Başkan Takva: A Sınıf Bir Odayız

Başkan Takva: A Sınıf Bir Odayız
Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Üyeleri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yürütülen Oda ve Borsa Akreditasyon Sistemi çalışmalarını kentteki yerel ve ulusal basın temsilcileriyle paylaştı.

Van TSO Miyazaki Salonunda gazetecilerle bir araya yönetim kurulu üyeleri, akreditasyon çalışmaları ve odanın bütçesiyle ilgili bilgiler paylaşırken, toplantıda bir de sunum yapıldı.

Burada konuşan Van TSO Başkanı Necdet Takva, akreditasyon denetiminin 19-20 Aralık'ta yapılacağını ve bu kapsamda birçok yeni çalışma yürüttüklerini ifade etti. Çalışmaların bağımsız denetçilerce değerlendirileceğini söyleyen Başkan Takva, ayrıca 2019 yılında yaşanan gelişmeleri de paylaştı. Takva toplantıda basın temsilcilerine bir de teşekkür etti.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva konuşmasına şöyle başladı: “Çok önemli işler yapıyorsunuz. Bunu inanarak söylüyorum. Hepiniz çok değerli insanlarsınız. Biz hepimiz aynı gemide bu şehirde yaşıyoruz. Zaman zaman farklı gelişmelerde olsa nihayetinde toplanıp bir araya geliyoruz. Hayatı zorlaştırmanın, çekilmez hale getirmenin kimseye faydası yok. Olması gereken şey, herkes görevini ve işini sağlıklı yapar, bu kentte katma değer üretirse ve herkesin hayatını kolaylaştırıcı bir yaklaşım içinde olursa hepimiz bundan karlı çıkarız. İnsanınız. Hayata ve yaşama dair farklılıklarımız olabilir. Farklı bakış açılarımız ve tercihlerimiz olabilir. Ama bunlar ayrışmamıza değil, zenginleşmemize sebebiyet vermelidir. Van TSO olarak biz meseleye böyle bakıyoruz. Burası da sizlere ve Van halkına hizmet veren bir kuruluştur. Üyelerimiz başta olmak üzere tüm Van halkı için çalışan bir meslek kuruluşuyuz. Bunları yaparken kamuoyu ile olan iletişim mekanizmasını kuran aktörler olarak da sizler her zaman önemli bir yerde duracaksınız.”

BAŞKA TAKVA: A SINIF BİR ODAYIZ

Takva, “Biz Türkiye’de A Sınıfı hizmet üreten odalardan biriyiz. Zaman zaman sosyal medya paylaşımlarımızda veya kamuoyu ile yaptığımız diyaloglarda, ‘Biz Türkiye’nin en iyi odasıyız’ diyoruz ya, işte bu biraz bunun üzerine oturuyor. Bunun belgelendirilmesi de budur. Ticaret ve Sanayi Odası yaptığı hizmetleri, bu söylemleri ölçüyor. Tabiri caizse bir karne sürecine gireceğiz. Bugüne kadarki faaliyetlerimiz 19-20 Aralık’ta bağımsız denetçiler tarafından değerlendirilmeye tabi tutulacak. Biz buna çok önem veriyoruz. Buna binaen de sizlere zahmet verdik ve davet ettik. Bu akreditasyon çok önemli bir meseledir. Bunun da sınıflandırılması var. A Sınıfı, B Sınıfı ve C Sınıfı odalar var. Türkiye Odalar Borsalar Birliği aşağı yukarı Türkiye’deki tüm oda ve borsaları bu sürece müdahil etti. Bizde üçüncü dönem akredite olan odalardan bir tanesiyiz, ilklerden biriyiz. O dönem Türkiye’de ilk 50 oda-borsa içindeydik. O zaman sınıflandırma yoktu. Sonrasında sayı artınca belli bir statüye oturttular ve zorlaştırdılar. Şimdi kanunla belirlenmiş görevler var. Ancak bunun dışında ekstra ne yapıyorsunuz deniliyor. Siz kentinize, üyelerinize ya da toplum meselelere karşı duyarlılığınızla farklı bir faaliyet yapıyor musunuz? Yapıyorsanız size o zaman yüksek bir puan vermemiz lazım deniliyor. O yüzden böyle bir ayrışmaya da gidildi. Bu ilk yapıldığında biz Van TSO olarak A Sınıfı olarak 5 yıldızlı hizmet üreten bir oda haline geldik. Bütün çalışmalarımızı bu şekilde yaptık ve sınıf olarak düşmemiz gerekiyor dedik. En alttan, en üste kadar tüm personelimiz bu sürecin içinde yer aldı. A Sınıf statüsünü korumak istiyoruz. Odanın bu kalitede hizmet sürdürebilmesi adına sizlerle işbirliği içinde olmamız önem taşımaktadır.” Dedi.

