Asırlık camide 'İtikâf' ibadeti

Asırlık camide 'İtikâf' ibadeti
Anadolu'da inanç turizminin önemli merkezlerinden olan Mimar Sinan'ın bölgedeki tek eseri Hüsrev Paşa Külliyesi'nde 'İtikâf' ibadeti yapılıyor.

Eski Van şehrinin Ortakapı Mahallesi'nde bulunan 15. yüzyıl eserlerinden Hüsrev Paşa Külliyesi'nde iki yıldır İl Müftülüğünün oluruyla itikâf ibadeti yapılıyor. Konuyla ilgili konuşan Cami İmam Hatibi Ahmet Hüsrev Koyuncu, unutulmaya yüz tutmuş bir sünnetin tarihi bir mekanda tekrar ihya edildiğini belirtti.
Ramazan ayında gerçekleştirilen İtikâf ibadetini yerine getirmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Koyuncu, "Peygamber (a.s), Ramazan ayının son 10 günü içerisinde sabah namazı sonrasında, Mescid-i Nebevi'nin bir köşesinde itikâf için ayrılan bir bölüme geçerlerdi ve niyet ederek itikâfa girerdi. Kendi ailesi ve eşlerine itikâfa girmeyi tavsiye ederdi. Bu sünnet, günümüze kadar devam etmiş fakat ne yazık ki son asırda unutulmaya yüz tutmuş bir sünnettir. Peygamber Efendimiz (sav) bir hadisi şeriflerinde, 'Kim benim unutulmuş bir sünnetimi yeniden ihya ederse, ona yüz şehit sevabı vardır' buyurmaktadır. Bu vesile ile geçen yıldan itibaren Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas hocamızın bu camimizde başlatmış olduğu İtikâf geleneğini cemaatimiz devam ettirdi. Bu sene de cemaatimizden 6 kişi burada itikâfa devam etmektedir" dedi.



İtikâf'ta olan vatandaşların, dünya ile bağlantılarını keserek Kur'an-ı Kerim okuduklarını ve ibadet ettiklerini belirten Koyuncu, "Burada Kur'an okuyor, zikir ve dua ediyoruz. Dünyevi meşgalelerden uzak duruyoruz. Allah'u Teâlâ ile baş başa kalıyor, onun rızasını istiyoruz. Bu ibadetin hazzını, feyzini ve güzelliğini, insan kalbinde hissediyor. Bu ibadet tarif edilmez. İnsanın mutlaka gelip, yaşaması gerekir. Hele de böyle tarihi bir mekânda gerçekten de bu ibadetin hazzına doyum olmuyor" diye konuştu.

Tarihi külliyenin avlusunda Kur'an ve İslami kitaplar da okuyan İtikâf'taki vatandaşlar ise, kendilerine bu imkanı sağlayan il müftülüğüne teşekkür etti.