Bebek ölümlerini önleme çalıştayı - Van Haber

Bebek ölümlerini önleme çalıştayı - Van Haber
Van Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ‘Bebek Ölümlerini Önleme ve Azaltma Çalıştayı’ düzenlendi.
- Van Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından kentte hizmet veren tüm sağlık kuruluşların katılımıyla düzenlenen çalıştay, Van Double Treeby Hilton Otel’de yapıldı. Vali Yardımcısı Atif Çiçekli, Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren ile Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi, Van Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Sağlık Müdürlüğü, Özel Lokman Hekim ve Hayat Hastanesi, Özel Akdamar Hastanesi ve ilçe toplum sağlığı merkezi sorumluları, yeni doğan uzmanları, çocuk sağlığı ve hastalıkları ile kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, bebek naklinde çalışan 112 Acil Servis doktorları, hemşire, acil tıp teknisyeni ve paramediklerin katıldığı çalıştayda konuşan Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Semra Gümüş Gündüz; “İlimizde yapılan çalışmalar ve sağlık alanındaki gelişmeler sayesinde anne ölümlerini 2015 yılında yüz binde 30’lardan yüz binde 6,7’ye indirdik. Bu başarıda emeği geçen başta sağlık çalışanları olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Maalesef anne ölümündeki başarıyı henüz bebek ölümlerinin önlenmesinde gerçekleştiremedik. 2015 yılındaki bebek ölüm hızımız Türkiye ortalamasının üstünde. İnanıyorum ki bu günün sonrasında ortaya çıkacak olan çalıştay raporundaki stratejiler, bebek ölüm hızımızı 2016 yılının sonunda düşürmeyi başaracağız” dedi.

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Büşra Tapan Soğanda ise, il düzeyinde bebek ölümlerinin değerlendirilmesini yapılarak, genel eksiklikler ve yapılması gerekenler üzerine konuştu.

Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren de, hedeflerinin bebek ölümlerini en aza indirmek olduğunu belirterek, “Van’da bebek ölümlerini önlenebilir olanları önleme, önlenemeyecek olanları en aza indirme anlamında neler yapabiliriz, bu konuda çalıştay düzenledik. Anne ve bebek ölümleri, ülkelerin gelişmişlik kriterlerinden biridir. Biz bu anlamda hem ilimiz hem Türkiye’de etki edecek bir çalışma içinde olmak istedik. Bugün bebek ölümlerini azaltmayla ilgili çalıştayımızı yapıyoruz. İnşallah buradan çıkacak güzel sonuçları sahaya yansıtacağız. Sahada da bunun sonuçlarını alacağımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Kapanış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Atif Çiçekli ise; “İlimizde bulunan birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerini yürüten tüm kamu ve özel kurumlardaki yetkili isimlerin bir araya gelerek ortaya çıkardığı çalıştay raporundaki stratejiler, bebek ölüm hızımızı 2016 yılının sonunda düşüreceğine inanıyorum. Biz valilik olarak çalıştay raporundaki stratejileri en hızlı şekilde değerlendirip üzerinde çalışacağız” şeklinde konuştu.