Başkan Takva’nın konuşmasının ardından Van TSO Genel Sekreteri Cengiz Aras “Van Ticaret ve Sanayi Odası Akreditasyon Süreci”yle ilgili bir sunum yaptı. Aras’ın yaptığı sunumun başlıkları şöyle:

VİZYONUMUZ

Ortaklık kültürü gelişmiş, yılda 1 milyon turist ağırlamış, küçükbaş hayvan sayısı 4 milyonu aşmış, 30 bin üyesi olan, maaş verenlerin sayısının maaş alanlardan fazla olmasını sağlamış bit kent ve oda.

MİSYONUMUZ

- Tarımsal ve hayvansal faaliyetleri teknoloji ile destekleyerek,

- Teknolojiye ayak uydurarak,

- Gayri Safi Milli Hasılada kalkınmış bir şehre ulaşarak,

- İyi bir yönetişimi hayata geçirerek,

- 5174 Sayılı Kanun ve genel etik çerçevesinde sürdürülebilir büyümeyi sağlayarak,

- Paydaşları önceleyerek,

- Bölgede lider oda ve güçlü bir lobi oluşturarak,

- Turizmde aldığımız payı artırmak için tanıtım çalışmaları yaparak,

TEMEL DEĞERLERİMİZ

Temel değerlerimiz kurum kültürümüzün özüdür. Paydaşlarımızın ve bizim ortak kabul ettiğimiz değerlerimizi, odamızın neleri savunduğunu ifade eder. Değerlerimiz bizi sürekli dinç tutar ve çalışmalarımızda bize yol gösterir.

GÜÇLÜ YÖNLERİMİZ

- TOBB çatısı altında hizmet gerçekleştirme

- Uyumlu, demokratik/katılımcı yönetim kültürü

- Konsey Başkanlığı

- Kurumsal deneyim olması

- Paydaşlar/yerel yönetimlerle işbirliği

- Akredite Oda olması

- İç kontrol mekanizmasının aktif işlemesi

- Üyelere yönelik kapasite artırıcı faaliyetler

- İstatistiki veri yayınlanma

- Bünyesinde barındığı temsilcilikler

- Oda üyelerinin fuar ve uluslararası işbirliklerine katılımı

- Kent ekonomisine yönelik hayata geçirilen projeler

- Basın ile güçlü ilişki

- Yetkin ve eğitimlerle sürekli desteklenen personel

ZAYIF YÖNLERİMİZ

- Oda Bütçesinin kurumsal vizyonu gerçekleştirme konusunda yetersiz olması

- Üyelerin Oda organizasyonlarına (eğitim, seminer, fuar) yeterli ilgiyi göstermemeleri

- Üyelerin sermaye yapısının zayıflığı

- Bölge Ticaret ve Sanayi Odaları arasında yeterli işbirliğinin sağlanamaması

- Gelir arttırılmasına yönelik işbirliği ve iştiraklerin olmaması

- Üyelerin bilgi teknolojilerinden faydalanma konusunda isteksizliği

- Mikro ölçekli aile yapısından dolayı kurumsallaşma yetersizliği

- Aidatların etkin toplanamaması

- İran’a uygulanan ambargo

- Sınır Kenti olma

- Bölgedeki siyasi istikrarsızlık

- Eğitim yılı ortalamasının düşük olması

- Niteliksiz iş gücü

FIRSATLAR

- TOBB yönetiminin olumlu kanaati ve desteğinin olması

- Yöneticilerin genç ve dinamik olmaları, bütün STK’lar ile diyaloglarının iyi olması,

- İlimiz nüfusunun genç olması

- İlimizde DAKA, TKDK ve KOSGEB gibi kuruluşların bulunması

- Paydaşların, yöneticilerin ulusal kurum ve kuruluşlarda görev almaları

- TEKSTİLKENT, OSB ve İŞGEM gibi üretim alanların olması

- TDİ OSB projesinin onaylanması

- Yüzüncü Yıl Üniversitesinin varlığı

- Coğrafi işaret başvuruları yapılabilecek ürünlerin olması

- İlimizde Çağrı Merkezlerinin kurulmaya devam ediyor olması

- İlimizin sınır kent olması

- İran’a uygulanan ambargo

- Tarihi ve turistik alanların bulunması

- Modern gümrük kapısının olması

- Teknokent’de iştirakçi olmamız

TEHDİTLER

- E-ticaret konusunda üyelerin istenilen seviyeyi yakalayamaması

- Çevreyolu Projesinin tamamlanamaması

- Van Gölü kirliliği

- Yatırım Teşviklerinden istenilen seviyede yararlanılamaması

- Firmaların Kurumsallaşma seviyelerinin yetersizliği

- Doğal afet riski

- Genç Nüfusun fazla olması

- İran’a uygulanan Ambargo

- Gümrük kapısının transit geçişe kapalı olması ve kısıtlı çalışma saatleri

- Verimli tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin gerçekleştirilememesi

