Cumhurbaşkanı Erdoğan Arıtma Tesisi'nin açılışını yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Arıtma Tesisi'nin açılışını yaptı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferansla katıldığı törende ‘Van Merkez İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin açılışı yapıldı.


5 Haziran Dünya Çevre Günü toplu açılış töreni kapsamında Pendik Millet Bahçesi'nde düzenlenen program ile Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yapımı tamamlanan 180 milyon bütçeli ‘Van Merkez İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin açılışı gerçekleştirildi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın video konferansla Van’a bağlandığı programda hayırlı olsun temennisiyle tesisin açılışı yapıldı. Van Gölü kenarında yapılan tesisi beğendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kim daha çevreci? Lafla çevrecilik olmuyor işte icraat” diye katılımcılara seslendi. Daha sonra hayırlı olsun temennileriyle tesisin kurdeleleri kesilerek açılışı gerçekleştirildi. Program kapsamında ayrıca İstanbul, Aydın, Kars, Malatya, Muş, Trabzon, Mersin ve Adıyaman'daki 10 ayrı millet bahçesi ve Van, Niğde ve Batman'daki atık su arıtma ile Artvin Hopa'daki içme suyu arıtma tesislerinin açılışları gerçekleşti.


Açılışın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van Gölü Koruma Eylem Planı kapsamında Van Gölü'nü kirlenmekten kurtaracak olan tesisin temelinin iki yıl önce atıldığını hatırlattı.


Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eşi Emine Erdoğan hanımefendinin de katılımıyla Van Merkez İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin devreye alındığını belirten Vali Bilmez, “Son teknolojinin kullanıldığı ve 112 dönüm üzerine kurulan tesisimiz için yaklaşık 180 milyona lira harcandı. Tesisimizin devreye girmesiyle Van Gölü ciddi anlamda kirlenmekten kurtuluyor. Bununla birlikte yıllardır göle deşarj edilen atık su sahilde dip çamuru oluşturmuş. Bu çamur hem kirliliğe hem de kokuya neden olmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları, Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyemiz el ele vererek dip çamur temizliğine başlandı. İnşallah kısa sürede sahilimizi bu çamurdan arındırarak Van halkını Van Gölü ile bulaştıracağız" dedi.


Programda Vali Bilmez ve eşi Meral bilmez, Dünya Çevre Günü temalı fotoğraf yarışmasında dereceye giren çevre müfettişi miniklere çeşitli hediyeler verirken, Van Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (VASKİ) öz kaynakları ile alınan 7 adet vidanjörün de hizmete alınması için kurdeleler kesildi.


Merkez İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi alanında gerçekleştirilen törene, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’in yanı sıra AK Parti Van milletvekilleri İrfan Kartal ve Abdulahat Arvas ile YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, AK Parti İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan ve kurum müdürleri katıldı.