Danıştay proje iptal dedi

Danıştay proje iptal dedi
2019 yılı bitti ve yeni bir yıla girildi. 2020 yılının ilk kötü haberlerinden bir tanesi Van’a geldi. 2018 yılında ilk çalışmanın başlatıldığı Van Kent Meydanı için Danıştay’dan kötü haber geldi. Danıştay projesini iptal etti.

Kent meydanları, kentlerin görünen yüzü, kent sakinlerinin buluşma noktası. Birçok kentte olan ve olması gereken kent meydanı ’ın nefes almak için ihtiyaç duyduğu kent meydanı beklentisi sürerken, kent meydanı projesi dönemin Van Valisi şimdiki Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu tarafından verilmişti. Yıkım işlemlerinin de başladığı kent meydanı alanında çalışmalar Danıştay kararı ile durduruldu. Van Kent Meydanı projesinin yapılacağı alanda dükkanları bulunan esnaflar konuyu Danıştay'a taşımış ve projenin iptalini istemişti. Yılın ilk gününde Danıştay flaş bir karar imza atarak gelen başvuruları haklı buldu ve Van Kent Meydanı projesini iptal etti.

80 MİLYONLUK PROJEYDİ

Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan ve tamamı 25 bin metrekare olan alan, kent meydanına dönüştürüleceği dönemin Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu tarafından müjdelenmişti. 80 milyon liralık yatırım bütçesiyle gerçekleştirilecek olan projenin 2019 yılında tamamlanması hedeflendi de o dönemde açıklanmıştı. Van'ın ilk kent meydanında bin araçlık yer altı otoparkı, oyun alanları ve sosyal alanlar, kafeler, restoranlar, kuru havuz, buz pisti, sergi alanları, sanat atölyeleri, anıt meydan, toplanma ve gösteri alanları gibi bölümler yer alacağı projede yer almıştı.

2019’DA BİTECEKTİ, İPTAL OLDU

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'nun kentte göreve başladığı ilk günlerde müjdesini verdiği, 'Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi' için çalışmalarda o dönemde başlamıştı. Yaklaşık 80 milyon liralık yatırım bütçesiyle gerçekleştirilecek projenin 2019 yılında tamamlanacağı belirtilirken, yoğun ve sıkışık bir kent merkezine sahip olan Van, bu proje sayesinde halkın rahat nefes alabileceği ve sosyalleşebileceği bir alana kavuşacaktı. Kent meydanı projesinin önemli vizyon projelerinden biri olduğunu kaydeden Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zorluoğlu, kent meydanı içinde kalacak mülklerin sahipleri ile görüşmelerin başlatıldığını, hazine arazisi olan alanlarda ise ilk kazmanın vurulacağını belirtmişti.

“MAĞDUR ETMEYECEĞİZ” DEMİŞTİ

Van’ın vizyonunu değiştirecek ve şehir merkezine nefes aldıracak Kent Meydanı projesinde ilk binanın yıkımı da Vali ve Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu döneminde başladı. Belediye Başkan Vekilliği görevine geldikten sonra birçok müjdeyi veren Vali Murat Zorluoğlu’nun en büyük projelerden biri olan Kent Meydanında yıkım çalışmaları start aldı. Vali Zorluoğlu’nun katılımıyla 25 dönüm alanda bulunan eski müze binası iş makinalarıyla yıkılmaya başlanmıştı. Yıkımın olduğu dönemde konuşan Vali Zorluoğlu, Van’a güzel bir meydan kazandırma niyetinde olduklarını söyledi. Zorluoğlu, “Çalışmalarımız devam ediyor. 25 dönüm alan içinde devlete ait olan binaların yıkımı sürüyor. Daha önce de belediye binasını yıkmıştık. Diğer kamu binaları da yıkılacak. Özel mülkiyet konusu olan yerlerin sahipleriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Birinci etap olan 25 dönümlük alanı kent meydanı yapmak için özel sektöre ait binaları da yıkacağız. Bunu yaparken kimsenin mağdur edilmeyeceğini daha önce esnafımızla yer sahipleriyle yaptığımız toplantılarda söylemiştik. Onların da bu projeye destek verdiklerini, memnuniyet duyduklarını biliyoruz. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla inşallah şehrimiz çok güzel bir meydana kavuşacak.  Bu meydanın altı ise bin araçlık kapalı otopark olacak” demişti. Ancak Kent Meydanı Projesi de Van’daki birçok proje gibi rafa kaldırıldı.

CAZİBESİNİ YİTİRDİ

Verilen müjdeler ve yapılan açıklamaların ardından birkaç binanın yıkımı da yapıldı ancak bu yapılanların devamı gelmedi. Kent Meydanı yapılacak olan alanda bulunan esnafın itirazlar üzerine çalışmalar durdu. 2018 yılında bu yana duran çalışmalar sonrası bölgedeki cazibede yok oldu. İnsanların geçmez olduğu ve esnafın zor durumda kaldığı alanda ne kent meydanı yapıldı ne de eski cazibesi geri geldi. Bu durumda olan yine esnafa ve Van’da yaşayan vatandaşa oldu.

DANIŞTAY “PROJE İPTAL” DEDİ

Dönemin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu tarafından başlatılan Van Kent Meydanı Projesi ile ilgili tartışmalar sürerken, Danıştay'dan sürpriz bir hamle geldi. Van Kent Meydanı projesinin yapılacağı alanda dükkanları bulunan esnaflar konuyu Danıştay'a taşımış ve projenin iptalini istemişti. Yılın ilk gününde Danıştay flaş bir karar imza atarak gelen başvuruları haklı buldu ve Van Kent Meydanı projesini iptal etti.

İTİRAZ EDİLEN PROJE RAFA KALDIRILIYOR

Çevreyolu projesinde olduğu gibi esnafın itirazı üzerine Kent Meydanı projesi de rafa kaldırıldı. Ancak belediyeler ile yere aktörler, kentteki söz sahibi olan milletvekili, siyasetçi ve bürokratların ses çıkarmamasından dolayı, Van’ın bir cenazesi daha oldu. Yapılan itirazlar sonrası çözüm üretemeyen yetkililer Kent Meydanı projesini de bir kenara mı atacak yoksa esnafla anlaşacak mı? İlerleyen zamanlarda netleşecek olan bu durum, hiçte iç açıcı görünmüyor.

YENİ DOĞU GAZETESİ: EMRAH DEMİR-ZEKİ DEMİR