Çevre Yolu’nda ‘Edremit’ Önü Açtı!

Çevre Yolu’nda ‘Edremit’ Önü Açtı!
Van’ın gündeminden bir türlü çıkmayan Van Çevre Yolu’nun Edremit- Elmalık etabında çalışmalar hızlı bir şekilde devam ederken uzun bir serüvenden sonra düzenlenen ‘Çevre Yolu Elmalık Etabı Tapu Teslim Töreni’ ile birlikte Elmalık, Bakacık ve Doğanlar Köyü sakinleri tapularına kavuştu.

10 yılı aşkındır bir süredir yılan hikâyesine dönen ve Van’ın gündeminden bir türlü çıkmayan Van Çevre Yolu’nun Edremit- Elmalık etabında çalışmalar hızlı bir şekilde devam ederken uzun bir serüvenden sonra düzenlenen ‘Çevre Yolu Elmalık Etabı Tapu Teslim Töreni’ ile birlikte Elmalık, Bakacık ve Doğanlar Köyü sakinleri tapularına kavuştu.

 

2009 yılında projelendirilerek çalışmaları start alan fakat başladıktan kısa bir süre sonra imar sorunları, kamulaştırma, 18’inci madde gibi nedenlerden dolayı düren Çevre Yolu 10 yılı aşkın zaman sonra yeniden başladı. Yıllardır yapımı beklenen ve son dönemlerde kent adına tam bir yılan hikâyesine dönen Çevre Yolu’nda son bir yıldır yapılan yoğun girişimler neticesinde birinci etap olarak adlandırılan Edremit – Elmalık yolunun sonuna gelindi. Düzenlenen törende hak sahiplerine tapuları verilirken ikinci ve üçüncü etaplarından da çalışmaların hızlanması gerektiğine vurgu yapıldı.

VALİ BİLMEZ: GEREKİRSE HER ŞEY DURSUN ÇEVRE YOLU BİTSİN!

Edremit ilçesindeki Süphan Kültür Merkezi’nde ‘Çevre Yolu Elmalık Etabı Tapu Teslim Töreni’ gerçekleştirildi. Düzenlenen törene Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’in yanı sıra AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman ve kurum amirleri ile hak sahipleri katıldı. Tapu teslim töreninde konuşma yapan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, kent olarak en öncelikli işlerinin çevre yolu olduğunu belirterek, “Gerekirse bütün işlerimiz askıya alınsın ama çevre yolunun bir an önce diğer etapları da ihale edilerek bitirilsin” dedi.

 

İSMAİL SAY: AŞKIMIZ VAN ÇEVRE YOLU GİBİ HİÇ BİTMESİN DİYEREK BİR TÜRLÜ BİTMEYEN YOLA ATIFDA BULUNDU

Edremit Belediye Başkanı İsmail Say “Bugün çok uzun bir süreden sonra yaklaşık 10 yıllık bir serüvenden sonra tapularına kavuşan kıymetli hak sahiplerimiz Elmalık Köyü’nden, Bakacık Köyü’nden ve Doğanlar Köyü’nden vatandaşlarımız burada. Hepiniz hoş geldiğiniz. Bugün aslında yaklaşık 10 yıllık serüvenin yeni bir aşamaya geçtiği önemli bir gündeyiz. Belki sadece birinci etabın tapularını dağıtıyor olacağımız ama neredeyse 10 yıllık bir süreçti. Şöyle bir kamyon arkası lafla devam etmek istiyorum. ‘Aşkımız Van Çevre Yolu gibi hiç bitmesin.’ Çünkü bitmeyeceği, başlamayacağı ve bir mağduriyet anlayışı vardı.” Dedi.

 

 

“18’İNCİ MADDE UYGULANMADAN YAPILABİLİRDİ…”

Cümlelerini sürdüren Başkan Say, şunları aktardı: “Burada gerek Elmalı Köyü’nden, gerekse Elmalık Köyüne yatırım yapmış arkadaşlarımız var. Burada bir şeyin altını özellikle çizmek istiyorum. Ben bunu birebirde konuştuğumuz herkese anlatıyorum. 18. Madde gerçekten uygulanmadan da yapılabilirdi. Ama üst irade, kamu iradesi 18. Maddeyle yapma yönünde karar verdi. Çünkü hepinizin aklında bu soru var ve bu itirazlar var. Sonrasında ne olacağının cevapları var. Sayın Valimiz ve Milletvekillerimiz büyük çaba sarf ettiler.”

