CHP Van TOKİ sorununu Başbakan’a sordu

CHP Van TOKİ sorununu Başbakan’a sordu
Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen CHP ‘Van TOKİ’ sorunlarını meclise taşıyor haberinden sonra CHP Genel Başkan yardımcısı ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle 8 soru yöneltti.

Van’da 2011’de yaşanan depremlerden sonra afet kapsamında yaptırılan TOKİ konutlarında ciddi sıkıntılar yaşanmış halk içinden çıkılamaz birçok sorunla karşı karşıya kalmıştı. Bunun üzerine harekete geçen CHP Milletvekili Tekin Bingöl konuyu meclis gündemine taşıdı.

Konuya ilişkin bir değerlendirmede bulunan CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu TOKİ sakinlerinin yaşamış olduğu sorun ve sıkıntıları her seferinde gündeme getirdiklerini başta ödeme problemlerinin bulunduğu TOKİ sakinlerinin bunun dışında birçok sorun ve sıkıntılarla mücadele ettiğini söyledi.
Söz konusu problemlerin çözümüne ilişkin adım attıklarını belirten Kurukcu konuyu meclise taşıdıklarını çok kısa bir süre içerisinde sorunların çözümüne ilişkin çözüm beklediklerini kaydetti.



TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sn. Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde Van ilimizde 7,2 ve 5,6 şiddetinde iki yıkıcı deprem olmuş ve bu depremlerde çok sayıda ev ve işyeri ile kamu kurumuna ait binalar kullanılamaz hale gelmiştir. Depremin ardından evleri kullanılamaz hale gelen vatandaşlarımızın barınma sorununu gidermek için TOKİ Edremit, İpekyolu, Tuşba ve Erciş ilçelerinde konutlar inşa etmiştir. Aradan geçen 5 yıllık süreçte depremin yaralarını sarmaya çalışan Vanlı kardeşlerimiz terör sorunuyla ve ekonomik sorunlarla derinden yara almıştır. Bu bağlamda;

  1. TOKİ tarafından inşa edilen bu konutların daire başı ve metrekare olmak kaydıyla maliyeti ne kadardır?
  2. Toplam hak sahibi kaç kişidir / Hak edenlerden bu konutlardan almıştır
  3. Vatandaşa verilen konutların ödeme süreleri nedir? Minimum ve maksimum aylık ödemeleri ne kadardır?
  4. Bu konutları vatandaşlara 1+1 2+1 ve 3+1 olmak üzere tüm vergiler dahil satış bedeli ne kadardır?
  5. Konutların satışından sonra bugüne kadar kaç vatandaşımız banka borcu, aidat ve yakıt parasını ödemedikleri için icralık olmuştur?
  6. Ödeme yapamadığı için hak sahipliği sona eren var mıdır? Var ise kaç kişidir?
  7. 2011 yılında yaşanan bu deprem sonrası Van ilimiz hangi gerekçelerle Afet Bölgesi ilan edilmemiştir?
  8. Yaşanan tüm bu olumsuzluklar Vanlı vatandaşlarımızın bu açmazdan çıkabilmeleri için Hükümetiniz tarafından bir af veya iyileştirme yapılması planlanmakta mıdır?