Bekir Kaya; 'Sorun bensem istifa ederim'

Bekir Kaya; 'Sorun bensem istifa ederim'
VAN HABER - Van’ın bitmeyen Çevre Yolu yeniden Van’ın tek gündem maddesi oldu. 18’inci maddeye takılıp ilerlemeyen yol bitmeyince gözler Büyükşehir Belediyesi’ne çevrildi.
VAN HABER - Van’ın bitmeyen Çevre Yolu yeniden Van’ın tek gündem maddesi oldu. 18’inci maddeye takılıp ilerlemeyen yol bitmeyince gözler Büyükşehir Belediyesi’ne çevrildi. Kalkınma Bakanı Yılmaz da Van ziyaretinde bitmeyen yol konusunda topu ‘belediyeye’ attı. Uzun süredir eleştirilerin hedefi olan Van Büyükşehir Belediyesi adına belediye başkanı suskunluğu bozup Çevre Yolu ile ilgili şimdiye kadarki en kapsamlı değerlendirmeyi yaptı.

 Van Emlakçılar Derneği Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya’yı ziyaret etti. Ziyaret kapsamında Van’ın önemli sorunları olan Çevre Yolu ve 18. Madde konuları görüşüldü. Görüşmede açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, çevre yolu konusunda kendilerinin süreci tıkamadığına dikkat çekerek, “Belediye çevre yolunu tıkıyor diye bir söylem almış başını gidiyor. Biz neyi tıkadık bir söylesinler bize. Açalım bu konuyu. Ben istifa ederim. Biz bu süreci tıkadıysak istifa ederim. Eğer gerçekten sorun bizden kaynaklanıyorsa buyursunlar anlatsınlar. Tekrar belirtiyorum eğer sorun biz isek istifa ederim. Eğer ben bir kentim kaderi ile oynuyorsam istifaya kadar varım.” Diye belirtti.

EMLAKÇILAR BÜYÜKŞEHİRE ÇIKTI

2011 yılında yaşanan deprem öncesi projelendirilen, 6 yıldır yapımı tamamlanmayan ve en son kamulaştırılma yerine 18'inci madde ısrarı ile birlikte içinden çıkılmaz bir hale gelen “Çevre Yolu Projesine” ilişkin Van Emlakçılar Dayanışma Derneği üyeleri, Van Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti. Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleştirilen ziyarete Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek ve dernek üyeleri katıldı. Ziyarette konuşan dernek başkanı Orhan Özdek, Ankara’nın Van’ın sorunlarını çok iyi bilmediğini ancak belediyelerin bu konuda daha çok bilgi sahibi olduğunu dile getirerek, “Belediye ile çevre şehircilik bakanlığı arasında bilindiği gibi bir protokol imzalandı ve çevre yolu çalışmaları başlandı. Bu protokolde halk düşünülmedi. Biz çok incindik bu konuda.” Dedi.

ÖZDEK: MEMLEKET İÇİN ÇİVİ ÇAKAN KİŞİLERİ TAKDİR EDİYORUZ

Türkiye’nin bütün illerinde kamulaştırma uygulanıyorsa Van’da da kamulaştırmanın uygulanması gerektiğine dikkat çeken Özdek, “Fakat baktık ki Van’ın dışındaki bütün illerde kamulaştırma yapıldı ancak Van mahrum bırakıldı. Sanki buradaki insanlar bunu hak etmiyor. Burada yoğun bir sermaye göçü yaşanıyor. Büyük sıkıntılar yaşanıyor. Tüm bunlar karşısında sanki belediyemiz geri duruyor gibi bir durum var. Bizlerin buradaki tek amacımız diğer illerde uygulanan kamulaştırmanın Van’da da uygulanması. Bizler buraya gelmeden önce Karayolları Bölge Müdürlüğü ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ile görüşmeler yaptık. İlçe belediyelerimizle de görüşmeler yaptık. Sonra da buraya geldik. Ve bu görüşmelerimiz devam da edecek. Biz sivil toplum örgütü olarak bu memlekete çivi çakan kişileri takdir ediyoruz ve onların da yanındayız. İki siyasi taraf arasında vatandaşların ezilmemesi gerekiyor. Eğer siyaset memlekete zarar veriyorsa düzenleme yapmak şart.” Diye belirtti.

