Av yasağı bitiyor

Av yasağı bitiyor
Her yıl 15 Nisan - 15 Temmuz tarihleri arasında avlanması yasak olan Van Balığı (İnci Kefali) tatlı sulara göçünü tamamlayarak göle dönüş yaptı. Bu tarihler arasında tatlı sulara göç ederek yumurtalarını bırakan ve bu nedenle avlanması yasak olan Van Balığı, bu yıl ki büyülü yolculuğunu tamamladı. Tüm tedbirlere rağmen tonlarcası kaçak yollarla avlanıp satılan Van Balığı, 3 gün sonra tezgahlardaki yerini alabilecek.
- Van Gölü'nde yaşayan tek balık türü olan inci kefalinin neslinin devamı için üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz'da uygulanan av yasağı 3 gün sonra sona eriyor.

Türkiye'nin önemli değerlerinden olan derelerdeki akıntının tersine yüzerek adeta uçan, bu şekilde de görsel bir şölen sunan Van Balığı bu yıl ki mucizevi ve kutsal yolculuğunu tamamladı. Göle yumurtalarını bırakan balıklar bir süre sonra yeniden göle dönüş yaptı.

Milyarlarca balık, neslini devam ettirebilmek için bu tarihler arasında tatlı sulara doğru yol aldı. Akıntının tersine yüzen ve önlerine çıkan tüm engelleri adeta uçarak aşan balıkların bu mücadelesi eşsiz bir görsel şölenin ortaya çıkmasını sağladı.

FESTİVAL DÜZENLENDİ

Van Balığının görsel şölenini yerinde izlemek için, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da festival düzenlendi. Erciş balık bendinde düzenlenen festival kapsamında balıkların eşsiz göçü izlendi, eglence programları tertiplendi.

YASAĞA RAĞMEN KAÇAK AVCILIK

Tüm bu güzelliklerin yanında en üzücü olay ise kaçak avcılık oldu. Alınan tedbirlere rağmen tonlarca balık kaçak yollarla avlandı. Kaçak avlanan balıkların bir kısmı ele geçirilebilirken, önemli bir kısmı ise yine kaçak yollarla satıldı.

Kaçak avcılık yoluyla tonlarca balığın avlandığı bilinirken, istatistiki rakamların önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

Van Balığı, 3 gün sonra bitecek olan av yasağı sezonu ile birlikte yeniden tezgahlardaki yerini almaya başlayacak.

HABER; Mürsel ÖNER