Baydemir: Vicdanı olan herkes konuşsun

Baydemir: Vicdanı olan herkes konuşsun
HDP'nin, Diyarbakır’da başlattığı, İstanbul'da sürdürdüğü ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti' önceki gün Van'da başladı. ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti'nde konuşan Parti Sözcüsü ve Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, “Vicdan ve adalet sadece HDP’nin meselesi değil, ben insanım diyen herkesin meselesidir. Vicdanı olan herkesin konuşması gerekiyor. Herkes bu vicdansızlığa ses çıkarmalıdır” dedi.

Aralarında Şanlıurfa Milletvekilleri Osman Baydemir, Dilek Öcalan, Van Milletvekilleri Adem Geveri, Bedia Özgökçe Ertan, Lezgin Botan, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Batman Milletvekilleri Mehmet Emin Adıyaman, Mehmet Ali Aslan, Şırnak Milletvekili Leyla Birlik ile HDP Van İl ve ilçe başkanlarının bulunduğu grubun ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti' yoğun güvenlik önlemleri altında devam ediyor. Nöbetin bir hafta süreceği açıklandı.

“BİRLİKTE FAŞİZMİ YENELİM”

Musa Anter Parkı’nda devam eden ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti'yle ilgili açıklamalarda bulunan HDP Sözcüsü ve  Şanlıurfa  Milletvekili Osman Baydemir, konuşmasını Kürtçe yaptı. Baydemir, “Buradan vicdan ve adalet için yüreğini ortaya koyan herkese sesleniyorum. Hep beraber bu faşizmi yenelim. Ülkemizde hala 21’inci yüzyılda eski bir bilinçle, düşmanca yaklaşımla insan hakları yok sayılıyor. Biz bugün açıklamamızı anadilimize sahip çıkmak adına ana dilimizle yani “Kürtçe” yapıyoruz. Hala okullarda Kürtçe ile eğitim verilmiyor. Her kültür, her toplum kendi kökü üzerine yeşerir. 40 milyon kürdün konuştuğu bu dili yok etmek, asimile etmek istiyorlar. Onların bu isteğine karşı umuyorum ki bu mazlum halkın sayesinde ve çabalarıyla bu dil dünya dilleri içinde bir zenginlik olacak ve asimile olmayacak. İngilizce, Almanca, Türkçe, Fransızca nasıl ki insanlığın bir değeri, insanlığın bir zenginliğiyse şu an konuştuğum dil de ki hala eğitim dili olamadı, bu dilde insanlığın bir değeridir” dedi.

“BU TOPRAKLARDA ANNELER GÖZYAŞI DÖKÜYOR”

AK Parti Hükümetine sert eleştirilerde bulunan Baydemir, “Türkiye tarihinde en büyük siyasi hamle 2013 yılında ilan edilen barış süreciydi. Ama 2013 ile 2015 yılları arasında Ak Parti hükümeti kendi çıkarları için barış masasını devirdi. Bir kez daha bizim bölgemiz ateş yerine döndü. Bugün bu topraklarda anneler gözyaşı döküyor. Asker, polis, dağdaki çocuklar ya da siviller yaşamını yitiriyor. Bu ölümlerin en büyük sebebi Ak Parti hükümetinin politikaları ve Ak Parti ile MHP’nin ittifakının bir sonucudur. Bugün birçok yerde 50 bin,100 bin nüfusu olan bir topluluk devlet statüsü kazanmış ama bakıyorsunuz ki Türkiye hapishanelerinde bu sayıdan çok daha siyasi tutuklu bulunuyor” ifadelerini kullandı.

“VİCDAN VE ADALET SADECE BİZİM MESELEMİZ DEĞİL”

Vicdan ve Adalet Nöbetinin sadece kendi meseleleri olmadığını anlatan Baydemir, “Vicdan ve adalet sadece HDP’nin meselesi değil, ben insanım diyen herkesin meselesidir. Vicdanı olan herkesin konuşması gerekiyor. Herkes bu vicdansızlığa ses çıkarmalıdır” dedi.

KAYNAK: VANSESİ GAZETESİ