Bakan Yardımcısı Çiftci: “Kudüs kıyamete kadar Filistin'in başkenti olarak kalacak”

Bakan Yardımcısı Çiftci: “Kudüs kıyamete kadar Filistin'in başkenti olarak kalacak”
Gümrük ve Ticaret Bakan Yarımcısı Fatih Çiftci, ABD Başkanı Trump'ın aldığı kararın saçma sapan, yanlış, yanlı ve İslam düşmanlığına yönelik bir karar olduğunu belirterek, bu kararını dünya ve Ortadoğu barışına zarar verdiğini söyledi. 

Gümrük ve Ticaret Bakan Yarımcısı Fatih Çiftci, Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanlığını, KADEM Van Şubesini ve çeşitli basın kurumlarını ziyaret etti. Van Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliğinde Başkanı ve 19 oda başkanıyla bir araya gelen Çiftci, oda başkanlarının taleplerini ve önerilerini dinledi. Hükümetin Van'a yaptığı yatırımların değerlendirildiği toplantıda, esnaflara yönelik hizmetler de konuşuldu.

Türkiye'nin altı ilinde bulunan laboratuvar merkezinin yedincisinin Van'a kurulmasının önemine değinilen toplantıda, depolama merkezi ve lojistik üssün kentin ekonomisine katacağı katma değer değerlendirildi. Van'a gelen yaklaşık 450 bin İranlı turistin kentin ekonomisine katkısı değerlendirilirken, turistlerin Van'da kalış sürelerinin artırılması yönünde çalışmalara sunulacak katkı dile getirildi.

Bakan Yardımcısı Çiftci, KADEM’in yaptığı çalışmaların çok önemli olduğunu, bölge halkının KADEM gibi sosyal projeleri hayata geçiren oluşumlara ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Ardından, çeşitli basın kurumlarını ziyaret eden Çiftci, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak kabul etmesinin çok yanlış olduğunu belirterek, "Kudüs bizim ilk mescidimiz, ilk kıblemizdir. Kudüs bizim için kutsal bir alandır. Müslümanlar için önemli olan Kudüs, üç semavi din için de önemli bir coğrafyadır. İsrail'in işgalinden sonra bugüne kadar hep sorunlar yaşandı. İsrail sürekli bir zulüm politikası uyguladı. Gözyaşı ve sıkıntılara neden oldular. BM'nin İsrail'in işgaliyle ilgili Kudüs'le ilgili çok açık kararı var. BM'nin 1981 yılında aldığı karar açık ve nettir. Bu karar Kudüs'ün İsrail başkenti olamayacağı yönündeki en açık hukuki karardır. Trump, bu kararla pimi çekilmiş bir bombayı Ortadoğu’nun tam ortasına attı. Trump'ın bu kararı uluslararası hukuka ve BM'nin kararlarına terstir. Trump'ın bu kararını kabul etmiyor ve ret ediyoruz, kınıyoruz. İnsanlık adına, Müslümanlık adına kınıyoruz. Hassas dönemde alınan bu haksız karar İsrail'in yanlışlarının yanında durmaktır. Bu karara en büyük tepkiyi Türkiye ve Cumhurbaşkanımız gösterdi. Bu kararın açıkça kabul etmeyeceğini söyleyen Cumhurbaşkanımız, aynı zamanda çok iyi diploması yürütüyor. Cumhurbaşkanımız dünyanın birçok lideriyle görüştüğü gibi, bu ayın 13'ünde İslam İşbirliği Toplantısını topluyor. Cumhurbaşkanımızın bu çabası, dünya Müslümanların örnek bir çabadır. Başbakanımızın da çalışmaları oldukça önemlidir. Trump'ın aldığı bu kararın uyanışımıza neden olacağını düşünüyorum. Şuna inanıyorum ki, Kudüs kıyamete kadar Filistin'in başkenti olarak kalacaktır. Kararı lanetliyorum, kınıyorum. Yaşasın Filistin diyorum’’ dedi.