AK Parti’li Kayatürk’ten referandum değerlendirmesi

AK Parti’li Kayatürk’ten referandum değerlendirmesi
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van Milletvekili Burhan Kayatürk, PKK’nın yıllardır Van’da her türlü şiddeti ve terör olaylarını gerçekleştirmesine rağmen turizmde yüzde 100 artışın meydana geldiğini belirterek, “Kimse Van’ın büyümesini durduramaz” dedi.

 

Bir kahvaltı salonunda düzenlenen toplantıda ulusal ve yerel basın mensuplarıyla bir araya gelen AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, gündemle ilgili açıklamalarda bulundu. 16 Nisan’da yapılacak halk oylamasının önemine değinen Kayatürk, “Van’ın da kaderinin oylanacağı bir seçim geliyor. Biz bu seçimin Türkiye için olduğu kadar, Van için de önemli olduğunu biliyoruz. ‘Hayır’ çıksın diye çalışan arkadaşlara her defasında Van’a yanlış yaptıklarını söylüyoruz. Çünkü Van’da yüzde 90 ‘hayır’ çıksa; Van’a, bölgeye ve Kürtlere 90 gram fayda çıkmaz. Dolayısıyla biz burada ne kadar iyi bir neticeyi ‘evet’ ile taçlandırırsak, Van’ı Ankara’da o kadar güçlü kıldırırız” dedi

PKK’nın yıllardır Van üzerinde çalışmalar yaptığını vurgulayan Kayatürk, “Örgüt, her türlü şiddeti, her türlü terör olayını en fazla Van’a taşımak istedi. Ama buna rağmen Van turizmini durduramadılar. 2013’te 500 bin civarında olan turist sayısı, 2016 yılında bir milyonu aştı. Kimse Van’ın büyümesini durduramaz. Ama Van, nitelikli veya nicelikli olarak büyüyebilir, buna dikkat etmemiz lazım. Biz istesek de istemesek de Van büyüyecek. Ama Van’ın daha hızlı ve sağlıklı büyümesi için bizim daha akıllı davranmamız lazım. Ben bu nedenle bu halk oylamasını çok önemli buluyorum” ifadelerini kullandı.

“ARTIK BÖLGEDE KİNİN, NEFRETİN VE ŞİDDETİN SONUNUN GELMESİ LAZIM”

Van’ın ve bölgenin bir daha karışmaması için herkesin elbirliği ile çaba göstermesi gerektiğinin altını çizen Kayatürk, “Haziran seçimlerinden sonraki umut, bir süre sonra umutsuzluğa dönüştü. Ortadoğu coğrafyasının artık bu kadar mağdur edilmemesi lazım. Dünyada en çok petrolün aktığı Irak, en çok kanın aktığı yer olmak zorunda değil. Buradaki petrollerle insanlar Newyork’ta gökdelen, Londra’da alışveriş merkezleri, Frankfurt’ta fabrika yapıyor. Bize çok cüzi bir para kalıyor. Bu parayla biz silah alıp birbirimizi boğazlamak zorunda değiliz. Bizim konuşmaktan başka şansımız yok. Samimiyetle kanın, şiddetin, kinin ve nefretin olmadığı bir bölge oluşturmak zorundayız. Bunu yapanlara da bizim ‘dur’ dememiz lazım” diye konuştu.

Konuşmasında ‘hayır’ kampanyasına destek veren HDP’yi de eleştiren Kayatürk, “HDP’nin yanlışlarının devam ettiğini görüyoruz. Haziran seçimlerinden bugüne kadar yaptıkları yanlışların son halkası ‘hayır’ kampanyasına verdikleri destektir. ‘Hayır’ çıkması için bu kadar çaba göstermelerini anlayamıyorum. 18 madenin hangisinde bir problem var ki, bu insanlar her yerde çalışıyorlar. Bugünkü maddeleri bir tarafa koyalım, onların yanına da yeni getirdiğimiz teklifi koyalım. Sanki Türkiye güllük gülistanlıktı da biz mi görmedik. Kürt meselesi, parlamenter sisteminin bir sonucu değil midir? Kürt meselesi, parlamenter sistem döneminde ortaya çıkmadı mı? Kürtlere bu parlamenter sistem döneminde neler yapıldı? Biz Dersim’i, Zilan Deresi’ni unuttuk mu? Bir tarafta o var. Bir tarafta Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi olsun diye vücudunun tamamını taşın altına koyan Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları var. Kürt meselesinde bunların bugüne kadar attığı adımları, biz rüyamızda görsek inanmazdık. Daha fazla şey istenebilir, tartışılabilir ama CHP’nin bu ülkeye ve özellikle Kürtlere yaşattıkları var. Öbür tarafta CHP’nin, MHP’nin ve bütün partilerin Kürt meselesinden dolayı eleştirdiği, yerden yere vurduğu, hatta zaman zaman ihanetle suçladığı AK Parti ve korucusu Recep Tayyip Erdoğan var. Dolayısıyla bugün yine HDP yanlış yapmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.

Toplantı, soru-cevap ile sona erdi.