Çoban Pazarı kuruldu, baston satışları başladı

Çoban Pazarı kuruldu, baston satışları başladı
Van İpekyolu ilçesi Hacı Osman Camisi civarında her yıl kurulan Çoban Pazarı bu sene de çoban adaylarını ve sürü sahiplerini ağırlamaya başladı. Pazarın müdavimleri olan baston satıcıları da pazarda tezgah açtı.

Hacı Osman Camii önünde, Çoban Pazarı olarak adlandırılan boş alanda bir araya gelen büyükbaş ve küçükbaş hayvan sahipleri, sonbahar aylarına kadar sürülerini güdecek olan çoban adayları ile kıyasıya bir pazarlığa oturuyor.

Çobanlar, belirlenen nakit para ya da kuzu karşılığında sürü sahipleriyle anlaşarak sürüleri gütmek için yaylalara çıkıyor.

BASTON TEZGAHLARI AÇILDI

Pazarın değişmeyen yüzleri ise, baston satıcıları.

Baston satan kimi vatandaşlar, pazarda tezgâh kurarak ya satın aldıkları ya da kendi yaptıkları bastonları çobanlara satıyor.

Baston satıcıları bu sene pazarın sakin geçtiğini ve bu nedenle fazla bir satış yapamadıklarından yakınıyor.

DOLAR BAZINDA ZAM..!

Çoban Pazarındaki baston satıcılarından Kazım Kurt, baston ağacı fiyatlarının geçen seneye göre çok yükseldiğini söyledi.

Ağaca adeta dolar bazında zam geldiğini belirten Kurt, “Satışlarımız şu an düşük. Çünkü geçen seneye göre fiyatlar yüksek, baston ağacına da sanki dolar bazında zam gelmiş. Biz bunu çobanlara anlatamıyoruz, onlar da bize kızıyor, sanki fiyatları biz kendimiz yükseltmişiz gibi.” dedi.

3 AY BASTON SATIŞI

Üç ay boyunca pazarda baston satışı yaptıklarını söyleyen Kurt, “Satışlarımız Mart’ta başlıyor haziran ayına kadar devam ediyor. Geçen sene 30 TL’ye adlığımız ağacı bu sene 60 TL’ye alıyoruz. Geçen sene 20 TL’ye sattığımız bastonu bu sene ağacı pahalı aldığımız için 50 TL’ye veriyoruz. Çobanlar da bu sene az, o nedenle fazla satışlarımız olmuyor.” diye konuştu.

Prestij Özel Haber: M. Selim KURT