Aktivistlerden ‘Kapıköy açılsın’ talebi

Aktivistlerden ‘Kapıköy açılsın’ talebi
Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, pandemi nedeniyle kapalı bulunan Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılan diğer sınır kapıları gibi önlemler alınarak açılmasını istediklerini söyledi.

Pandemi nedeniyle yaklaşık 10 aydır kapalı bulunan Van-İran arasındaki Kapıköy Sınır Kapısının açılması için Van’daki sivil toplum örgütleri yoğun bir mesai harcıyor.


Van milletvekilleri konuyla ilgili Ankara’da yetkili bakanlıklarla görüşmeler gerçekleştirirken, Van’da da sivil toplum örgütleri çeşitli etkinlik ve açıklamalarla kapının açılması için gayret gösteriyor.

AKTİVİSTLER DE DURUMDAN RAHATSIZ

İran pazarı nedeniyle Van ve bölge ekonomisine önemli bir katkısı olan ve tüm kesimleri etkileyen sınır kapısının kapalı olması, Van’da daha çok çevre sorunları ve tanıtım faaliyetlerini yürüten aktivistleri de kaygılandırıyor.
Açıklama yapan Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, pandemi sürecine dikkat çekerek, “Pandemi sürecinden dolayı Van esnafı oldukça zor bir dönemden geçiriyor. Birçok esnaf borçlarını ödemekte zorlanıyor, aynı zamanda kira ve vergiler de ağır bir yük oluşturmaktadır. Birçok iş yeri benzer sorunlar yaşadığından kimisi kepenk indirmek zorunda kaldı. Bu esnafın yanında istihdam edilen çalışanlar da aynı şekilde oldukça etkilendi, işinden olanlar oldu” dedi.

“VAN EKONOMİSİNİ İRAN PAZARI AYAKTA TUTUYOR”

Kapıköy Sınır Kapısının kapanmasıyla esnafın daha da zor duruma düştüğünü belirten Özel, şunları söyledi:
“Son yıllarda Van’ın ekonomisini ciddi bir şekilde İran pazarı ayakta tutuyor. Van, İran'dan gelen turistlerin tercih ettiği bir şehir konumundadır şu an. Ne var ki pandemi başladığında diğer tüm sınır kapılarında olduğu gibi Kapıköy Sınır Kapısı da kapandı. İran'dan turistler gelemez oldu. Bu durum en çok esnafı etkiledi.”

“TALEBİZMİZ, DİĞER KAPILAR GİBİ AÇILMASIDIR”

“Kapıköy Sınır Kapısının kapalı kalması için bir neden olmadığını, İran’dan Türkiye’nin batı illerine hava yoluyla zaten ciddi bir insan sirkülasyonu gerçekleştiğini” belirten Özel, “Uzun süre kapalı olan ülkemizdeki diğer sınır kapıları açılmış olmasına rağmen Kapıköy Sınır Kapısı açılmadı. Havayolu ile İran'dan ülkemize geçişler başladı ama karayolu hâlâ kapalıdır. Talebimiz diğer sınır kapılarında olduğu gibi gerekli önlemler alınarak Kapıköy Sınır Kapısının da açılmasıdır. Van esnafı oldukça zor bir dönemden geçiyorken kapının açılması ile bir nebze olsun esnafın nefes alması sağlanmalıdır” diye konuştu. 

Prestij Özel Haber: Adil HARMANCI