 

 

BU SAATTEN SONRA 18’İ DEĞİL, EN HIZLI ŞEKLİDE YOLU BİTİRMEYİ KONUŞMAK GEREK

“Mart ayında da daha seçimler başlamadan biz Elmalık Köyü’nde Çevre ve Şehircilik Bakanımızı getirdik. Kamu Ortaklık Payını tamamen sıfıra indirdiler. Ortaklıkla ilgili kısım ve 18’le ilgili kısımda Ankara’nın iradesi yani merkezin iradesi 18’nci maddeyi yapmak yönündeydi. Biz bugünden sonra artık 18’nci maddeyi tekrar tartışırsak, tekrar kamulaştırma dersek boşa kürek sallamış oluruz. Birbirimizi kandırmış oluruz. Bu saatten sonra mağduriyeti en aza nasıl indirebiliriz, bu yol daha hızlı nasıl açılır bunu konuşmalıyız.”

 

 

 

SAY: VALİ BİLMEZ BU İŞİ ÇOK SAHİPLENDİ

Çevre Yolu sadece bir yol olmadığının altını çizen Say, “Bu aynı zamanda altyapıdır, aynı zamanda doğalgazdır, aynı zamanda ticarettir ve en önemlisi kalan arsaların, kalan parsellerin, kalan ticari ve imarlı parsellerin 1’e 5, 1’e 10 değerlenmesi demektir. Bugün birçok ile gittiğimiz birinci, ikinci ve hatta başka çevre yolları var. Bu anlamda biz hakikaten 1-2 yıldır başta Sayın Vekilimiz olmak üzere belediye başkanlarımız, Sayın Valimiz, bölge müdürlerimiz bir istişare ve çevre yolunu takip bu da Sayın Valimizin himayelerinde gerçekleşti. Sayın Valimiz bir Vanlı gibi, bir Elmalık köylüsü gibi bu işi sahiplendi. Bugün itibariyle tapusu çıktıktan sonra artık bakanlıkla, teknik işle, tapuyla vatandaşlarımızın bir işi kalmıyor.”

 

 

“BU YOL VAN’IN ÖNÜNÜ AÇACAK”

“10 yıldır arsası aldığı halde ruhsat alamayan, evini yapamayın, yerini değerlendiremeyen insanlar var. Bugün aslında o sürecin bittiği gün. Bugünden sonra yolda açılacak, tapuları çıkan, 18’i biten yerlere ruhsatta vereceğiz. Bu noktada hiçbir sıkıntımız yok. Burada birbirimizle uğraşmaktansa birbirimize yardımcı olup yol açmamız lazım. Bu yol inşallah Van’ında geleceğinin önünü açacak bir yoldur. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.

 

 

VEKİL ARVAS: ÇEVRE YOLU İÇİN ÇABA SARF EDİLDİ

Çevre yolu bizim için çok önemli bir konu diyen AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Toplantımızın hayırlara vesile olmasını dileterek şunları anlattı: “Çevre yolu 2010 yılında kararı alınmıştı. Genelde çevre yolları büyükşehir belediyelerin çalışma alanlarında olduğu için belediyenin bunu bugüne kadar çözmesi gerekirdi. 2010 yılındaki belediyede genel ve yerel arasındaki diyalog kopukluğu neticesiyle çözülemez bir hal aldı. Biz üç vekil olarak meclise gittik, çevre komisyonu faydasını sadece çevre ve çevre yolumuzu ve Erciş’teki kentsel dönüşüm meselemizi bakanlıklar nezdinde mücadelemizi verdik.”

