DBP Büyükşehir Meclis Grubu'ndan flaş 'Borç' açıklaması

DBP Büyükşehir Meclis Grubu'ndan flaş 'Borç' açıklaması
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van Büyükşehir Meclis Grubu Bekir Kaya dönemine ait kayyım tarafından açıklanan borç tatarına yanıt verdi. Yazılı açıklamada ifade edilen 750 milyon lira (trilyon) tutarındaki borç miktarının gerçeği yansıtmadığı ileri sürüldü.
Van Büyükşehir Belediyesi DBP Meclis Grubu,  Büyükşehir’e kayyım olarak atanan yönetimin belediye borçlarına ilişkin yaptığı açıklamalara yazılı yanıt verdi. Belediye borçlarının gerçeği yansıtmadığı, belediyenin toplam borcunun açıklandığı gibi 750 milyon lira değil, 316 milyon lira olduğu ifade edildi.

“İLÇE BELEDİYELERİN BORÇLARI DA DAHİL EDİLDİ”

İlçe belediyelerinin borçlara dahil edildiği vurgulanan açıklamada, “Van’ın büyükşehir statüsü almasının ardından kapanan belde ve şuan mevcut olan ilçe belediyelerinin toplam 370 milyon  lirası da bu borçlara dahil edilmiştir. Ki, bu borcun belediyemizin yaptığı bir harcama olmadığı gibi, bu durum yargıya taşınmış ve yargı süreci devam etmektedir. Yine bu borçların 80 milyon TL’si AKP yönetiminden kalan borçlardır” denildi.

“BEKİR KAYA SANIK DEĞİL”

Görevden alınarak tutuklanan Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Bekir Kaya’nın -sanık değil peşinen suçlu ilan edildiği iddialarına yer verilen DBP grubu açıklamasında “Bahse konu açıklamada en başta Van halkının demokratik seçimle iki dönemdir göreve getirdiği Belediye Başkanımız sayın Av. Bekir Kaya’yı sanık değil peşinen suçlu ilan eden ifadeleri hukuken ve ahlaken çirkin bir had aşma olarak değerlendirdiğimizi belirtiyoruz. Bekir Kaya, bu halkın yüz akı ve halkın gönlünde hala Van Büyükşehir Belediyesi Başkanıdır. Belediye Başkanımıza karşı ifade edilen çirkin ve mesnetsiz açıklamaların sahipleri bu halkın gönlünde mahkum edilecektir. Van Büyükşehir Belediyesi’nin borçlarına ilişkin de gayri ahlaki rakamlar sunulmuş ve kamuoyu yanlış bilgilendirilmiştir” denildi.

“KAMUOYUNU ALDATMAYA DÖNÜK ALGI OPERASYONUDUR”

Halkımıza karışı olan sorumluluğumuzun gereği ve konuyu aydınlığa kavuşturmak üzere belediyenin borçlarıyla ilgili böyle bir açıklamanın yapıldığına dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:

“1-Söz konusu korsan yönetimin, belediyenin borçlarına ilişkin yayınladığı rakam tamamen hayal ürünü ve belediye yönetimimiz döneminde yapılmış borçlar değildir. Yayınlanan rakamlar içerisinde; Van’ın büyükşehir statüsü almasının ardından kapanan belde ve şuan mevcut olan ilçe belediyelerinin toplam 370 milyon TL’si de bu borçlara dahil edilmiştir. Ki, bu borcun belediyemizin yaptığı bir harcama olmadığı gibi, bu durum yargıya taşınmış ve yargı süreci devam etmektedir. Ayrıca büyükşehir oluşum sürecinde Valilik tarafından kurulan ‘mal paylaşım komisyonları’ AKP belediyelerinin olduğu illerde bu borçlar hazineye devredilirken, muhalif belediyelerin kazandığı yerlerde ise bu borçlar Büyükşehir Belediyelerine devredilmiştir. Belediyemize hukuksuzca aktarılan bu borçlarla ilgili daha önce açıklama yapılmış ve bu borçlarla ilgili gerekli yasal girişimlerde bulunulduğu kamuoyunca da bilinmektedir.

 2- Açıklanan borçların içerisine; 2009 yılı öncesi AKP belediyesi döneminde Mavi-Kent A.Ş’ye ait 60 milyon TL de dahil edilmiştir. Açıklanan borcun içerisinde, Mavi-Kent borcunun detaylı olarak açıklanmaması, şu anki yönetimin içerisinde bulanan bazı kişilerin o dönem yapılan bu usulsüzlüklerde imzalarının olduğu gerçeğidir. Ki, bu usulsüzlüklerde imzası olanların tamamı müfettiş raporlarında belgelenmiş ve haklarında yargı süreci devam etmektedir.

