Axtamara Film Festivali başladı

Axtamara Film Festivali başladı
Van Büyükşehir Belediyesi tarafından Van'da düzenlenen ve 1 hafta sürecek olan 3.Axtamara Van Film Festivali, "Doğadan ses, tarihten ışık, yaşamdan hakikatle" şiarıyla başladı.

Van Büyükşehir Belediyesi ve Ortadoğu Sinema Akademisi'nin birlikte düzenlediği 3'inci  Axtamara Van Film Festivali, "Doğadan ses, tarihten ışık, yaşamdan hakikatle" şiarıyla Nûda  Kültür Merkezi'nde başladı. Festivalin açılışı Ayşe Polat’ın yönetmenliği yaptığı ve Van’daki Ermeni mirasının izlerini süren, 1915’in gerçeklerini bölgenin bugünkü yerlilerinin anlatılarında arayan Ötekiler/Yen din belgeselinin gösterimi yapıldı. Nûda Kültür Merkezi’nde başlayan film festivalin ilk gününe aralarında HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım, DBP PM Üyesi Hacer Özdemir, DBP Van İl Eş Başkanı Sevinç Şeker, HDP Van İl Eş Başkanı Yakup Ataş’ın yanı sıra Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Cahit Bozbay, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Aksoy, ilçe belediye eş başkanlarının yanı sıra çok sayıda sinemacı, ve yüzlerce kişinin katılımı ile başladı. Festival önce demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.



‘Kürdistan coğrafyasında büyük acılar yaşandı’

Festivalin açılış konuşmasını yapan Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Cahit Bozbay,  son 1 yılda Kürdistan coğrafyasında büyük acılar yaşandığına değinerek, ” Yaşadığımız son zamanlarda halkımız acıların en büyüğünü katmerli bir şekilde yaşıyor, yaşamaya devam ediyor. Hukuksuzluğun ülkesi haline gelen bu ülkede bizler sinemada sanatta buluşarak bu şiddet ve baskı ortamında bir nebzede olsa halkımız sinema ile sanat ile buluşması için bir çaba içerisindeyiz. Halkımızın da yakında takip ettiği gibi ilimizin 4 tane belediyesine devletin sömürge memurları atandı. Belediyelerimiz tarafından yapılan kültürel ve sanatsal çalışmalarına yönelerek işlevsiz bir hale getirilmeye çalışılıyor. Biz Kürt halkı olarak bu baskıcı ve faşizan uygulamalara direndik direnmeye de devam edeceğiz. Bu kurumlar halkın kurumlarıdır bu kurumlara el uzatanlara halkımız en iyi cevabı verecektir. Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz film festivaline katkıda bulunan sinemacılarımıza, yönetmenlerimize ve tüm emeği geçen arkadaşlarımıza belediyemiz adına teşekkür ederiz. Bizler belediye olarak bu tür çalışmalarımızı her yıl organizeli ve düzenli bir şekilde sürdüreceğiz” diye konuştu.



‘Sanat hakikat ve özgürlük içindir’

Festival komitesi adına konuşan Mir Mustafa Baydemir ise, Kürdistan sanatçılar üzerinde baskıya dikkat çekerek, bu kadar baskı ve savaş ortamında zengin festivaller yapmanın önemini vurguladı. Baydemir,"Sanat sadece bizim için değil, hakikat ve özgürlük içindir" diyen Baydemir, "Bu kadar yoğun bir süreçte bu festivali yapmak bizim için önemlidir.  Sanatın iktidarların artık bahçesi olduğu koşullarda özgür sanat yaratmak her zamankinde daha önem arz eden bir hal almıştır. Festivalimiz gerçekleştirerek birçok zorlukla karşılaşsak bile burada sizlerle olmak bizim için onur vericidir" dedi.  



Konuşmaların ardından Ayşe Polat’ın yönetmenliği yaptığı ve Van’daki Ermeni mirasının izlerini süren, 1915’in gerçeklerini bölgenin bugünkü yerlilerinin anlatılarında arayan Ötekiler/Yen din belgeselinin gösterimi yapıldı. Gösterim ardından HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım, yönetmen Ayşe Polat'a plaket verdi. Mücadelenin en büyük alanlarından bir tanesinin sinema olduğunu ifade eden Yıldırım, bu nedenle sinema ve sanatçılara büyük görev düştüğünü söyledi. Yıldırım son olarak, Van Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen film festivali için emeği geçenlere teşekkür etti.

Festival yönetmen Polat'ın  söyleyişi ile devam etti.