Başbakan'dan 22 ile bayram müjdesi! Van'da listede

Başbakan'dan 22 ile bayram müjdesi! Van'da listede
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi hükümetin açıklayacağı teşvik paketine kilitlendi.
Hükümet, Doğu ve Güneydoğu’da bölgeleri cazibe merkezine dönüştürecek seferberlik için düğmeye bastı. Yatırımcılara arazi tahsisinden devlet alım garantisine kadar pek çok imkanın sunulacağı pakette ilk etapta 35 milyar dolarlık destek var.

Başbakan Binali Yıldırım, iki bölgeyi farklı bir çehreye kavuşturacak paketi, yarın Diyarbakır’da ilan edecek. 'İş, aş, taş üstüne taş koyma' paketi olarak nitelendirilen adımlar, terörden bıkan bölge için adeta 'bayram müjdesi' olacak. Akşam'dan Hakkı Kurban'ın haberine göre 'Yeniden Kalkınma ve Ekonomik Gelişme Programı'yla devlet, araziden anahtar teslim fabrikaya, vergi kolaylığından alım garantisine kadar çok sayıda imkan sağlayacak.

1.4 MİLYARLIK TEMEL ATACAK

Başbakan Yıldırım’ın, yarın gerçekleştireceği Diyarbakır çıkarmasına çok sayıda bakan da eşlik edecek. Özellikle terör örgütünün hedef alarak hendek ve barikatlarla büyük zarar verdiği Sur bölgesini yeniden cazibe merkezi haline getirecek projelerin temeli de, Yıldırım’ın ziyaretinde atılacak. Temel atılacak projelerin değeri 1.4 milyar TL’yi buluyor. Teröre karşı ekonomik ve sosyal seferberliği içerecek 'Doğu-Güneydoğu’da Yeniden Kalkınma ve Ekonomik Gelişme Programı' bölgenin çehresini değiştirecek. Bu kapsamda, Van’dan Kars’a, Diyarbakır’dan Şanlıurfa’ya kadar bazı iller 'cazibe merkezi' ilan edilecek. Bu illerin etrafındaki iller de, sağlanacak destek ve yapılacak yatırımlardan aynı derecede yararlanacak. Plan, bölgede toplam 22 ili hızlı şekilde kalkındırmayı, bölge insanına iş ve aş imkanı sağlamayı, bölgenin çağdaş ve modern hale dönüşerek cazibe merkezi haline gelmesini amaçlıyor.

TERÖR 10 MİLYAR TL ZARAR VERDİ

Terör örgütünün bölge halkına verdikleri zararın değerinin 10 milyar TL’yi bulduğu belirtildi. Bu zarar da 3 yıl içerisinde kaldırılacak. Başbakan Yıldırım’ın açıklayacağı paketle atılacak bazı adımlar şunlar olacak:

- 'İmkan devletten, işletme özelden' mantığıyla, kamu-özel işbirliğine gidilecek. Birçok projede ortakyatırım planlanıyor. 3 ve 5 yıllık programlar devreye girecek.

- Devlet, özel sektöre arazi tahsisi, anahtar teslimi fabrika, vergi kolaylıkları, alım garantisi dahil birçok imkanla yatırım ortamı sağlayacak.

GENÇLERE İŞ KAPISI

- Tekstilden tarım ürünlerine kadar birçok alanda yapılacak üretimlere 5-10 yıllık “alım garantisi” verilirken, devletin de kamu ihtiyaçlarını öncelikle bu bölgedeki üretimlerden karşılaması sağlanacak. Yurt dışına yönelik yardım programlarındaki ihtiyaçlar da öncelik buraya verilecek.
 
- 22 kenti kapsayan ve belli illerin merkez olacağı “cazibe merkezleri” ilan edilecek. Kars, Van, Diyarbakır, Şanlıurfa bu kentler arasında bulunuyor.

- Bu kentlerde özellikle yüksek teknolojili üretimlere ayrı destekler de verilecek. Emek yoğun sektörlere ağırlık verilecek. Gençlere toplum yararına çalışma, kadınlara mikro krediyle iş imkanı oluşturulacak.
 
- Bölgeye 5 yılda yapılacak yatırımın miktarı 35 milyar doları bulacak.
 
- Dev projeler de hızla tamamlanacak.

KONUTLAR 1 YILA HAZIR

Atılacak adımlardan biri, terör örgütünün hendek ve barikatlarla kullanılamaz hale getirdiği vatandaşların konutlarıyla ilgili olacak. Silopi’den Cizre’ye, İdil’den Sur’a kadar hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Vatandaşlar için bir yıl içinde yeni konutlar yapılmış olacak.