‘Ekmeğe zam uygulamasının zamanlaması doğru değil’

‘Ekmeğe zam uygulamasının zamanlaması doğru değil’
Van’da, ekmek için daha önce alınan zam kararının, bu dönemde uygulanmaya konması, yanlış bir karar olarak yorumlandı.

 Edinilen bilgilere göre, Van’daki fırıncılar aldıkları ortak kararla,  ekmek için daha önceden alınan 25 kuruşluk zammı, uygulamaya koydu.

Van’da ekmeğin 1 TL’ye satıldığı 2019 yılı sonlarında fırıncılar yine 25 kuruşluk zam teklifinde bulunmuş ancak zam talebi ertelenmişti.

Van’da birçok fırın ise, bu süre içinde ekmeği 75 kuruş ile 1 TL arasında satışa sunuyordu. Bu durumun da rekabete neden olduğu ve çıkan tartışmalar ardından fırıncıların ortak zam kararı aldığı öğrenildi. 

Bu durum ise, tepkilere neden oldu.

‘FONLARI KULLANSINLAR’

Yapılan zamma ilişkin açıklama yapan Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahin, fırıncılara fon kullanmalarını önererek, şunları söyledi:

“Dünya ve ülke olarak ciddi bir süreçten geçiyoruz. İnsanlarımızın çoğu yoksulluk sınırında ve geçimini zor karşılıyor. Bu aşamada ekmeğe zam yaparak insanlarımızın mağdur olmasını kabul etmek mümkün değildir. Fırınların, ekmeğe zam yapmak yerine geçici bir dönem Devletin ilgili destek fonlarını kullanmalarını öneriyorum.”

‘DOĞRU DEĞİL’

CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukçu da, bu dönemde ekmek zammının uygulanmaya başlanmasının doğru olmadığını belirterek, şöyle dedi:

“Van da ve ülkemizde halk, salgın Koronavirüs hastalığı ile mücadele için evlerinde zorunlu beklerken, temel yiyecek olan ekmeğe bazı fırınların zam yapması, esnaflıkla bağdaşmayan bir girişimdir. Fırsatçılık yapan her işletmeye karşı ESOB ,Ticaret İl Müdürlüğü, Van Büyükşehir Belediyesi ve tüm yetkililer itiraz etmeli ve yasal inceleme başlatmalıdır.”

‘ZAM GERİ ÇEKİLMELİDİR’

Vangölü Aktivistleri Derneği Yönetimi Kurulu tarafından da konuya ilişkin gazetemize özel açıklama yapıldı.

Koronavirüsle yapılan mücadele sırasında yaşanan ekonomik sıkıntılara değinilen açıklamada, şöyle denildi:

“İnsanlığı tehdit eden salgından dolayı halk olarak oldukça zor bir dönemden geçiyoruz. Salgını yenebilmek için herkes eve kapanmış ve temel ihtiyaçlardan olan ekmeğe, böylesi zorlu bir dönemde zam yapılmasını doğru bulmadığımızı belirtmek isteriz. Hem ekmeği çok tüketen bir toplumuz hem de halk olarak genel anlamda alt gelir grubu olmamız, yapılan son zam bizleri daha da zora sokacak bir uygulama olacaktır. Bu zor süreçte toplum olarak daha çok dayanışmalıyız. İşçimize, muhtaca, komşumuza her anlamda yardımcı olmamız tamamen insanı ve İslami bir yaklaşım olacaktır. Bu minvalde yapılan zammın geri çekilmesi doğru bir adım olacaktır.”

Prestij Haber: Adil HARMANCI