Berge: 'Sahilde ahırlar değil, 5 yıldızlı oteller olmalı'

Berge: 'Sahilde ahırlar değil, 5 yıldızlı oteller olmalı'
Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VANESOB) Yönetim Kurulu Başkanı İsa Berge, şehir içindeki ahırların yıkılması ve şehrin rahat bir nefes alması için başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere merkez ilçe belediyelerince başlatılan çalışmaları desteklediklerini söyledi.

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, şehir içindeki ahırların yıkılması yönünde alınan ve belediyelerce uygulanmaya konan karar, destek görmeyi sürdürüyor. Bu çalışmaya bir destek de Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İsa Berge'den geldi. Berge, yaptığı açıklamada; "Van Denizi sahilinde ahırlar değil 5 yıldızlı oteller olmalı. Turizm kenti olan bir şehirde, ekonomik döngüsü, sirkülasyonu, nüfus yoğunluğu çok fazla olan bir şehirde halen ahırların şehir içinde olması, şehrin ayıbıdır. Ve bu anlamda Valiliğimizin aldığı karar çok yerinde, çok güzel, hatta geç kalınmış bir karardır. Valiliğimizin almış olduğu bu kararı destekliyoruz. Turizm kenti olan bir şehirde halen bizim bu anlayışla yürümemiz mümkün değildir” dedi.

Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez başkanlığında toplanan Mahalli Çevre Kurulunca alınan karar doğrultusunda şehir içindeki ahırların yıkımı kararlılıkla devam ederken, oda ve STK'lardan da destekler gelmeye devam ediyor.

“TURİZM KENTİ OLAN BİR ŞEHİRDE, BU ANLAYIŞLA YÜRÜMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”

Ahırların yıkımı konusuyla ilgili görüştüğümüz Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VANESOB)  Yönetim Kurulu Başkanı İsa Berge, şunları söyledi: “Öncelikle şunu söyleyeyim, turizm kenti olan bir şehirde ve ekonomik döngüsü, sirkülasyonu, nüfus yoğunluğu çok fazla olan bir şehirde halen ahırların şehir içinde olması, şehrin ayıbıdır. Ve bu anlamda Valiliğimizin aldığı karar çok yerinde, çok güzel, hatta geç kalınmış bir karardır. Valiliğimizin almış olduğu bu kararı destekliyoruz. Turizm kenti olan bir şehirde bizim bu anlayışla yürümemiz mümkün değil. Ve özellikle bizim kendi gözlememizle kıyıya yakın olan kesimlerde kesinlikle ahırların ve hayvancılığın hiç olmaması gerekiyor. Çünkü kıyı temizliğinin uzun dönemde rahatlayabilmesi için bu şart. Bu anlamda yapılan çalışma çok yerindedir, biz Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak da esnaf camiası adına, yapılan çalışmaya katkı sunacak her türlü çalışmaya hazır olduğumuzu da beyan etmek istiyorum.”

“BU ÇALIŞMA VAN İÇİN OLMAZSA OLMAZDIR”

Şehir içindeki ahırların çevreye, insanlığa ve doğaya verdiği zararların küçümsnmeyecek kadar fazla olduğunu dile getiren Berge, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bu önemli konuyu uzun yıllar önce Prestij Gazetesi gündeme getirdi, bunu biliyoruz. Prestij Gazetemizin başlatmış olduğu bu çalışmanın bugün bu noktaya gelmesi sevindiricidir. Yerelde karar alınarak bu iş somutlaşmaya doğru gitti. Bu anlamda yapılan çalışmada da ben bu öncülüğü yapan Prestij Gazetemizi de tebrik ediyorum. Çünkü bu çalışma gerçekten Van için olmazsa olmazdır. Van denizi sahilinde ahırlar değil 5 yıldızlı oteller olmalı. Turizm konseptleri olmalı, turizm kenti olan bir şehirde 5 yıldızlı otellerin bulunması gereken yerlerde ahırlar olmamalı. Ekonomik sirkülasyonu, katma değeri en büyük olan yerler Van sahilleridir. Van sahillerimizde maalesef halen ahırların olduğunu, bu anlamda ciddi bir çalışmanın başladığını yeni yeni görüyoruz. Yapılan çalışma yerli yerindedir. Vliliğimizin almış olduğu karar çok doğru bir karardır. Tarım ve hayvancılığa verimli olan dünya kadar yerimiz var. Kentimizde bu anlamda tarım ve hayvancılık alanı olan belli yerlerde bu çalışmanın yapılması hem tarım ve hayvancılığı geliştirir hem de ilin ekonomisine katkı sunar. Ahırların sadece küçük şekilde kümelenmiş olması bir ailenin geçimini sağlarken, oradaki bütün mahallenin doğasını bozmakta, sağlık sorunu oluşturmaktadır. Birde böyle bakmak lazım konuya. Yani eğerki yapılacaksa böyle bir çalışma TKDK destek veriyor, ziraat odalarımız bu işi yapmak isteyen bütün vatandaşlarımıza yardımcı oluyor. Devlet desteği, STK desteği olduğunu biliyoruz.”

“BU ARTIK BİRAZ KÜLTÜREL KEYFE DÖNÜŞMÜŞ”

VANESOB  Yönetim Kurulu Başkanı İsa Berge, hayvancılığın ilkel şartlarda değil modern dünyanın, insanlığın hizmetine sunduğu teknolojiden faydalanılarak yapılması gerektiğine vurgu yaparak, sözlerini şöyle tamamladı: “Artık içine girdiğimiz dönem endüstriyel tarım ve hayvancılık dönemidir. Yani bu endüstriyel tarım ve hayvancılığın başladığı bir zamanda biz halen hayvancılığı kümelenme şeklinde,  şehir içinde gelişigüzel ahırlarla ilkel şartlarda yaparak bir yere varamayız. Van'da şehir içindeki ahırlarla anılmamalı, bu büyük bir ayıp Van için. Şunu da söylemek istiyorum; dünya perlit rezervinin yüzde 40’ı bizim Van Gölümüzde. Böyle bir durum var, onun için turizme bu kadar güçlü aday olan ve ekonomisi bu kadar farklı şekilde anılması gereken bir şehir, Van Gölü sahilinde tabiki ahırlarla anılmamalı. Ben eminimki hayvancılığı uygun yerlerde yapmak isteyenlere devletimiz desteğini sunar...”

Prestij Haber: M. Selim KURT