Bakan Çelik Van'da konuştu: Masa başında tarım olmaz

Bakan Çelik Van'da konuştu: Masa başında tarım olmaz
(AA) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Masa başında tarım olmaz. Masa başında oturarak tarımı bir yere getiremeyiz. Sahada, tarlada, merada, ahırda olacağız ve böylece tarımı yeniden gelinen noktadan daha ileriye taşımış olacağız." dedi.

Van, Erciş ve Edremit Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü hizmet binalarının açılışı ile Kırsal Kalkınma ve DAP Yatırımları Hibe Programları Dağıtım Töreni'ne katılmak üzere kente gelen Çelik, Ferit Melen Havaalanı'nda Vali İbrahim Taşyapan, AK Parti İl Başkanı Zahir Soğanda, kurum amirleri ve partililerce karşılandı.

Çelik, Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü hizmet binasının açılış töreninde yaptığı konuşmada, çeşitli programlar dolayısıyla Van'a gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.



TARIMIN ÜLKELERİN GELİŞMESİNDE EN ÖNEMLİ SEKTÖRLERDEN BİRİ OLDUĞUNU VURGULAYAN ÇELİK, ŞÖYLE KONUŞTU:

"Dünya, sanayi devriminden sonra tarımla ilgili meslek kavramlarını küçük görme anlayışından hızlı şekilde çıkıyor. AB, bütçenin yüzde 40'ını tarıma ayırıyor. Dünyayı bekleyen büyük felaketler, sıkıntılar var. Dünya önümüzdeki 30-40 yıl içinde ciddi açlık ve yoksullukla karşı karşıya kalma tehlikesiyle iç içe. Buradan çıkışın yolu tarımı, tarım arazilerinin kıymetini bilmektir. Tarıma olduğundan daha fazla değer vermektir. Hele Van gibi tarıma son derece elverişli, en geniş mera arazilerine sahip olan bu coğrafyada mutlaka yapmamız gereken önemli hizmetler vardır."



Çelik, kentteki gençlerin işsizlik nedeniyle başka illere göç etmesini değil, kendi doğdukları yerlerde huzur içinde çalışmalarını, kendi el emekleriyle daha büyük imkanlara sahip olmalarını istediklerini, bunu oluşturmak için önemli tedbirler aldıklarını ve bunların hayata geçirilmesinde kararlı olduklarını vurguladı.



"MASA BAŞINDA TARIM OLMAZ"

Van'da gerçekleştirilecek toplantılarda tarım alanında atılması gereken adımları konuşacaklarını aktaran Çelik, şunları kaydetti:

"Müdürlük binalarımız hizmet açısından önemlidir. Tarım dediğimiz sektörün, işin merkezi bu binalardır. Bu binalarda sağlıklı ortamlarda çalışma arkadaşlarımız istihdam edilirse kente büyük katkı sağlayacaktır. Bu binayı buradaki arkadaşlarımız ve Van halkı hak ediyor. Milletimiz de bu imkanlarda hayırlı hizmetlerin üretilmesini, personelin vatandaşların derdiyle dertlenmesini, güler yüzle muamele etmesini bekliyor. Memur olsan, bakan olsan ne olacak insanlara tepeden baktıktan sonra. İnsanlara tepeden bakmak yok. İl müdürümüz başta olmak üzere ilçe müdürlerimiz tüm personelimiz, buralara gelen, tarımla ilgilenen eli nasırlı olan kardeşlerimizin dertleriyle dertlenecek. Sorunu yalnız burada çözmeyecek. Gerekirse araziye gidecek. Masa başında tarım olmaz. Masa başında oturarak tarımı bir yere getiremeyiz. Sahada, tarlada, merada, ahırda olacağız ve böylece tarımı yeniden gelinen noktadan daha ileriye taşımış olacağız."



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Kadınların güçlenmesi ve mevcut eşitsizlikleri ortadan kaldıracak düzenlemeleri bir an önce gerçekleştirmemiz gerekiyor." dedi.

Çelik, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Van Temsilciliğinin açılışında yaptığı konuşmada, tarihte kadınlara yönelik birçok yanlışın yapıldığını gördüklerini bildirdi.

Geriye dönüp bakıldığında kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğüne değinen Çelik, "Ortaçağ Avrupa'sına bakıyoruz, kadının insan mı değil mi tartışmalarına konu olduğunu görüyoruz. Günümüzde ise kadının bir meta olarak, sözüm ona çağdaş bir anlayış çerçevesinde değerlendirildiğine tanık oluyoruz. Bunlar doğru değildir." ifadesini kullandı.



SORUNLARIN İNSAN HAKKI MESELESİ ÇERÇEVESİNDE ELE ALINMASI GEREKTİĞİNİ VURGULAYAN ÇELİK, ŞÖYLE DEVAM ETTİ:

"İnsan eşitliği çerçevesinde olaylara baktığınız zaman, yaşanan büyük zulüm ve haksızlıkları gördüğünüzde devletin ve sivil yapılanmaların ne kadar önemli olduğunu görmemiz için çok bilmeye gerek yok. Altı yıldır Şanlıurfa milletvekiliyim. Doğu ve güneydoğuda kadının hakkı yok. Öyle hadiselere ve aile dramlarına şahit olmuşum ki inanın nasıl çözüm bulacağım konusunda devletin bir yetkilisi olmama rağmen çok zorlandığımı ifade etmek istiyorum. Kadınla ilgili Neşat Ertaş, 'kadın insan, erkek insanoğludur' diyor. Ne kadar da doğru söylemiş."



"LÜTFEN AYAĞA KALKIN"

Çelik, kadınlarla ilgili sorunları çözmek için sivil yapılanmaların dört bir yana yayılması gerektiğini belirtti.

Kadınların güçlenmesi ve mevcut eşitsizlikleri ortadan kaldıracak düzenlemeleri bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Çelik, "sivil toplum örgütlerinin bir toplum için, fabrika ne kadar önemliyse, onların da o kadar önemli" olduğuna işaret etti.



BAKAN ÇELİK, ŞUNLARI KAYDETTİ:

"Bun anlamda bu sivil toplum örgütlerinin ülkenin dört bir tarafına yayılması konusundaki çabaları kutluyorum. Kadın arkadaşlarımıza şunu söylüyoruz, 'Lütfen ayağa kalkın.' Yani erkek egemen bir anlayışı bu anlamda kabul etmek mümkün mü? Bu örgütlenmeyle, bu bir araya gelişle meselelerinizi konuşarak, bir yol haritası çıkararak köyümüzde, mahallemizde, semtimizde ve bölgemizde yaşanan yanlışlıkların üstesinden ancak bu şekilde gelebiliriz. Bu sorunların birliktelikle çözüleceğine inanıyorum."