 

 

 

“BU YOLUN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU HERKESE ANLATTIK”

“Van’ın hangi sorunu olduysa Ankara’ya iletmekte bir pasiflik hissettirmedik. Buraya davet ettiğimiz bakanlara Van’ın ne kadar acil bir çevre yolu ihtiyacı olduğunu göstermeye çalıştık. Bundan sonra çalışmalarını daha hızlandırmaya başladılar. Van’ın daha önceki çevre yolu 42 kilometrelik bir yoldu. Bunlar çalışmalar neticesinde üç gidiş üç geliş ve 3 etaptan oluşarak 60 kilometrelik bir alana uygulandı. Birinci kısım bitti ve bugün Edremit Elmalık kısmın tapularını teslim edeceğiz. Van çevre yolu Van’ın tüm gelişimini etkileyen bir durumdu. Van belediye konusunda sürekli ayrı bir yol izledi. Bundan dolayı da sorunlar sekteye uğradı. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi arz ediyorum.”

 

 

VALİ BİLMEZ: 10 YILDIR GÜNDEMİ MEŞGUL EDİYOR

Son olarak Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Vekili Mehmet Emin Bilmez, “10 yıl önce Van gündemini meşgul eden çevre yolunun daha önce ihale edilmesine rağmen yaşanan sıkıntılardan dolayı 10 yıllık bir aksama meydana geldi. Belli girişimlerin neticesinde ilk meyvesini almaya başladık. 15 gün önce karayolları yüklenici firmayı işe başlattı. Asıl sıkıntı olan 18 uygulaması ve Devlet Su İşleri tarafından yapılan toplulaştırma işlemi bitirilmesi gerekiyordu. Çünkü bunlar süreci uzatıyordu. Geçen yıl yetkililere bir araya gelerek komisyon kurduk. Van’ın sorunlarını masaya yatırdığımızda da yetkililerin çevre yolu hakkında tam bilgi sahibi olmadığı gördük. Herkes zannediyor ki bu yolun tümü 18 uygulamasıyla açılıyor, fakat öyle değil. Tuşba ile İpekyolu’nun bir kısmı DSİ toplulaştırma yani daha çok tarımsal anlamda bir toplulaştırma yapıyor.” Diye belirtti.

 

 

VALİ BİLMEZ: VANLILAR MAĞDURİYET YAŞADI!

Bu yolu durdurarak bütün Van halkını cezalandırıyoruz sözlerini sarf eden Vali Bilmez, şöyle devam etti: “Genelde karayolları şehir merkezinden yolu geçiriyorsa, yol imarlı alanlardan geçiyorsa kamulaştırma yapılır. Ama imarsız alandan geçiyorsa da 18 uygulaması yapılır. Normal şartlarda 18 uygulamasını Edremit, Tuşba, İpekyolu ve büyükşehir belediyesinin yapması gerekirken iletişim kopukluğu bizi sürencemede bıraktı. Açılan davalarda süreci geciktirdi. Bütün yapılan tartışmaların 2010 yılında yapılıp bitirilmesi gerekirdi. O günkü parayla yolun bitirilmesi lazımdı. Bunun en çok mağduriyetini Van halkı yaşadı, ancak özelde de bu sorunu yol güzergâhında arazisi bulunan vatandaşlar yaşadı.”

 

“GEREKİRSE HER ŞEY ASKIYA ALINSIN AMA BU YOL BİTSİN”

“Edremit Elmalık kısmı bitti, arkadaşlarımız her bir aşamasını adım adım takip ederek bu sürece getirdiler. Yol olayı çözülmedikçe Van’ın birçok sorunu buna bağlı olarak öteleniyor. Gerekirse bütün işlerimiz askıya alınsın ama çevre yolunu bir an önce ihaleye çıkarılıp bitirilmesini istiyoruz. Yani bu yol sorunu 10 sene önce çözülseydi şimdi orada başka bir şehir kurulmuştu. Onun için takibini yapalım ve basının bu konuyu sürekli gündem de tutması gerekir. 10 yıldır kronikleşen soruna katkı sunan herkese hem şahsım hem de Van halkı adına teşekkür ediyorum.”

 

 

GENÇ: İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ ETAPLA DEVAM EDECEĞİZ!

