Çocuklarda ileri yaşam desteği eğitim verildi

Çocuklarda ileri yaşam desteği eğitim verildi
Van İl Sağlık Müdürlüğü tarafından çocuklarda ileri yaşam desteği eğitim verildi.
İl Sağlık Müdür yardımcısı Dr. Şebnem Kartal, yaptığı açıklamada: “İlimiz Sağlık Müdürlüğüne bağlı Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şubesi;  112 Acil Personellerine, Çocuklarda İleri Yaşam Desteği (ÇİLYAD) Eğitimi veriyor.  Bu eğitimin amacı bebek ve çocuk ölümlerini ve önlenebilir sakatlıkları azaltılmasıdır Sağlık Müdürlüğümüz eğitimcileri tarafından bağlı Acil Tıp Teknisyeni, Paramedik ile Acil Tıp Teknikerlerine bu eğitimin verilmekte.



İlimizde Kırsal nüfus oranının fazla olması nedeniyle vatandaşlarımızın 2 nci Basamak Sağlık Kuruluşlarına ulaşmada sorun yaşanmaması için İlçelerde çalışan 112 Acil personellerine de bu eğitim verilerek, Sağlık Bakanlığı Acil Hekimliği Sertifika Programı Uygulama Yönergesi çerçevesinde, Acil Sağlık Hizmetlerinde çalışan sağlık personelinin katılmasının zorunlu olduğu dört modülden biridir; Çocuklarda İleri Yaşam Desteği. Kartal, Çocuklarda İleri Yaşam Desteği (ÇİLYAD) kursu Sağlık Bakanlığı, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılmakta ve Acil Hekimliği Sertifikasyon Programı Yönetmeliği çerçevesinde sertifikalandırılmaktadır.

ÇİLYAD kursu 4 gün sürmekte ve aşağıdaki konular teorik ve uygulamalı olarak işlenmektedir. 1.Çocuklarda Temel Yaşam Desteği. 2.Solunum Yetmezliği ve Şokun Tanımlanması. 3.Hava Yolunun Açılması ve Solunumun Sağlanması. 4.Şok ve Kardiyak Arrest Tedavisi. 5.Damar Yolu Açma. 6.Ritim Bozuklukları. 7.Travma Durumunda Yeniden Canlandırma Uygulamaları ve Omurga Tespiti. 8.Yeniden Canlandırma Sonrası Çocuğun Stabilizasyonu ve Taşınması”
dedi.