Düğün yapacaklara kötü haber! Van’da altın alan yok satan çok

Düğün yapacaklara kötü haber! Van’da altın alan yok satan çok
Türkiye’de altın fiyatlarının yükselmesi karşısında Vanlı vatandaşlar şaşkınlık yaşarken, düğün yapacak olanları ise kara kara düşünüyor.

- Yaz aylarının gelişi ile birlikte düğün hazırlıkları yapan vatandaşlar, yükselen fiyatlar karşısında ne yapacağını bilemiyor. Çeyrek altının 210 TL’den, gram altının ise 121 TL’den satılması vatandaşı gram altına yöneltirken, kuyumcu esnafı ise, durgunluktan şikayetçi. Altının son zamanların en yüksek fiyatlarına ulaştığını, elinde altın olan birçok vatandaşın da bu durumu fırsat bilerek altınını bozdurduğunu ifade eden kuyumcular, geçen yıl bu zamanlarda 150 TL civarında sattıkları çeyrek altının bu yıl 210 TL’den satıldığını dile getirdiler. Türkiye’de altın fiyatlarında yaşanan artış, elinde altın bulunan vatandaşın yüzünü güldürürken, elinde belli miktarda altın bulunan vatandaşlar fiyatların yükseldiği bu dönemde kara geçmek için kuyumculara gelerek altınlarını bozdurmaya başladı.



Düğünleri olduğu için altın almaya gelen Mehmet Çelenk isimli vatandaş, alım gücünün olmadığını belirterek fiyatların çok yüksek olduğunu ifade etti. Mecburen almak zorunda olduklarını vurgulayan Çelenk, 5 yerine 3 alacaklarını ama yine satarken, buna yakın rakamlara satacaklarını kaydetti.
Beğendiği yüzüğün fiyatı karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Çiçek Özdek ise, “Altını çok beğendiğini ama alım gücüm çok düşük. Bu durumda bu kadar parayı buna veremem” diye tepkisini dile getirdi.



Altın fiyatlarındaki artışı ve vatandaşın fiyatlara olan ilgisini değerlendiren Yüzbaşıoğlu Kuyumcusu işletmecisi Alaattin Abut, fiyatlardaki yükselişin vatandaşın alım gücünü etkilediğini belirtti. Düğün sezonun gelmesine rağmen, yükselen fiyatlar karşısında vatandaşın bekleyerek geçiştirdiğini anlatan Abut, “Fiyatların yükselişi ile birlikte vatandaş bilezik almak istiyor ama onun yerine yüzük alıyor. Büyük altın alacak ama çeyrek alıyor. Tüm para bildiğiniz gibi bayramda harcandı. Tasarruf için gram altına yönelenlerin sayısı daha çok” ifadelerini kaydetti.



Sefa Kuyumcusu Hamit Sekvan da 3 gün boyunca kapalı olduklarını belirterek, “Altının has fiyatı şuan 127 TL 50 Kuruş oldu. Düğün sezonu başladı, inşallah düşer. Vatandaş şuan altın alamıyor. Ama satan çok. Bizler de şuan beklemedeyiz. Şuan işyerlerimize gelen vatandaşını çoğunluğunu altının fiyatını soranlar veya elindekini satmak isteyenlerden oluşmaktadır. Bugün itibari ile 22 ayar altının satış fiyatı 121 TL, çeyrek altın 210 TL’den satılıyor. Vatandaşlarımız fiyatların arttığı bu dönemde en çok çeyrek ve cumhuriyet altınını bozduruyor” diye konuştu.