Ekmek zammına tepkiler var!

Ekmek zammına tepkiler var!
Van'da geçtiğimiz günlerde ekmek fiyatlarına yaklaşık yüzde 22 oranında zam yapılmış ve 90 kuruştan satılan ekmek 1 lira 10 kuruşa yükselmişti.

- Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Van Lokantacılar Fırıncılar ve Kahveciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Osman Tuncil, yükselen girdi fiyatlarından dolayı fırıncı esnafının talepleri doğrultusunda zam uygulamasna gidildiğini söylemişti. Ancak ekmeğe yapılan zammın yüksek olduğunu belirten vatandaşlar, küsürat nedeniyle de sıkıntı yaşanacağını belirtiyor. Siyasi partiler de ekmeğe yapılan zammın geri çekilmesini talep ediyor.

Önceki gün konu ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, zammın zamanlamasının yanlış olduğunu belirterek tepkisini gösterirken, dün ekmek zammına bir tepki de Saadet Partisi Van İl Başkanlığı'ndan geldi.

Saadet Partisi Van İl Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada; “Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak fırıncılara çağrımızdır! En temel gıdamız olan ekmeğe yapılan zammın ivedilikle durdurulmasını talep ediyoruz.” denildi.

TUNCİL; “FIRINCI SADECE 7 KURUŞ KÂR EDİYOR”

Vatandaşlar, ekmeğe yapılan yüzde 22 oranındaki zammı yüksek gördüğünü söylüyor. Gösterilen tepkilere cevap veren Van Lokantacılar Fırıncılar ve Kahveciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Osman Tuncil; “Ekmeğe zam yapmadan önce bütün maliyetler hesaplandı. Bugün ki rakamlarla 250 gramlık ekmeğin maliyeti 1 lira 3 kuruşa denk geliyor. Burada fırıncı esnafının kârı sadece 7 kuruş. Aksi bir fiyat esnafı kurtarmıyor. Bu nedenle yapılan zam zorunlu bir zam olmuştur. Vatandaşlarımızın anlayışına sığınıyoruz” dedi.

Geçtiğimiz günlerde ekmeğe yapılan zamla birlikte 90 kuruş olarak satılan ekmek 1 lira 10 kuruşa satılmaya başlandı. Vatandaşlar ve bazı siyasi parti temsilcileri de, yapılan zam oranının yüksek olduğunu belirterek duruma tepki gösterdi ve zammın geri alınmasını talep etti. Tepkiler üzerine gazetemize açıklamalarda bulunan Van Lokantacılar Fırıncılar ve Kahveciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Osman Tuncil, fırıncı esnafının talepleri doğrultusunda zorunlu bir zam yaptıklarını söyledi.

Van'da 2014 yılının sonundan şimdiye kadar ekmeğe zam yapılmadığını belirten Tuncil, gelinen nokta itibari ile zammın kaçınılmaz olduğunu söyledi. Başta un olmak üzere birçok girdi fiyatlarında yükselmelerin söz konusu olduğunu belirten Tuncil, “Maliyetler yükselince fırıncı esnafımız da ısrarla zam talebinde bulundu. Fırıncı esnafımızın talebi ekmeğin 1 lira 25 kuruşa yükseltilmesi şeklindeydi. Ancak yaptığımız yoğun görüşmelerin ardından esnaflarımız 1 lira 10 kuruşa rıza gösterdi. Yaptığımız maliyet hesaplamalarına göre bugün 250 gram ekmeğin maliyeti 1 lira 3 kuruş oluyor. Yani burada esnafın kârı sadece 7 kuruş. Esnaf bu kârı da yapamazsa fırınını işletemez duruma gelir. Bu nedenle ekmeğe yapılan zam bir zorunluluğun sonucuydu ve bu anlamda vatandaşlarımızın anlayışına sığınıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ZAM ORANI YÜKSEK”

Van Lokantacılar Fırıncılar ve Kahveciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Osman Tuncil, zammın kaçınılmaz olduğunu dile getirirken, vatandaşlar ve bazı siyasi parti temsilcileri de zam oranının yüksek olduğunu söyleyerek, zam kararının gözden geçirilmesini istediklerini dile getiriyorlar.

SOSYAL MEDYADA DA TEPKİLER VAR

Ayrıca sosyal medya üzerinden de ekmek fiyatlarındaki yükselişe tepkilerin olduğu görülüyor. Vatandaşlar zammın geri çekilmesini talep eden çok sayıda mesaj paylaşıyor.

HABER: Mürsel ÖNER
KAYNAK: PRESTİJ GAZETESİ