün içinde inşallah taburcu olacaktır” dedi.

“KAFA KEMİKLERİNDE ÇOKLU KIRIKLAR VARDI”

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Yeşilbaş, direkten düşen çocuğun kafa kemiklerinde çoklu kırıkların olduğunu belirterek, “Emir yaklaşık 2 ay önce yüksek gerilim hattına çıkıyor. Elektrik çarpması sonucu yükseklikten taşlık bir zemine düşüyor. Kafa kemiklerinde çoklu kırıkları vardı. Birçok yerinde ve kafasında beyin içi kanaması vardı. Doğuştan tek böbrekli olan hastamızın yaygın kas hasarına bağlı rabdomiyoliz dediğimiz, miyoglobin üreten ve böbreğe zararlı madde salgılaması durumu vardı. Hasta makineye bağlı olarak yoğun bakım ünitemize geldi. Uzun süre beyin travmasına yönelik beyin cerrahi arkadaşımız yoğun tedaviler verdi” diye konuştu.

“BEYNİNDE HASAR KALACAK DİYE UMUTSUZLANDIK”

Beyninde hasar kalacağına dair umutlarını yitirmişken Emir’in beklenmedik şekilde iyileştiğini dile getiren Yeşilbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hastamız kısa sürede böbrek yetmezliği tablosunda çıktı. Uzun süre beyin ödemi ve kanama için tedavi aldı. Hastamızı derin uyuttuk ve sonrasında uyandırdık. Hastamız uyandığında çok ciddi hasarı vardı, konuşması sıkıntılıydı, beslenemiyordu, nefes alması çok sıkıntılıydı, uzun süre fizik tedavi rehabilitasyon programına alındı. Açıkçası beyninde hasar kalacak diye bizler de umutsuzlandık. Sonuç itibariyle 16 gün sonra solunumu rahatladığı için yanık ünitemize devrettik. Ünitemize devretmeden solunum sıkıntısı devam ediyordu. Konuşması çok azdı, birkaç kelime çıkarabiliyordu. Yutması yoktu, mideye bir sondaj yardımıyla besleniyordu. Çok mutlu olacak bir şekilde hastamızın iyileştiğini gördük.”

“TAMAMEN AYAKTA DURABİLİYOR VE YÜRÜYEBİLİYOR”

Emir Kahraman’ın önümüzdeki günlerde hastaneden taburcu olacağını bildiren Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Lütfi Tekeş de, “Emir’in tedavisini devam ettirdik. Tedavisini devam ettikçe açıldı, anlamlı konuşmaya ve geçmişini hatırlamaya başladı. Bu arada sol bacağındaki ciddi yanıkları devam ediyordu. Ayağını kurtarmak için çalışma yaptık. Daha sonra yaptığımız pansumanlarla ayağını kurtardık. Sadece sol ayağında iki parmak ucu kesildi onun dışında herhangi bir kesim yapılmadı. Bacağını kurtarmış olduk. Gerçekten ciddi bir emek istiyordu, ekibimle canla başla çalıştık. Bütün ekip arkadaşlarıma ve başhekimimize teşekkür ediyorum. Emir, inşallah buradan yürüyerek çıkacaktır. Şu anda herhangi bir sekeli kalmadı. Tamamen ayakta durabiliyor ve yürüyebiliyor. Kolundaki kırıklarda iyileşti, fizik tedaviye devam ediyor. İnşallah buradan yürüyerek çıkaracağız” şeklinde konuştu.

Kuzenlerinin ısrarıyla elektrik direğine çıkarken akıma kapılarak düştüğünü söyleyen Emir Kahraman ise, başına gelenleri hatırlamadığını dile getirdi.