Dokuz çocuğunu okutan anne, şimdi de kendisi okuyor

Dokuz çocuğunu okutan anne, şimdi de kendisi okuyor
Van’ın Edremit İlçesi’ne bağlı Kıyıcak Mahallesi’nde yaşayan 60 yaşındaki Aslı İmre, üçü doktor, dördü öğretmen, biri mühendis ve biri hemşire olan 9 çocuğunu teker teker okuttu. Zor şartlarda büyütüp çocuklarını meslek sahibi eden anne İmre şimdilerde okuma yazma öğrenmeye başladı.

Van’ın Edremit İlçesi’ne bağlı Kıyıcak Mahallesi’nde yaşayan 60 yaşındaki Aslı İmre, üçü doktor, dördü öğretmen, biri mühendis ve biri hemşire olan 9 çocuğunu teker teker okuttu. Zor şartlarda büyütüp çocuklarını meslek sahibi eden anne İmre şimdilerde okuma yazma öğrenmeye başladı. Bir başarı hikayesinin mimari olan anne İmre, bölgedeki birçok anneye ve öğrenci velisine örnek olurken çocukları ile gurur duyduğunu söyledi.

Sürekli kadın cinayetleri ile anılmak yerine bu defa örnek bir anne haberini sizlerle buluşturuyoruz. Örnek kadın hikayesi bu defa Van’ın Edremit ilçesinde geldi. Çocuk yaşta ailesi tarafından okutulmayan Aslı İmre (60), evlenip çoluk çocuğa karıştı ancak hayalindeki okumayı yazmayı asla unutmadı. 10 çocuk annesi olan Anne İmre, 9 çocuğunu teker teker okuttu. Hepsini birer meslek sahibi yapan anne İmre, şimdilerde ise torununun yardımı ile okuma yazmaya başladı.

ÇOCUKLARIMDAN GURUR DUYUYORUM

Yaşadıklarını ve çocuklarını okutma serüvenini anlatan Anne İmre, çok zor şartlar altında bu günlere geldiğini ifade ederek, eşinin inşaatta çalıştığı sırada kendisinin ise hayvan beslediğini söyledi. İmre, “Çocuklarımı zor şartlar altıdan okuttum. Çocuklarımdan çok memnunum. Hepsinden gurur duyuyorum. Herkese örnek olsun isterim. Herkes böyle güzel çocuklar yetiştirsin isterim.” Dedi.

TORUNU ÖĞRETMENLİK YAPIYOR

Küçük yaşta iken ailesi tarafından okula gönderilmediğini ve köydeki işlerden dolayı okuyamadığını ifade eden İmre, okumanın yaşla ilgisi olmadığını söyledi. İmre, “Okumak için belli yaşa ihtiyaç yok. Yazın işler vardı zaman bulamadım ama şimdi kış ve iş yok. Bende elime aldım kalemi defteri ve başladım yazıp okumaya. Torunum Zeynep bana okumayı yazmayı öğretiyor. Torunum ben senin öğretmenin olacağım dedi ve bir haftada öğrenmeye başladım.” Şeklinde konuştu.

ZAMANINDA ANNEM BENİ OKUTMAMIŞTI

İmre konuşmasının devamında şunları söyledi: “Köy yerinde 9 çocuk yetiştirip meslek sahibi etmek kolay değil. Bundan dolayı köydekiler imrenerek bakıyor. Ben asla çocuklarımın başıboş gezmesine izin vermedim. Okullarını okuyup meslek sahibi olana kadar başlarında bekledim. Çocuklarım ekmek sahibi olsun diye çok uğraştım. Çok didindim. 15 yaşında bir oğlum daha var. Hiçbir şekilde başıboş olsun istemedim. Okumam yazmam yoktu ama çocuklarım ders çalışırken yanlarında oturur soru sorardım onlarda cevap verirlerdi. Gerçekten çok zor günlerden gelip çocuklarımı bu yaşa getirdim. Hem oğullarım hem de kızlarım çok başarılı oldular. Hepsi oku ve meslek sahibi oldular. Zamanında annem beni okutmamıştı. Ama ben okuttum tüm çocuklarımı. Bu yüzden hepsinden gurur duyuyorum.”

9 ÇOCUKTAN 3 DOKTOR, 4 ÖĞRETMEN, BİR MÜHENDİS VE BİR HEMŞİRE ÇIKTI

Anne İmren’in çocukları hepsi okudu ve şimdi meslek sahibiler. Anne İmre konuşmasının devamında, “Çocuklarımın hepsi meslek sahibi olmalarının yanı sıra şimdi aile sahibi de oldular. Oğlum Kamuran inşaat mühendisi, Okan doktor, Gürkan doktor, Fatma öğretmen, Güney doktor, Perizade öğretmen, Nurgül hemşire, Aysel öğretmen, Hatice öğretmen oldu. En küçük oğlum ise lise okuyor.”

Meral YILDIZ / ŞEHRİVAN