Bozkurt: Vergi muafiyeti uygulansın!

Bozkurt: Vergi muafiyeti uygulansın!
Yeni Teşvik Paketi, Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklandı. Doğu ve Güneydoğu bölgelerine yönelik paket üzerindeki çalışmalar ise sürüyor. Paketin yakında açıklanması bekleniyor. Yeni Teşvik Paketi'ni ve çıkacak olan paketi değerlendiren Van Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, bölge esnafına vergi muafiyeti getirilmesini beklediklerini söyledi.
- Yeni Teşvik Paketi geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklandı. Paketin önemine değinen Başbakan Yıldırım, "Bütün kesimlere dokunan önemli bir ekonomik tedbir. Tedbir deyince kemer sıkma değil, insanların üstüne daha fazla vergi değil, daha fazla yatırım ön gören tedbirlerden bahsediyoruz." dedi.

YENİ PAKETTE NELER VAR?

Açıklanan yeni pakette, şu hususlar öne çıkıyor:

" * Damga, resim ve harç vergilerinde düzenleme yapılacak. İmzalanan sözleşmenin her bir nüshasından değil, tek bir nüshasından damga vergisi alınacak. Taksi, dolmuş, minibüs, belediye ve halk otobüsü sahipleri, araçlarını yenilemek istediklerinde ÖTV ödemeyecek.

* Firmaların, yurtdışındaki fuarlara katılımlarıyla ilgili damga vergisi alınmayacak.

* Uluslararası firmaların Türkiye'deki kuruluşları için kurumlar vergisi alınmayacak.

EMLAK VERGİSİ YOK

* Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki binalardan 5 yıl, arazilerden de teşvik süresi boyunca emlak vergisi alınmayacak.

* Türk vatandaşları veya yabancı yatırımcının varlığını Türkiye'de değerlendirebilmesi için kolaylık sağlanacak.

* Primlerini zamanında ödeyen BağKur'lulara 5 puan indirim yapılacak. SGK'lılara tanınan bu hak BağKur'lulara da tanınacak.

TEMİNAT ÖN PLANDA

* Kredi kullanımında sadece gayrimenkuller değil, menkul değerler teminat olarak gösterilebilecek. Kredi başvurusunda bulunan yurttaş 'elinde ne varsa' teminat gösterebilecek.

* Gümrük işlemlerini sadece Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yürütecek.

* Karşılıksız çeklere ilk olarak para cezası verilecek. Tekrar edildiğinde hürriyeti kısıtlayıcı cezası verilecek. Çeklere karekod sistemi getirilecek.

* Dükkân açmak ve kapatmak da kolaylaştırılacak.

* Depoculukta lisanslı sisteme geçilecek. Aracı ve tefeci sisteminin önüne geçilecek.

* İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası 1 yıl ötelenecek.

* 2-B arazilerindeki imkândan yararlanamayan 70-80 bin kişiye tekrar fırsat verilecek.

İŞ ALANI OLACAK

* Esnaf ve sanatkârın geçmişe yönelik borçlarına çözüm olarak, yaklaşık 400 trilyonluk gecikme faizi karşılanacak, geri kalan ödenecek para yapılandırılıp, ödeme kolaylığı sağlanacak.

* Şehit yakınlarına devlette iş verme konusu yılda 2 sefer oluyordu, bu kaldırıldı.

* KOBİ'lere ilave imkânlar var. Terör ve doğal afetlerden etkilenen KOBİ'lere, 100 bin lira destek, imalat sanayiinde çalışan terörden doğal afetlerden işleri bozulan esnafa 100 bin lira kadar kredi kullandırılacak.

* Eximbank'ın kredi verme şartların kolaylaştırılacak. Teminat açığının olması durumunda Kredi Garanti Fonu devreye girecek."

YENİ VERGİ AFFI GELİYOR!

Yeni Teşvik Paketi'nde vergisini zamanında ödemeyenlere de af geliyor. Başbakan Binali Yıldırım; "Geçmişte vergi ve prime yönelik vecibelerini yerine getiremeyen vatandaşlarımıza bir fırsat daha veriyoruz" diyerek yeni bir vergi affının yapılacağının sinyalini verdi.

VAN OSB'NİN DEĞERLENDİRMESİ

Doğu ve Güneydoğu bölgesine yönelik teşvik paketinin de ayrıca açıklanacağı ve üzerinde çalışmalar yapılacağı belirtildi.

Yeni Teşvik Paketi'ni ve bölge için çıkacak olan paketi değerlendiren Van Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, bölge esnafına vergi muafiyeti getirilmesini beklediklerini söyledi.

Görüşlerini twitter hesabından duyuran Bozkurt, beklentilerini şöyle açıkladı:

"Yeni Teşvik Paketi Türkiye'nin gelişmiş bölgeleri için çok önemli, fakat sosyal ve ekonomik kalkınmada geri kalmış bölgemiz için bayramdan sonra açıklanması beklenen pakette, hükümetten ve Bakanlar Kurulundan beklentimiz; özellikle vergi, SGK ve vb, konularda bölgenin ihtiyaçlarına ve dezavantajlarına göre diğer avantajlı bölgelerle rekabet edebilmek için mevcut ve yeni yatırımcılara sırf üretim ve istihdam şartı ile muafiyet gibi çok radikal teşvikler bekliyoruz..!"

HABER: Adil HARMANCI