Büyükşehir Belediyesi'nin sineklerle mücadele çalışması sürüyor

Büyükşehir Belediyesi'nin sineklerle mücadele çalışması sürüyor
Van Büyükşehir Belediyesi sivrisinek ve karasineklerle mücadele çalışmasını kent merkezi, sazlık alanlar, göller ve göletlerde özel anfibik araçlarla yapılan ilaçlama ile sürdürüyor.

Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı, çevre ve insan sağlığını tehdit eden sinek ve larvalara karşı ilaçlama çalışmalarını sürdürüyor. Gölü kıyısı başta olmak üzere kentteki bataklık ve sazlık alanlar, 3 özel anfibik araçla taranıp ilaçlanırken, 12 araç, 40 çalışan da açık alanları düzenli olarak ULV, mistblower araçlarla ilaçlıyor. İlaçlama çalışmalarında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tavsiye edilen ve Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ilaçlar kullanılıyor.

Halkın sağlığı için ilaçlama çalışmalarını tüm şehir merkezinde aralıksız sürdürdüklerini söyleyen Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Hayvan Sağlığı ve Koruma Şube Müdürü Mahmut Erçilli, “3 amfibik aracı, 2 mistblower, 2 sırt ekibiyle birlikte gündüzleri göl kenarında, sulak alanlarda, fosseptik çukurlarında, gübrelik alanlarda sivrisinek ve karasinek mücadelesi yapılmaktadır. Akşam 19.00 itibariyle de 7 araç ile göl kıyısı ve diğer mahallelerde ilaçlama çalışmamızı aralıksız sürdürmekteyiz” dedi.

‘İHALENİN SEÇİMDEN DOLAYI GECİKMESİ ARTIŞA NEDEN OLDU’

Seçim sürecinden dolayı ilaç alım ihalelerinin yapılmadığını bu nedenle de ilaçlama çalışmalarını bu yıl geç başlandığını da belirten Erçili, “Etkin bir sivrisinek ve karasinek mücadelesinin yapılabilmesi için en geç Mart ayının ortalarına doğru larva mücadelesinin başlanması gerekmekteydi. Bunun için Mart ayının başlangıcına kadar hizmet ve mal alımı ihalelerinin bitirilmiş olması gerekliydi. Fakat Ocak ayında başlamış olması gereken ihale süreci başlatılmamış seçim sonrasına bırakılmıştı. Seçimlerin hemen ardından ise halkın mağduriyetini azaltmak için belediyemiz ilaçlama çalışmalarına başladı. Eş zamanlı olarak ilaç alım ihalelerimiz de yapıldı. Başta bahsettiğimiz gibi ilaçlama ihalesinin zamanında yapılmamış olması, araç sayısının yetersiz olması nedeniyle larvalarla etkin bir mücadele yürütülmemiş olması, ne yazık ki sinek popülasyonun da anormal bir artışa sebebiyet vermiştir. Ve bunun engellenmesi çok zor olmaktadır. Buna rağmen elimizdeki imkânları zorlayarak mücadele ettiğimiz halkımız tarafından bilinmesini istiyoruz ve gelecek yıllarda aynı sorunları yaşamamak amacıyla kendi araç ve ekipmanlarımızı güçlendirmeye devam ediyoruz” diye konuştu.