Coğrafi işaret tartışmalarına Van TSO son noktayı koydu

Coğrafi işaret tartışmalarına Van TSO son noktayı koydu
Son günlerde Van kamuoyunda Van Kahvaltısı başta olmak üzere yöresel ürünlerin Coğrafi İşaret tescilinin yapılması konusunda yapılan değerlendirmelere ilişkin Van Ticaret ve Sanayi Odası’ndan açıklama yapıldı.

Son günlerde Van kamuoyunda Van Kahvaltısı başta olmak üzere yöresel ürünlerin Coğrafi İşaret tescilinin yapılması konusunda yapılan değerlendirmelere ilişkin Van Ticaret ve Sanayi Odası’ndan açıklama yapıldı. Yöresel ürünlerin coğrafi tescil işlemlerinin yapılması yönünde yaklaşık 7 yıldır çalışmalar yapıldığı belirtilirken, özellikle Van Kahvaltısının bu kapsamda ele alınamayacağı ifade edildi.  

Yapılan açıklamada; Van kahvaltısı birden fazla üründen oluşan bir öğün türü olması nedeniyle coğrafi işaret tescilinin yapılması mümkün değildir. Bu yönde yapılan tüm başvurular ret edilmiştir. Bu nedenle Van Kahvaltısına ilişkin “Garanti Markası” başvurusu Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılmış ve 13.01.2014 tarihinde tescil edilmiştir. Garanti Markası, farklı işletmelerin ürettikleri mal ve hizmetlerin ortak özelliklerini, coğrafi kaynaklarını ayırt edici işarettir. Garanti markasının temel özelliği, belirlenmiş standartları sağlayan bütün işletmelerce kullanılır olmasıdır. Van Kahvaltısı Garanti Markası tescili çerçevesinde yönetmelik yayınlanmıştır. Van Kahvaltısı Garanti Markası’ nın yanlış kullanılması veya kullanmayı hak etmediği halde kullanılması durumunda 556 Sayılı Markalar Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’’ ve yürürlükteki diğer mevzuat hükümleri uygulanır denildi.

Denetimler ve tespitler konusunda yapılan açıklamada;  Van Kahvaltısı adını kullanan işletmelerin tespitine ilişkin Odamız tarafından TOBB nezdinde girişimlerde bulunulmuştur. TOBB tarafından tüm Oda ve Borsalara yazı yazılmış ve Van Kahvaltısı unvanını kullanan işletmelerin Van TSO’ya bildirilmesi talimatı verilmiştir. Bu talimat çerçevesinde Oda ve Borsalar tarafından duyurular yapılmıştır. Yine Türkiye’de 81 İlin Belediye Başkanlıklarına yazı yazılarak Van Kahvaltısı unvanını kullanan işletmelerin “Van Kahvaltısı Garanti Belgesi Kullanım İzni” almaları konusunda uyarılmaları ve Odamıza başvurmaları konusunda yazı yazılmıştır.  Ayrıca yeni açılacak işletmelerin ruhsatlandırma işlemlerinde bu belgenin zorunlu kılınması talebimiz iletilmiştir. Bazı Belediyeler tarafından gerekli denetimler yapılmış ve tutanaklar tutulmuştur.  Belge almadığı halde bu ünvanı kullanan bazı işletmeler tabela unvanlarını değiştirmişlerdir. İzinsiz kullanan işletmeler hakkında hukuki süreç devam etmektedir denildi.

Bununla birlikte ilimizle özdeşleştiği ifade edilen bazı ürünlerin coğrafi işaret tescillerinin yapılması konusunda son 7 yıl içinde çalışmalar yapıldığı, ancak birçok ürünün tescil için yeterli olmadığı belirtildi.  

Coğrafi işaret tescili başvurusunda bulunacak gerçek ve ya tüzel kişiler, tüketici dernekleri ve coğrafi yöre ile ilgili kamu kuruluşlara gerekli desteğin verileceği ifade edildi.