DAKA’dan “Ortak Kullanım Atölyeleri” projesi

DAKA’dan “Ortak Kullanım Atölyeleri” projesi
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının faydalanıcısı olduğu TRB2 bölgesinde faaliyet gösteren işletmelerin kullanabileceği Ortak Kullanım Atölyeleri (ORTKA) Projesi kapsamında Van, Bitlis ve Muş’a 9 milyon Euro’luk destek kazandırdı.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansından yapılan açıklamada, Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında TRB2 bölgesinde faaliyet gösteren işletmelerin ortak bir biçimde kullanabilecekleri atölyelerin kurulması ve bu atölyelerde işletmelerin kendi öz sermayeleri ile alamadıkları, fakat ihtiyaç duydukları büyük bütçeli makine ve ekipmanların alımına ilişkin olarak hazırlayıp Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sundukları “TRB2 Bölgesinde Ortak Kullanım Atölyelerinin Kurulması” isimli projenin 29 Haziran 2018 tarihinde Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylandığı belirtildi.

Açıklamada, “Yaklaşık 3 yıl sürecek projenin yürütülmesi, proje sahibi Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından gerçekleştirilecektir. 9 milyon 295 bin 163 Euro toplam bütçesi olan projenin 7 milyon 504 bin 914 Euro’su Avrupa Birliği tarafından, geriye kalan 1 milyon 790 bin 248 Euro’su ise ulusal bütçemizden karşılanacaktır. Proje temel olarak inşaat, teknik destek, müşavirlik, makine alımı ve kurulumu olmak üzere 4 ana bileşenden oluşmaktadır. Proje kapsamında Van Erciş Küçük Sanayi Sitesi ile Bitlis ve Muş organize sanayi bölgelerinde bin 285 metrekare büyüklüğünde 3 adet ortak kullanım atölyesi inşa edilecektir. Bu atölyelerde özellikle metal, ahşap ve otomotiv sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerin ortak kullanımı için makine ve ekipman alımı, makinelerin kurulumlarının gerçekleştirilmesi ve bu faaliyetler esnasında danışmanlık hizmetlerinin alınması sağlanacaktır. Projenin teknik destek bileşeni kapsamında işletmelerin çalışanlarına kurulan makine ve ekipmanları kullanabilme yetileri kazandırılıp, ticari faaliyetlerinde ihtiyaç duydukları pazarlama, satış, bilgisayarlı muhasebe, kurumsal yapılarını güçlendirme ve dış ticaret gibi konularda uzman kişiler tarafından eğitim almaları temin edilecektir. Böylelikle işletmelerin hem beşeri sermayelerinin gelişmesi hem de daha kurumsal bir yapıya dönüşmesi sağlanacaktır. Kurulacak olan bu ortak kullanım atölyelerinin işletmelere sunacağı katkının yanı sıra TRB2 bölgesi üniversitelerinin ilgili bölümlerinde ve meslek liselerinde okuyan öğrenciler için de laboratuvar niteliğinde olacaktır” denildi.