- İl genelinde sektörel kümelenme yetersizliği

2020 YILI HEDEFLERİMİZ

- Dünya Kahvaltı Günü Projesi

- Kurban Kesim Merkezi

- Van Shopping Fest

- Gastronomi Fuarı

- Vergi Yapılanması

- Van Gölü’nün Özel Çevre Koruma Bölgesi İlan edilmesi

- Kapıköy’ün transit geçişe açılması ve 24 saat hizmet vermesi

- Lojistik Merkez

- Doğu Anadolu İhracatçılar Birliğinin Van’a alınması

- İran Vatandaşlarının Van’da mülk edinebilmeleri

- Kuzey Irak İş Programı

- Çağrı Merkezi Projesi

- Sürekli Eğitim Merkezi

- Çevre Yolu

- Van Şırnak Karayolu

- Kuzey Van Gölü Demiryolu Hattı

- İran Konsolosluğunun İlimizde kurulması

- Türk-İran Ticaret Odasının kurulması

BASINA ÖZEL TEŞEKKÜR

Yapılan sunumda Van TSO’nun yerel, bölgesel, ulusal ve yurtdışı basında yer alan haberleri de veri olarak paylaşıldı. Verilerle ilgili konuşan Van TSO Başkanı Necdet Takva basına özel teşekkür etti. Takva, “Sizlere öncelikle teşekkür ediyorum. Buradaki istatistikler sizlerin emeğidir. Özellikle yerel basında 3 yılda önemli yer alama rakamlarımız var. Yerel, bölgesel, ulusal ve yurt dışında basında haber olmuşuz. Bu konuda yer basın rakamları bizi farklı bir hale getiriyor. Ben sizlere teşekkür ederim.”

MALİ KONULAR

Başkan Takva Mali konularla ilgili şunları söyledi: “Tüm bu çalışmaları neyle yaptık? Soru bu. 2019 yılında bütün bu işler için 4 milyon 971 bin lira para harcadık. Bu işi özeti tabi ki. Bütün bu bağırmamız, çağırmamızın hepsi bu. Bunun 2 milyon 305 lirası personel gideridir. Elektrik, doğalgaz, su, seyahat, sigorta, vergiler, sabit kıymetler, bina, inşaat, eğitim ve fuar gibi cari giderler 1 milyon 945 bin lira. Kanuni aidatlar bizim bakanlığa, DAKA’ya, TOBB’a verdiğimiz para 537 bin 256 lira ve 11 kişilik Yönetim Kurulu olarak oda için harcadığımız para 182 bin 400 lira olmuş. Her bir yönetim kurulu üyesi oda için 17 bin lira para harcamışız.”

“BİZ MAAŞ ALMIYORUZ”

“Geçen şu algıyla karşılaştım. Bizim burada çok yüksek oranda maaş aldığımız konuşuluyor. Sizden rica ediyorum. Bunu yazın-çizin. Ticaret ve Sanayi Odalarında maaş sistemi yoktur. Esnaf odalarında var. Ancak bizde böyle bir şey yok. Şehrimize değer, odamıza değer. Biz bundan dolayı gururlu ve onurluyuz. Bu rakımları da sizinle paylaşmak istedik. Personel giderlerimiz bütçemizin 2019 yılında 46,38’ini kapsamış. Cari giderler dediğimiz giderler yüzde 39,14, kanuni aidatlar 10,81, yönetim kurulunun kararıyla yapılan harcama ise 3,67’yi kapsıyor. Bunu sizlerle paylaşmak istedik. Yılsonunda zaten paylaşacaktık, bu vesileyle bugün söylemiş olalım.”

Burada konuşan Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi ve Şefik Eren, Yönetim Kurulu Üyesi Necip Oflas ve Serdar Balandi ile Yönetim Kurulu Sayman Üye Mehmet Değer’de akreditasyon süreciyle ilgili birer konuşma yaparak, basın mensuplarına teşekkür etti.