Çevre Yolu Van’ın önündeki en büyük engel!

Çevre Yolu Van’ın önündeki en büyük engel!
Van’ın kanayan yarası olan Çevre Yolu tartışılmaya, konuşulmaya ve isyan ettirmeye devam ediyor. Yıllardır bitmeyen yol son iki yıldır da vatandaşların itirazına takılırken idareciler, siyasiler yolun bitmesi için çağrı üstüne çağrı yapıyor.

 Van’ın en önemli sorunlarından biri olan Van Çevre Yolu bir türlü tamamlanamazken, bakanlık nezdindeki çalışmalar ise devam ediyor. Çözülmesi halinde Van’daki trafik sorununa büyük katkı sunması beklenen çevreyolunun 2020 yılında başlanması hedefleniyor. 2020 yılının ilk ayında Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, bir toplantı düzenledi. Toplantıda, konuşan Başkan Say, bakanlık nezdinde çalışmaları devam eden çevre yolunun herkes tarafından sahiplenilmesi gerektiğini ifade ederek, 1 milyon nüfuslu şehrin kaderinin önüne geçilmemesi gerektiği konusunda çağrıda bulundu.

Van’ın 2010 yılından bu yana yapılmasını beklediği Çevre Yolu Van’da birçok hizmetin, yatırımın, işin aksamasına neden olmaya devam ediyor. Yıllardır bitmediği için kentin sıkışıp kaldığı, nefes alamadığı bir hale bürünmesine neden olan Çevre Yolu yüzünden birçok yatırım da hayata geçirilemiyor. Geçtiğimiz birkaç yıla kadar tam çıkmaz halindeyken kayyum dönemi ile birlikte hızlanan proje, bu kez de vatandaşların dava süreçlerine takılırken bu gecikmeler kentin aleyhine kayıplar olmaya devam ediyor. Aylardır Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say ve birçok siyasetçinin çağrısına rağmen şahsi itirazlardan dolayı gecikmeye devam eden Çevre Yolu, Van’a büyük kayıplar da yaşatıyor. Geçtiğimiz günlerde Vali Bilmez’in de Çevre Yolu nedeniyle birçok yatırımın sekteye uğradığı ile ilgili açıklaması ve vatandaşa sürece katkı sunması çağrısına rağmen durum devam ediyor. İyice çıkmaza giren konu tartışılırken Çevre Yolu’nu bu kez de Van Emlakçılar Birliği Derneği gündemine aldı. Başkan Orhan Özdek ve yönetimi bu konuda Edremit Belediye Başkanı İsmail Say’ın kapısını çaldı. Konunun detayları ile tartışıldığı toplantıda Say, sürecin ilerlediğini söylerken; “Çevre yolu çalışmalarını sekteye uğratmak, sürecin yavaşlamasına sebep olmak ilimizin yine bir çıkmaz içerisine girmesine neden olacaktır.” Yorumunu paylaştı.

EMLAKÇILAR EDREMİT’İN KAPISINI ÇALDI…

2010 yılında ihalesi yapılan ve ardından çalışmalarına başlanılan Van Çevreyolu, 10 yıl geçmesine rağmen bir türlü yapılmadı. 10 yıllık süreç içerisinde milletvekillerinin defalarca yapılacak sözü verilen proje bir bölümü tamamlandıktan sonra sürüncemede kaldı. İlk başladığında kamulaştırma ile yapılacağı beklentisi olunan deprem sonrasında ise 18’inci madde ile yapılması kararı alınan Çevre Yolu bu karar ile tam anlamıyla arap saçına dönerken uzun sürede DBP’li Belediye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediye arasında da kriz sebebi oldu. Kayyum yönetimi ile bakanlık işbirliği ile çalışmaları yeniden başlayan Çevre Yolu büyükşehrin de en önemli konusu olmasına rağmen bakanlık nezdindeki imar planları, işlemleri nedeniyle 2019 yılında da başlamadı. Teknik işlemlerinin devam ettiği söylenen Çevre Yolu’nun hem yapımı hem de kamulaştırma değil de 18’inci madde ile yapılması krizi sürerken Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, konuyu konuşmak üzere Van’daki emlak sektörü temsilcileri ile bir toplantı yaptı

