Başkan Veysel Koç: 'Herkes kurallara uymak zorunda'

Başkan Veysel Koç: 'Herkes kurallara uymak zorunda'
Van Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veysel Koç: 'Herkes kurallara uymak zorunda'

 Koronavirüsle mücadele kapsamında salgının yayılmasını önlemek amacıyla İçişleri Bakanlığı tarafından alınan kararlar çerçevesinde 21 Mart’tan beri kapalı olan berber, kuaför ve güzellik salonları, 11 Mayıs Pazartesi günü itibariyle yeniden hizmet vermeye başlayacak. Ancak, bu yerlerde verilecek olan hizmetlerde uyulması gereken kurallar var.

11 Mayısta açılacak olan berber, kuaför ve güzellik salonları için alınan önlemler ve uyulması gereken kuralları gazetemize değerlendiren Van Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veysel Koç: “Van’da odamıza kayıtlı 550 bay-bayan kuaför ve güzellik salonumuz var. 65 yaş üstü olan üyelerimiz hariç, diğer üyelerimizin tamamı işyerlerini açacak. Bizim denetim yetkimiz yok, denetimi belediyeler yapacak ama bu anlamda herkesin konulan kurallara uyması lazım. Herkes kendi sağlığı için belirlenen kurallara uymak zorunda. Bu süreçte oda olarak biz de üyelerimize gerekli bilgileri aktaracağız, gerekli bilgileri aktardıktan sonra da üyelerimiz de kendi iş yerlerinde ijyene uygun olarak çalışacaklar” dedi.

“KURALLARA UYULURSA BAŞARILI OLUNUR”

Van Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veysel Koç, şu değerlendirmelerde bulundu: “İş yeri açılışları saat 09.00 - 21.00 arası olacak. Üyelerimizin muhakkak iş yerlerini açıp çalışmalarını tasvip ediyoruz. Evet, zor bir süreçten geçiyoruz, belki sağlığı korumak biraz zor olacak ama herkes devletimizin çıkartmış olduğu kanun ve yasalara uyarak çalışırsa, randevu sistemiyle çalışırsa, dükkânda müşteri yoğunluğunu ortadan kaldırırsa, koltuklar arası 1’er, 2’şer metre mesafe kuralına uyarsa, maske - eldiven ve dezenfektan kurallarına uyum sağlarsa bu işte bütün esnaf ve sanatkârımız başarılı olacaktır. Kurallara uymayan esnaflarımıza hakikaten çok ciddi boyutta yüksek meblağda cezalar yazılacaktır, kapatma bile verilebilir. Uymadıkları takdirde vatandaşlara da kabahatler kanununa göre ceza uygulanacaktır. Kurallara uymayanlara kesilen cezaların miktarı da belli. 3150 TL alt taban, yukarısı ne olur onu da yetkili kurumlar bilir. Şunu da hatırlatmak istiyorum; 20 yaş altı için yeni yasalar çıktı; 01.01.2002 doğumlu 18-20 yaş arası gençlerimiz valilik ve kaymakamlıklardan alınan izin belgeleri ile çalıştıkları iş yerlerinde mesleklerini icra edebilecekler. Bu süreçte malumunuz Cumartesi ve Pazar günleri sokağa çıkma yasağı uygulanıyor, yasaktan dolayı hafta sonları erkek berberlerimiz kapalı olacak ama bu süreçte bayan kuaförleri salı günleri de açık olacak.”

“MÜŞTERİLERİMİZDEN ANLAYIŞ BEKLİYORUZ”


 

Bu kapsamda vatandaşlara da çağrıda bulunan Koç: “Vatandaşlarımıza çağrımız şu; esnafımıza saygı göstersinler lütfen. Esnafımız bu karardan sonra biraz maliyetli bir işe giriyor; malum tek kullanımlık havlular, tek kullanımlık örtüler, dezenfektan malzemeleri kullanılacak. Bunların belli bir maliyeti var, bu maliyetleri göz önünde bulundurarak bizler de traş ve bakım ücretlerimize biraz zam yapmış olacağız, bu zammı bizler için çok bulmasınlar. Çünkü masrafımız artıyor, masrafımız arttığı için de bunu yapmak zorundayız. Doğalgaz faturalarımız, elektrik faturalarımız, su faturalarımız, BAĞKUR ve SGK’larımız da işliyor, bunları da bu süreçte ödemek zorundayız, o yüzden müşterilerimizin duyarlı olmasını, anlayış göstermesini istiyoruz. Aynı zamanda mümkünse berber, kuaför ve güzellik salonlarından randevu alınmadan gidilmesin, kesinlikle buna dikkat edelim. Müşterilerimiz de maskeli olarak ve randevuya uyarak iş yerlerimize gelirlerse çok memnun oluruz” dedi.

“ZAM, KALICI OLMAYACAK”


 

Koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek amacıyla tek kullanımlık ürünlerin kullanılacak olmasından dolayı uygulamayı planladıkları bir miktar zammın kalıcı olmayacağını kaydeden Van Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veysel Koç, son olarak şunları söyledi: “Yapacağımız cüzi miktardaki zam, muhtemelen bu durumu atlatana kadar uygulanacaktır. Yani zam kalıcı olmayacaktır. Bunu yapmamızdaki sebep de daha önce de dediğim gibi esnaf grubumuzun maliyeti yükseldi, hiç hesapta olmayan bazı giderlerimiz var, bu giderleri de karşılamak çok da kolay değil. O yüzden değerli müşterilerimizin buna saygı duymasını, anlayışla karşılamalarını arzu ediyoruz.”

Prestij Haber: M. Selim Kurt