Büyükşehir, Van’a göç eden ailelerle yaptığı anket sonuçlarını açıkladı

Büyükşehir, Van’a göç eden ailelerle yaptığı anket sonuçlarını açıkladı
Van Büyükşehir Belediyesi, sokağa çıkma yasakları ve kentlerin boşaltılmasının ardından Van'a yerleşen aileler ile ilgili yaptığı anket çalışmasını tamamladı. Ankette sonucunda, yaşanan çatışma ve zorunlu göçten kaynaklı olarak ailelerin ağır travmalar yaşadığı tespit edildi.
Van Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Hakkari, Şırnak ve diğer illerden göç eden ailelerle bir anket çalışması yaptı. Yapılan ankette önemli sonuçlar ortaya çıkarken, yaşanan çatışmalı sürecin göç eden aileler üzerinde yaşattığı psikolojik travma gözler önüne serildi. Büyükşehir tarafından yapılan anket sonuçlarına göre ailelerin büyük çoğunluğunun göç etmeden ev sahibi aileler olduğu tespit edilirken, zorunlu göç nedeniyle Van’a gelen ailelerin yüzde 90’nın kiracı olarak kentte kaldıkları tespit edildi. Yine anketin en önemli sonuçlarından bir diğeri de yaşanan çatışmalı ortamın çocuklar ve aileler üzerindeki travması oldu.
 
Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Hakkari, Şırnak ve diğer illerden göç eden ailelerin tespiti ve ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla aileler üzerinde anket çalışması yaptı. İpekyolu ve Edremit Belediyesi, Göç-Der ve Rojava Derneği’nin de içinde bulunduğu ‘Koordinasyon Birimi’ tarafından göç eden ailelerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla çalışma yapan koordinasyon yapılan çalışma ve anketi kamuoyu ile paylaştı. Koordinasyon tarafından yapılan açıklamada, ailelere dönük yapılan çalışmaların ayni-nakdi yardımlar, aşevinden günlük sıcak yemek, barınma ve ev malzemeleri olarak planlandığı yine ailelerin içinde bulunulan durumun net tespiti ve ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla anket çalışmasının da yapılmasının ön görüldüğü belirtildi. Tespit noktalarında toplam 18 meslek elemanını görevlendiren koordinasyon, gönüllü koordinasyonu da oluşturarak her hafta sonu 70, hafta içi ise 20 kişilik ekiplerle çalışarak hizmet verdi.
 
‘Yardımlar hayati önem taşıyor’
 
Anket çalışması ile Van iline göç eden ailelerin yaşadıkları ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunlarının tespit edilmesi ve bu sorunlara sosyal hizmet bağlamında çözüm önerileri sunan Büyükşehir Belediyesi, yapılan anket ile ailelerin konut ve barınma, sağlık, göç ve sosyo-ekonomik durum, eğitim ve psikoloji gibi sosyal sorunlar yaşayabilecekleri alanlarda sorular sorarak ailelerin yaşadıkları sorunları belirlemeye çalıştı.  Yapılan ankette, illerin ve bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Endeksi ( SEGE ) sıralaması araştırmasına göre, ailelerin göç ettiği il ve bölgelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyeleri en geri kalmış il ve bölgeler olduğu tespit edildi. Yine Van iline göç eden ailelerin yaşam standartlarının düşük olması ve ailelerde dezavantajlı birey sayının fazla olması göç eden ailelere sosyal yardımları gerekli kıldığı açıklanırken, ankette özellikle ailelerde çocuk sayısının, engelli birey sayısının ve yaşlı birey sayısının fazla olması ailelere yönelik yardım çalışmalarının çeşitlenmesini gerektirdiği belirtildi. Ailelere sadece nakdi yardımlar yapmanın bütüncül açıdan ailelerin ihtiyaçlarının karşılayamayacağı açıklanan ankette, ailelerdeki dezavantajlı bireyler göz önüne alınarak bu dezavantajlı grupların yaşadığı sorunlara odaklı yardım hizmetlerinin gerçekleştirilmesinin hayati önem taşıdığı kaydedildi.
 
Göç eden aileler 3 aşamada tespit edildi
 
Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilçe belediyelerinin katılımı ile hayata geçirilen ‘Koordinasyon Birimi’ çalışmalarını birbirini takip eden üç aşamaya dayandırdı. Birinci aşamada Van iline göç eden aileler tespit eden koordinasyon, yine göç eden ailelere yönelik hane incelemeleri yaparak, ailelerin temel ihtiyaçları karşıladı. İkinci aşamada ise ailelere yönelik anket çalışmalarını yapan koordinasyon, son aşamada ise anketlerden elde edilen bilgiler doğrultusunda, elde edilen bulgular birleştirilerek, ailelerin sorunları tespit edilmesi ve bu sorunların çözümüne yönelik etkili çözüm önerileri bulunmasını hedefledi.
 