Van Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü Tonguç Genç, “Şu an ki toplantımız ilimizdeki yapımına başlanan Çevre Yolu’nun birinci etabını kapsayan Edremit Elmalık’taki tamamlanmış olan tescillerin sonucundaki tapularımızın dağıtımı için toplanmış bulunuyoruz. Bu süreçte çevre yolunun planlaması Çevre Bakanlığımız tarafından yapıldı. 18 uygulaması yine Çevre Bakanlığımız tarafından ihale edilerek yapıldı ve gerçekleştirildi. Bizlerde bu tescili elimizden geldiğince kısa bir sürede tamamlayarak tapuların çıkarılmasını sağladık. Kısmet olursa bundan sonrada ikinci etap ve üçüncü etaba devam edeceğiz.”

 

 

“İKİNCİ ETAPTA DA SONA GELİNDİ”

“İkinci etap diye dillendirdiğimiz ama ismi Kuzey Edremit Etabı olan etapta da proje çalışmasında sona gelinmiş durumda. Müdürlüğümüz ilk kontrolle dosyamız geldi. Bir hafta içerisinde de dosya tekmil edilmiş olarak müdürlüğümüze ulaşacak inşallah. 15-20 gün içerisinde kontrol ve tescillerimizi sağlayacağız ve orada da inşallah böyle bir törenle tapularımızı dağıtmış oluruz.” Şeklinde konuştu.

 

 

ARSLAN: “HIZLI BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMALARA DEVAM EDECEĞİZ”

Bugünü görmenin güzel olduğunu ifade eden Karayolları 11. Bölge Müdürü Hasan Ali Aslan, “Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Biz Van için hep bugünü bekliyorduk. Bizim için bir sürpriz oldu. Biz de tapu tescil işlemlerinin ardından 15 gün önce çalışmalara başladık. Hızlı bir şekilde de devam ediyoruz. Yaklaşık bin 200 metrelik kısmın dolgu çalışmalarına başladık. Bize teslim edilen her yerde hızlı bir şekilde çalışmalara devam edeceğiz. Halil Rıfat Paşa’nın bir sözü ile bitirmek istiyorum; Gidemediğin yer senin değildir. Lafı çok güzel, bizim karayollarının özleştirdiği bir laf. O yüzden burada her şey değerlenecek. Ulaşım olduğu sürece her taraf değerlenecek. İnşallah Van için hayırlı olur.” Diye ekledi.

 

 

 

 

ŞAHNA: 2021 YILI HAZİRAN AYI İÇERİSİNDE SÜRECİ TAMAMLAMAYI HEDEFLİYORUZ!

Su İşleri (DSİ) 17. Van Bölge Müdürü Ayhan Şahna, “Bu projenin serüveni 2012 yıllarında başlıyor. 2012 yılında kurumumuzu ilgilendiren boyutlarında Bitlis, Tatvan ve Van merkezde Edremit, İpekyolu ve Tuşba ilçelerini içermekte. 2012 yılından bu yana olun süreçte 2018 yılına kadar toprak reformu tarafından ilgili süreç devam ettirilmiş, 2018 yılı itibariyle de bu süreci DSİ Bölge Müdürlüğü olarak biz üstlendik. DSİ olarak bitirmeyi çabalıyoruz. Mevcut projenin yürütülmesi esnasında toplam 21 yerleşim yerinde tapulaştırmayla ilgili sürecimiz devam ediyor. Bunların 8 tanesi Bitlis, Tatvan bölgesinde, 13 tanesi ise Van bölgesi sınırlarındadır. 6 tanesi Edremit, 4 tanesi İpekyolu’nda, 3 tanesi ise Tuşba ilçesinde yer almaktadır. Bunlarında ikinci askı süreçleri tamamlandı. Üçüncü askı süreçlerimizi tamamladığımız an 2021 yılı Haziran ayı içerisinde süreci tamamlamayı hedefliyoruz. Bu çalışmalardan dolayı emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu projenin memleketimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” İfadelerine yer verdi.

 

 ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-KAHİRE AYKAÇ