“MEMLEKETTE KAN KAYBI VAR”

Kentin süreçle birlikte kötü bir gidişata doğru gittiğini belirten Özdek, “Sayın başkan eğer bugün memlekette bir kan kaybı yaşanıyorsa, bir göç söz konusu ise, eğer sermaye göçü yaşanıyorsa, insanlar mağdur olup arsalarını değerlendiremiyorsa bir araya gelinerek çözülebilecek bir konudur. Bütün sivil toplum kuruluşların katılımıyla, sizlerin ve siyasilerin katılımıyla gerçekleşecek olan toplantıyla çözüme kavuşacaktır. Diyalog eksikliklerimiz var dolayısıyla diyalogla her şeye çözüm bulunacağına inanıyoruz.” Dedi.

BEKİR KAYA: BİRÇOK ŞEYİ SİNEYE ÇEKTİM!

Sorulara karşılık cevap veren Eş Başkan Bekir Kaya çevre yolu sıkıntısının belediye başkanlığına seçildiği günden bu yana tartışılan bir konu olduğuna dikkat çekerek, “Ben bu kentin yapılacak yatırımların siyasi polemiklere kurban olmaması için birçok şeyi sineye çektim bu güne kadar. İşini yapmayan birçok kurumun sıkıntısını ben yaşadım. Çevre yolu da bu sıkıntıların en başından gelen konulardan birisi. Ben 2009 yılında başkan olduğum zaman karşımda bir protokol buldum. Edremit Belediyesi, Van Belediyesi ve Karayolları Genel Müdürlüğü ile bir protokol imzalanmış. Sadece 18’i belediyeler uygulayacak. Eğer Bostaniçi ve Edremit Belediyeleri uygulayamazsa Van Belediyesi uygulayacak denilen bir protokol. Bizde protokol uygun değildir meclis kararı olmadığı için uygulamadık protokolü.” İfadelerini kullandı.

KAYA: 18. MADDE YERİNE KAMULAŞTIRMA YAPILSIN

Deprem sürecinde dönemin Çevre Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a da kent için ne yapılabilir konusunda görüşmeler yaptığını belirten Başkan Kaya, “Ben de imar ve revize ihtiyacımız olduğunu, yargı aşamasında olduğu için bu işi yapamadığımızı dolayısıyla da imar planımızın da bakanlıkça izin çıkmadığını kendisine anlattım. Bize söz verdi sizin imar planınızı yapacağız diye. Hatta beraber yapacağız demişti. Hangi hususlarda çalışacağımızı birkaç hafta konuştuk, tartıştık. Derken bakan bey bize karayollarının çevre yolunda belediyenin 18’e izin vermediğini söyledi. Belediye buna imza atsın denildi. Bende bakan beye bu konunun şantaj haline geldiğini ve bu duruma razı olmadığımı kendisine aktardım. Biz 18. Madde ile ilgili imzaladığımız bir protokol yok. Biz imar ile ilgili protokolü imzaladık. Böyle bir söylem varsa bu bir iftiradır. Biz sadece bir yıllık bir protokol imzaladık. Başkada imza yok. Ben cezaevine girdim çıktım ve baktım ki yılan hikâyesine dönmüş bir protokol ve çözüme kavuşmamış bir imar vardı. Tekrar Ankara’yla iletişime geçtik ve bize 6 ay içerisinde çözüme kavuşacak denildi. Yıllar geçti hala aynı sorunla boğuşuyoruz. 2011 yılında kamuoyu oluşturmak istedik ve dedik ki 18. Madde yerine kamulaştırma yapılsın. Herkes kamulaştırmadan yana oldu bir kurum hariç.” Şeklinde konuştu.

“O KOMİSYON O GÜN BU GÜNDÜR TOPLANAMADI”

Dönemin valisi ve karayolları bölge müdürü ile bir toplantı yaptıklarını kaydeden Kaya, “Toplantıda çevre yolunun nasıl olması gerektiği üzerinde konuştuk. Toplantıda 10-15 ilde yapılan çevre yollarının yüzde 95’nin kamulaştırma ile yapıldığını ve yüzde 5’lik kısmın ise Van gibi yılan hikâyesine döndüğünü belirtik. Bölgedeki illerin hepsinde kamulaştırma uygulanırken neden burada uygulanmasın. Toplantıda bir komisyon kurulması kararı alındı bu komisyona göre çevre yolunun nasıl yapılacağı ve halkın mağdur olmaması üzerinde çalışmalar yapılacağına karar vermiştik. O komisyon o gün bu gündür toplanamadı.” Dedi.

