Büyükşehir, 31 aileye 32 adet sera kurdu

Büyükşehir, 31 aileye 32 adet sera kurdu
Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, belediyenin kent merkezinde yurttaşlar için kurduğu seraları gezdi. Seraların tümünde incelemeler yapan Çoban ve Kaya, yapılan çalışmalara hayran kaldı. Yurttaşlar da böylesi bir hizmetten dolayı eşbaşkanlara teşekkür etti.

Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, belediyenin kent merkezinde yurttaşlar için kurduğu seraları gezerek bilgi aldı.
Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığınca yürütülen seracılık projesi kapsamında kent merkezinde sebze yetiştiriciliği yapan
Muhsin Namaz ve bir grup kadın tarafından işletilen seralar ile Naif Çiçek adlı yurttaşlar tarafından işletilen seraları gezen Eşbaşkan Çoban ve Kaya yapılan çalışmaları takdir etti. İlk olarak Muhsin Namaz ve bir grup kadın tarafından işletilen seraları gezen eşbaşkanlar, seralarda yetiştirilen ürünleri tattı.



'Halkın belediye eşbaşkanlarına teşekkür'

Emeklerinden dolayı Namaz ve çalışanlara teşekkür eden Çoban ve Kaya, yapılacak böylesi çalışmalar için destek sunmaya devam edeceklerini söyledi. Ardından Naif Çiçek adlı yurttaşın seralarını da gezen Çoban ve Kaya'ya, seralarda yetiştirilen ürünler ikram edildi. Eşbaşkanlara teşekkür eden Çiçek, "Biz sizleri ailelerimizin bir parçası olarak görüyoruz. Eskiden sadece belediye başkanlarının fotoğraflarını görüyorduk ama şimdi belediye eş başkanlarımız halkın içerisinde ve her zaman rahatlıkla ulaşabiliyoruz. Bu nedenle eş başkanlarımız artık ailelerimizin birer parçası oldular. Yapılan çalışmaları takdirle karşılıyoruz ve teşekkür ediyoruz" dedi. Eşbaşkan Çoban ise, 5-10 yıl içerisinde bir kentin sorunlarının çözülemeyeceğini belirterek, halkın sorunlarının çözümü için tüm çalışanlarımızla birlikte halkın hizmetinde olmaya devam edeceklerin söyledi.



'Seralar halkın geçim kaynağı oldu'

Van'da yoğun göçün yaşandığı ve değişik nedenler ile köylerine geri dönemeyen, yüksek yoksulluk riski altında bulunan nüfusun, üretime geçerek istihdamlarını ve gıda güvenliklerini sağlamak amacıyla başlatılan sera çalışmaları halkın ilgi odağı olmaya devam ediyor. İlk olarak İpekyolu, Tuşba, Edremit, Başkale ve Özalp İlçe sınırları içerisinde yer alan ve daha çok şehir çeperlerinde bulunan ailelerin evlerinin önünde veya yakınında bulunan kendi mülkiyetleri olan boş alanlara yeterli büyüklükte seraların kurulumu yapılmaya başlanırken, bu seralarda yoğun sebzecilik (her türlü yeşillik, domates, biber, salatalık, fasulye, kabak ve patlıcan) yetiştiriciliği yapılıyor.



'Büyükşehir, 31 aileye 32 adet sera kurdu'

Üretilen ürünler öncelikle ailelerin günlük ve kışlık ihtiyaçlarının karşılanmasında değerlendirilirken, üretim fazlası ürünler ise taze olarak piyasaya sunuluyor. Proje kapsamında; Van'da yaklaşık 31 aile veya çiftçi grubu üretimde bu projeden yararlanıyor. Aile fertleri ile beraber ortalama 150 kişi 10 ay süre ile üretimde istihdam edilirken, tarla koşullarına göre verimde yüzde 40 artış sağlandı. Tarımsal Daire Başkanlığı yıl içerisinde büyüklükleri 120 metrekare ile 255 metrekare arasında değişen İpekyolu ilçesinde 12 adet, Tuşba ilçesinde 2 adet, Edremit ilçesinde 15 adet, Özalp ilçesinde 2 adet, Başkale ilçesinde 1 adet olmak üzere toplamda 32 adet  ve toplam alanı 6 bin 800 metrekare sera kuruldu.