BELİRSİZLİK YÜZÜNDEN YATIRIMCILAR VAZGEÇİYOR

Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek ile dernek üyeleri, çevre yolu ve imar planı konusunda Edremit Belediye Başkanı İsmail Say ile bir araya geldi. Edremit Belediyesi Encümen Salonunda yapılan toplantıda Van’ın çevre yolu ve imar planı sorunları ele alındı. Toplantıda açıklamalarda bulunan Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, kenttin gelişmesi ve kalkınması için çevre yolunun biran önce açılması gerektiğini kaydetti. Çevre yolunun hem trafiği hem de Van’ın ticaretini, kalkınmasını engellediğini vurgulayan Başkan Özdek, yatırımcıların turizm bölgesi olan Edremit’i tercih ettiklerini ama imar planından dolayı bu yatırımlarını yapmaktan vazgeçtiklerini kaydetti.

SAY: SÜRECİ TAKİP EDİYORUZ

Daha sonra açıklamalarda bulunan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say ise 18. madde imar planı ve çevre yolu çalışmalarının bakanlıkça devam ettiğini belirtti. Kentin bu anlamda çevre yolu çalışmalarını topyekûn sahiplenmesi gerektiğini anlatan Başkan Say, “Edremit özelinde Van’ımızın kaderini değiştirecek çevre yolu çalışmalarını sürekli takip etmekteyiz. Ankara ile olan temaslarımızı sürdürerek, çalışmaların hangi aşamada olduğu konusunda bilgiler almaktayız. 1’nci etap ile birlikte 2’nci ve 3’ncü etaplarında açıklanmasıyla süreç daha da hızlanacak. 2020 yılında imar planı revizyonu ile birlikte yatırımcıların teşvik edileceği konusunda Edremit’te gerekli çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

“HERKES KENTİN KADERİNİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMALI”

Çevre yolunun hem Edremit hem de Van için önem arz ettiğini anlatan Başkan Say, “Allah’ın izni ile yakın süreçte başlayacak olan çalışmalara Vanlılar olarak hepimizin sahip çıkması gerekiyor. Bu anlamda gereken özenin gösterilmesi konusunda vatandaşlarımızın daha hassas davranmalarını bekliyoruz. Özellikle dava hakkını kullanacak olan vatandaşlarımızın bunu yaparken, 1 milyonluk nüfusun geleceğini göz önünde bulundurarak hareket etmeleri gerekiyor. Çevre yolu çalışmalarını sekteye uğratmak, sürecin yavaşlamasına sebep olmak ilimizin yine bir çıkmaz içerisine girmesine neden olacaktır. Bu anlamda tüm vatandaşlarımızın dava haklarını kullanırken, bu konuda da makul hareket etmemelerini istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

VALİ DE BENZER AÇIKLAMA YAPMIŞTI!

Öte yandan geçtiğimiz haftalarda Van Valisi Mehmet Emin Bilmez de benzer bir çağrıyı yaparak vatandaşlardan hassasiyet beklediklerini söylemişti. Çevre yolu açılmadan kentte sorunların çözülemeyeceğini söyleyen Bilmez, beş lira daha kar etmek isteyen vatandaşlar yüzünden Van ciddi zararlar görüyor ifadelerini kullandı. Bilmez, “Buradan Vanlı hemşerilerimize seslenmek istiyorum, hak kaybı olan varsa, hak ihlali olan varsa tabi ki yargıda hakkını arasın, hak aramak kutsal bir görevdir buna bir diyeceğimiz yok. Bu projenin durdurulmasını talep etmeleri halinde bu kente ciddi bir kötülük yapacaklarını ve ben de daha önce de dediğim gibi bu kente bu kötülüğü yapanlar kim olursa olsun, kamuoyuyla bunları paylaşırım, bu yolu beş yıl daha ötelemeye hiç birimizin hakkı yok. Bu çevre yolu açılmadan bazı sorunlarımızın da çözümü mümkün değil. Bu sorunlar nelerdir, otogar, trafik sorunu, karayolları çalışmalarında yaşanan aksaklılar, karayolları İpekyolu üzerinde bir çalışma yapacağı zaman araçları yönlendirecek alternatif bir yolu yok o zaman ne oluyor kentin insanı mağdur oluyor, yine stadyumu bu şekilde etkiliyor.” Diyerek bir çok yatırımın Çevre Yolu nedeniyle sekteye uğradığını söylemişti.

ŞEHRİVAN GAZETESİ