KAYA: ŞERHİ KALDIRIN PLANI BİZ YAPALIM

Israrla kamulaştırma yapılsın dedikleri halde bakanlığın kendilerini dinlemediğini vurgulayan Kaya, “Sırf bu konudan dolayı onlarca dava açıldı. Son olarak Danıştay çok önemli bir karara imza attı. Kararda diyor ki ‘Siz bir mahallenin yoluna 18 uygularsanız o mahalleli faydalanır dolayısıyla külfetini mahalleliye yüklersiniz. Ama siz onlarca şehrin faydalanacağı bir yolu sadece bir şehre bir kesime yükleyemezsiniz. DOP (Düzenleme Ortaklık Payı) oranını keserek onlardan karşılayamazsınız. Çünkü şehirlerarası bir yol açılıyor. Bu karar da tarihe geçecek olan karardır. Çevre yolunda bize kamulaştırmayı hiç tartıştırmadılar bile. Defalarca dile getirdik bu kent sahipsizdir. Peki, sorarım size burada Büyükşehir Belediyesinin ne suçu var. Bize ne yetki verildi ki. Danıştay’dan karar çıktı ancak hala uygulanan bir şe yok. Randevu istiyoruz bakanlıktan ona da yok deniliyor. O zaman şerhinizi kaldırın. Şerhi kaldırın planı biz yapalım. Mahkemede iptal etmiş. Hiçbir sorumuza cevap alamıyoruz. Tek çözüm var o da kamulaştırma.” Diye konuştu.

“BİZ 18’E KARŞIYIZ”

Kaya konuşmasını şöyle sürdürdü: “Büyükşehirler bir bölü beş binlik ve üst ölçekli imar planlarını yapar, bir bölü binlik ölçekleri de ilçe belediyeler yapar. Yasa budur. Sorun çevre yolunun yapılıp yapılmayacağı. Çevre yollarının ne yapımında ne de yöntemi belediyeleri ilgilendirmez. Biz 18’e karşıyız. Biz en başından bu yana karşıydık, bakanlık kendi yetkisiyle karar aldı. Bakanlığın imar yasasının 9’uncu maddesine göre imar yapma yetkisi var. Onunda belli bir unsuru var. Bakanlık belediyeye söyler, belediye yapmazsa bakanlık yeni bir plan yapar. Belediyenin de buna karşı dava açma hakkı var, eğer hak sahipleri yoksa. Van’da hak sahibi var. Hak sahipleri bakanlığın planına karşı dava açtı. Bizim burada bir dâhilimiz yok.”

KAYA: BİZİ DİKKATE ALMIYORLAR

Kaya Van’daki bütün sivil toplum kuruluşlarıyla birlik olunması gerektiğine işaret ederek, “Siz STK’lar olarak bu kente yapacağınız en sağlıklı şey bütün STK’larla bir araya gelip, çevre yolu konusunu çözüme kavuşturmanız yönünde nasıl bir yol izleneceği üzerinde tartışmanız olacak. Hatta hiçbir siyasi kesimi de çağırmayın. Sivil toplum olarak netleşin. Aldığınız karar ne olursa olsun kentin yararına ise ona karşı çıkan kente ihanet etmiş olur. Öncelik birlik şart. Bence bu konuyu tartışın. Şu çevre yolunu açtıralım konusu üzerinde bir sonuca varın. Nasıl bir yol izleneceği konusunda netleşin. Burhan Yenigün döneminden bu yana gündemde olan bu sorun Beşir Bey kalkıp bize bağlıyor. Beşir Bey kusura bakmasın. 1 Kasım’da bu kente geldi kendisi. Bulandırmaya gerek yok gündemi. Neyse ortaya koyalım sıkıntıyı. Gelsinler bu sorunu beraber tartışalım. Herkes gelsin tartışalım sorunun ne olduğu konusunda. Son on yılda diğer illerde çevre yolları hangi yöntemlerle çözülmüş onları tartışalım. 3 ay önce bakanlığa yazı gönderdik ama hala cevap verilmedi bize. Dikkate almıyorlar bizi.” İfadelerine yer verdi.

“BİZ BU SÜRECİ TIKADIYSAK İSTİFA EDERİM”

Çevre yolu konusunda hedef noktası olduklarını belirten Kaya, “Belediye çevre yolunu tıkıyor diye bir söylem almış başını gidiyor. Biz neyi tıkadık bir söylesinler bize. Açalım bu konuyu. Ben istifa ederim. Biz bu süreci tıkadıysak istifa ederim. Eğer gerçekten sorun bizden kaynaklanıyorsa buyursunlar anlatsınlar. Tekrar belirtiyorum eğer sorun biz isek istifa ederim. Sonuç olarak belediye başkanı olarak doğmadım. Eğer ben bir kentim kaderi ile oynuyorsam istifaya kadar varım. Yine belirtiyorum çevre yolu konusu ile ilgili üstümüze düşen ne varsa hak ve adalet yolu ile yapılması için mücadele etmeye devam edeceğiz.” Dedi.

HABER ; MERAL YILDIZ (ŞEHRİVAN)