Belediye pasajı esnafı bayramı buruk karşılıyor

Belediye pasajı esnafı bayramı buruk karşılıyor
Van Büyükşehir Belediyesi tarafından ruhsatları yenilenmediği için 66 gündür mühürlenen tarihi Belediye Pasajı esnafı, Kurban Bayramı'na buruk bir sevinç ile giriyor.
Pasajın önüne ‘52 esnaf günlerdir çözüm bekliyor’ yazılı dev bir pankart asan esnaf, Kurban bayramına buruk bir sevinç ile giriyor. Yaklaşık 66 gündür dükkanlarının kapalı olduğunu ifade eden esnaf, yetkililerin soruna bir çözüm bulamadığından yakındı. Tarihi Belediye Pasajı Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Aslan, artık dayanacak güçlerinin kalmadığını söyledi. 2011’de Van’da meydana gelen depremlerin ardından söz konusu binanın ağır hasarlı olması gerekçesiyle tahliye edilmek istendiklerini ifade eden Aslan, “Süreçte oluşan ve devam eden davalar konunun netleşmemesinden dolayı mahkemenin binanın tahliyesine karar vermesiyle sonuçlanmıştır. Böyle bir durumda hala devam eden davalar varken ve bina ile ilgili durum net değilken iş yerlerimiz için yeni ruhsatlar almak maksadıyla süresinde başvurmamıza rağmen yürütülmesi durdurulmuş bir encümen kararına dayanarak ruhsat talebimizin geri çevrilmesi sonrası iş yerlerimizin mühürlenmesi bizlerde ve kamuoyunda derin üzüntü yaratmıştır” dedi.

Tarihi Belediye Pasajı’nın 52 esnafının uzun zamandır mağdur olduğunu vurgulayan Aslan, “Konuyla ilgili başvurduğumuz Van Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, AK Parti İl Başkanlığı ve STK'lardan yeterli geri dönüş alamamış olmamız, bizi ayrıca üzmüştür. Bu en hafif tabiri ile mağdur olan esnafa duyarsız kalınmasıdır. Bizim tek derdimiz kutsal olan ekmeğimiz ve emeğimizdir” ifadelerini kullandı.

Tarihi Belediye Pasajı esnafının Kurban bayramında evine şeker alacak durumlarının dahi kalmadığını dile getiren Aslan, “Çekler yazılmış, senetler protesto edilmiş, içerideki malzemelerin satılabilme ihtimali azalmış ve esnaf kelimenin tam anlamıyla ailesi ile birlikte perişan olmuştur. Bu sebepten dolayı bizim bu sitemimizi değerli kamuoyunun mazur görmesini istiyor, durumumuzu tüm yetkililerin vicdanına bırakıyoruz. Bu buruk sevinç ile tüm İslam aleminin Kurban Bayramı’nı kutlar, emeğinin ve ekmeğinin peşinde olan bütün insanlara barış, huzur ve mutluluklar diliyoruz" şeklinde konuştu.

Öte yandan Erhan Çelik isimli esnaf ise yaklaşık 2,5 aydır dükkanlarının kapalı olduğunu belirterek, “Şu anda geçmiş çek ve senetlerimizi ödeyemiyoruz. Evlerimize ekmek götüremediğimiz için sıkıntılar yaşıyoruz. Bir Arife günü bile dükkanlarımızın açılması bizleri kurtarabilecekken, belediyenin şu anda bize yapmış olduğu bu durum çok büyük sıkıntılara sebep oluyor. Acaba belediyenin eline ne geçti ya da bizim elimize ne geçti. Biz 66 gündür burada oturuyoruz. Dükkanlar kapalı, bina sağlam yerinde duruyor. Belediye ne yıkabildi, ne yapabildi ne de biz dükkana girebildik. Bize de bir yer vermesini isterdik ya da dükkanlarımızı mahkeme süresi içerisinde açabilirdik. Bizlerde bu şekilde kararlılıkla davalarımızın sonucunu bekliyoruz” diye konuştu.