‘Göç eden ailelerin yüzde 90’ı kiracı durumda’ 
 
Yapılan anket uygulaması kapsamında görüşülen ailelerin göç etmeden  yüzde 80,3’ü Hakkâri, yüzde 14,3’ü Şırnak ve yüzde 5,4’ü diğer şehirlerde ikamet ettikleri tespit edildi. Konut ve barınma ile ilgili elde edilen sonuçlara göre göç eden ailelerin göç etmeden önce yüzde 26,0’nın kira, yüzde 69,3’ü ev sahibi ve geriye kalan ailelerin yüzde 4,8’i kira ödemeden bir konutta kaldıkları ortaya çıkarken,  ailelerin Van’ a göç ettikten sonra yüzde 90,7’si kira, yüzde 0,2’si ev sahibi ve yüzde 8,7’si kira ödemeden bir konutta ikamet ettikleri tespit edildi. Anket sonuçlarına göre Van iline göç eden ailelerin yaklaşık %75’i aynı konutta 2 ve üstü aile kalmaktadır.
 
‘Ailelerin yüzde 70’i yeşil kartlı, yüzde 10’u ise sosyal güvencesi yok’
 
Sağlık ile ilgili elde edilen anket sonuçlarına göre ise ailelerin; yüzde 69,9’ü yeşil kart, yüzde 6,9’u bağ-kur, yüzde 12,8’i SSK, yüzde 0,9’u emekli sandığı kaydının olduğu ve yüzde 9,6’ sının ise her hangi bir sağlık güvencesinin olmadığı bilgisi elde edilmiştir. Ailelerin yüzde 16,4’ü ailede engelli birey ya da bireyler olduğunu belirtirken, ailelerin yüzde 83,6’sı ailede engelli birey ya da bireylerin olmadığını belirtmişlerdir. Ailelerde bulunan engelli bireylerin sadece yüzde 51,9’u engelli maaşı ve yüzde 23,1’i bakıcı maaşı alabilmektedir. Anket çalışmasına katılan ailelerin yüzde 25,4’ünde emzirilen bebek ve ailelerin yüzde 10,1’inde hamile kadın bulunmaktadır. Eğitim ile ilgili elde edilen verilere göre ailelerdeki okul çağında öğrenci sayısı şu şekildedir; ailelerin yüzde 43,0’ı 1-2 arası öğrenci, yüzde 30,4’ünde 3-4 arası öğrenci ve yüzde 10,1’inde 5 ve üstü öğrencinin bulunduğunu ve ailelerin yüzde 16,1’i ise okul çağında çocuğun olmadığını belirtmiştir. Bu öğrencilerin yüzde 98,2’sinin okula devam ettikleri, yüzde 1,8’inin ise okula devam etmedikleri belirlenmiştir. Ailelerin Van iline göç ettikten sonra ailelerdeki öğrencilerin yüzde 86,0’ı okula devam ederken, öğrencilerin yüzde 14,0’ı ise Van’ a göç ettikten sonra okula devam etmedikleri tespit edilmiştir. Göç olayından sonra öğrencilerdeki okula devam etmeme oranının arttığı görülmektedir. Ailelerin verdiği cevaplara göre okula devam eden öğrencilerin yüzde 7,6’sı çok iyi, yüzde 47,5’i iyi, yüzde 18,8’i orta ve yüzde 26,1’i ise öğrencilerinin başarı düzeylerinin kötü düzeyde olduğu tespit edilmiştir.
 
‘Çatışmalı süreç büyük travmaya neden oldu’
 
Yapılan anketin en önemli sonuçlarından bir diğeri ise yaşanan çatışmalı süecin aileler üzerindeki etkisi oldu. Yaşanan çatışmalı süreçten dolayı çocuk ve ailelerin büyük bir travma yaşadıkları tespit edilirken, anket sonucuna göre, çocuk ve ailelerin yüzde 35,2’inde davranış bozukluğu, yüzde 23,5’inde uyku bozukluğu, yüzde 7,0’ı iştahsızlık, yüzde 14,9’u içe kapanma, yüzde 19,3’ü seslere karşı aşırı hassasiyet, yüzde 2,8’i sık sık şiddete başvurma gibi sorunlar yaşadıkları tespit edildi.