Doğan: 'Şehir merkezine taşınmak zorunda kalacağız'

Doğan: 'Şehir merkezine taşınmak zorunda kalacağız'
Van Demirciler ve Geri Dönüşümcüler Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Ömer Doğan: 'Şehir merkezine taşınmak zorunda kalacağız'

 Van Demirciler ve Geri Dönüşümcüler Küçük Sanayi Sitesinde bulunan firma sayısının 120 ve çalışan sayısının da 2300 kişi olduğunu belirten Doğan, Van ve ilçeleri başta olmak üzere çevre il ve ilçelere de hizmet verdiklerini belirtti. Doğan, site esnafının bu aralar en büyük probleminin, şehir merkezinde faaliyetlerini sürdüren hurdacılar olduğunu söylüyor.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Van Demirciler ve Geri Dönüşümcüler Küçük Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Doğan, bu soruna çözüm bulunmaması durumunda iş yerlerini kapatmak zorunda kalacaklarını dile getirdi. Sorunun çözümü noktasında yetkililere seslenen Doğan: “Şehir merkezinde bulunan  hurdacı ve çıkmacı işletmecilerin neredeyse tamamının sanayi sitesinde zaten kendilerine ait yerleri var. Yerleri olmayanlar için de çok uygun fiyata kiralık yerlerimiz mevcut. Lütfen bu işletmelerin siteye taşınmaları için gereken adımları atın ve gereken süreci başlatın. Lakin onlar taşınmıyorsa bizler de tüm esnafımızla şehir merkezine taşınmak zorunda kalacağız” ifadelerini kullandı.

“GEREKEN ADIMLAR ATILMALI"

Doğan, bazı hurdacıların şehir merkezinde işlerini sürdürmelerinin haksız rekabete sebep olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

“Şehrin problemlerinden biri, sanayi iş kolları arasında olan işletmelerin kendi ihtisas sanayi alanları olmasına rağmen halen şehrin sokak ve cadde başlarında faaliyet göstermeleridir. Bu meslek gruplarının  başında, sokak aralarında çevre kirliliği, görüntü ve ses kirliliği oluşturan hurdacılar ve çıkmacılar geliyor. Söz konusu bu hurdacıların, 2005 yılında 120 dönüm arazi üzerine kurulan Van Demirciler ve Geri Dönüşümcüler Küçük Sanayi Sitesinde yerleri olmasına rağmen maalesef gerekli denetimlerin yapılmamasından dolayı halen şehir merkezinde faaliyet göstermektedirler. İlgili kurumların hakkaniyet içinde bu meseleye el atmalarını bekliyoruz. Van Demirciler Sitesinde bulunan esnafa yüzbinlerce lira harcatarak yapı kullanma izni, lisans, iş yeri açma ruhsatı, imar planları, sigorta ve tartı denetimleri yaptıran ilgili belediyeler, sanayi sitelerinde kendi ihtisas alanlarında olması gereken ancak dışarıda korsan olarak faaliyet gösteren işletmelere niçin yaptırım uygulamıyorlar? Belediyelere tek kuruş maliyet gerektirmeyen bu korsan çalışan hurdacı - çıkmacı işletmelerin kendi ihtisas alanları olan sanayi sitelerine taşınmaları hem kentimize rahat bir nefes aldıracağı gibi, sanayi sitesinde  tüm yasal mevzuatlara uyarak çalışan esnafımızla da haksız rekabetin önüne geçilecektir. 15 yıla yakındır ilgili belediyelere defalarca yazmamıza rağmen ve yine yüz yüze görüşmeler gerçekleştirmemize rağmen bu korsan işletmelerin sanayi sitesine taşınmaları yönünde bir sonuç alamadık. Artık sanayideki esnafımız bu korsan işletmelerden dolayı iş yapamaz hale geldi. Bir kez daha Sayın Valimizden, Büyükşehir Belediyesi, Tuşba Belediyesi, İpekyolu Belediyesi ve Edremit Belediyesinden rica ediyoruz. Şehir merkezinde bulunan  hurdacı ve çıkmacı işletmecilerin nerdeyse tamamının sanayi sitesinde zaten kendilerine ait yerleri var, yerleri olmayanlar için de çok uygun fiyata kiralık yerlerimiz mevcut. Lütfen bu işletmelerin taşınmaları için gereken süreci başlatın. Lakin  onlar taşınmıyorsa bizler de tüm esnafımızla şehir merkezine taşınmak zorunda kalacağız. Çünkü bu şartlarda rekabet etmemiz çok güç.”

prestij Haber: M. Selim KURT