3-Müteahhit ve piyasa borçları olarak açıklanan rakamlarda ise tam bir ahlaksızlık örneği sergilenmiştir. Hak edişleri yapılmayan, önümüzdeki yıllarda ödenmesi gereken kimi borçlar ve hala sözleşme sürecinde olan borçlar da (ki şu aşamada bu ödemeler borç olarak ifade edilemez) bu miktara dahil edilmiştir. Bu tamamen kamuoyunu aldatmaya dönük bir algı operasyonudur.”

“TOPLAM BORÇ 316 MİLYON LİRADIR”

Van Büyükşehir Belediyemizin ve VASKİ Genel Müdürlüğü’nün borç dökümüne yer verilen DBP açıklamasında,”İki kurumumuzun SGK’ya olan borcu: 124 milyon liradır. (Bu borç yapılandırılmış ve ödemeleri yönetimimiz süresince düzenli olarak ödenmiştir.)İki kurumumuzun Vergi Dairelerine olan borçları ise: 75 milyon TL’dir. (Bu borç ise kentimizde yaşanan depremden kaynaklı tüm mükelleflere olduğu gibi, erteleme yasasından kaynaklı ödenmemiş, yeni çıkarılan yasa çerçevesinde yapılandırılmış ve ödemeleri düzenli olarak yapılmıştır) Her iki kurumumuzun piyasa ve müteahhitlere olan borçları ise: 100 milyon TL’dir. İki kurumumuzun VEDAŞ’a olan borcu ise: 15 milyon liradır. Belediyemiz tarafından bu yıl içerisinde Van Ticaret Borsasından  devir aldığı ve tarım ve hayvancılık faaliyetlerini yürüttüğü VOTAŞ Şirketinin şuan itibariyle sadece hissedarlara 2 Milyon Tl borcu bulunmaktadır. Bunun dışında bugün itibariyle bu şirketimizin ödeyeceği hiçbir borcu bulunmamaktadır.

Özet olarak iki kurumumuzun toplam borcu yaklaşık olarak: 316 Milyon TL olup, yukarıda detaylı olarak aktardığımız gibidir. Yapılandırılan ve ödemeleri düzenli olarak yapılan kurum borçları dışındaki piyasa ve müteahhide olan 100 milyon TL gerçek borç olup, bunun karşılığında ise  Belediyemizin AFAD, YYÜ, Hastaneler ve diğer kamu kurumlarından 100 milyon TL alacağı bulunmaktadır.”

“ÇALIŞMALARIN TAKDİRE ŞAYANDIR”

Çalışmaların takdire şayan olduğu iddia edilen açıklamada “Belediyelerden açık ara bir iş yüklenimi ile hizmet sunmuştur. 2014 yılından bu yana, büyük bir özveri ve fedakârlıkla Van halkına hizmet eden Van Büyükşehir Belediyesi, bu 3 yıl zarfından çok önemli çalışmaları yapmıştır. Tüm olanaklarını zorlayan belediyemiz, büyükşehir belediyesi statüsünü birlikte aldığı diğer Belediyelerden açık ara bir iş yüklenimi ile hizmet sunmuştur. Buna Van halkının tamamı şahittir. Yüzölçümü açısından Türkiye’nin en büyük kentlerinden biri olan kentimizin coğrafyası göz önüne alındığında yapılan çalışmaların takdire şayan olduğu halkımızın yaklaşımından net olarak anlaşılmaktadır. Bunun böyle olmadığına inananlar halkın oyuna (seçime) başvurma yerine yönetime zorla el koyanlardır. Kaldı ki, her sezon başında yapacağımız çalışmalar halka aktarılmış, yılsonunda ise yaptığımız çalışmalar ve mali raporlar şeffaf bir şekilde tüm halkımıza açıklanmıştır.

“SUÇLAMALARI ASLA KABUL ETMİYORUZ”

Bekir Kaya ve yönetiminin zan altında bırakıldığı, yapılan açıklamaların ahlaki ve insani olmadığı kaydedilen DBP açıklamasıının devamında “ AKP iktidarının hukuksuz bir şekilde cezaevinde tuttuğu Belediye Başkanımız Bekir Kaya’ya dönük yapılan bu suçlamaları asla kabul etmiyoruz. Bilinmelidir ki, gerçek yürür ve onu kimse durduramaz. Elbette bu gerçek, bu yakışıksız açıklamaları yapanların yüzlerine bir gün çarpacaktır. Bizler DBP yönetimi olarak anlımız ak, başımız diktir. Halkımız, bu kenti parsel parsel satanlara, milyonlarca TL yolsuzluk yapanlara ve hukuksuz bir şekilde belediye başkanını tutuklatanlara,  geçmişte gerekli cevabı vermiştir, bundan sonra da verecektir” denildi.