ABD'nin 'Kudüs' kararına tepki

ABD'nin 'Kudüs' kararına tepki
Van, Hakkari ve Muş’ta yapılan basın açıklamalarıyla ABD yönetiminin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepki gösterildi. 

Açıklamalarda bulunan Memur-Sen Hakkari İl Başkanı Veysel Çiftçi, insanlık tarihinin en kanlı, en şedit dönemlerinin yaşandığı bir zaman diliminde bulunduklarını söyledi. Çiftçi, “ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasına yönelik söyleminin fiiliyata geçirmeyi amaçlayan ABD ve Başkanı Trump, ihtarımızın öncelikli muhataplarıdır. ABD’nin bu hamlesi, insanlık için manevi ve tarihi kıymete sahip, bu yönüyle de dünyanın barış adası olmuş Kudüs’ü savaş gerekçesine dönüştürmek amacı taşımaktadır. Şiddetten boğulmuş, krizlerle boğuşan bütün insanlık, doğru ve adil bir söz bekliyor. Anadolu bu sözü söylemeye hazırdır. Ümmetin gönlü bu hakikate açıktır. Bu konudaki inancımız ve kararlığımız tamdır. Şimdi bu inancı ve kararlılığı fiiliyata dökme vaktidir. Kudüs’ün Siyonizm’e başkent yapılmasını engellemek için harekete geçmek, birlikte ses vermek ve insanlığın beklediği o sözü söylemek için buradayız” dedi.

VAN’DAKİ 54 STK’DAN ORTAK TEPKİ

Van’da 54 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi (Van SDİ) tarafından organize edilen basın açıklaması için yüzlerce vatandaş Hz. Ömer Camisi’nin avlusunda bir araya geldi. Burada Van SDİ adına basın açıklamasını okuyan Nurullah Arvas, Kudüs'ü Siyonizm’in başkenti haline getirmenin Müslümanlara savaş açmak olduğunu belirtti. Arvas, ABD Başkanı Trump'ın işgal altındaki Kudüs'ün işgalci İsrail Devletinin başkenti olarak tanınması ve ABD Büyükelçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınması kararının İslam ümmetinin kalbine vurulmuş bir hançer olduğunu söyledi. Arvas, ABD’nin ve İsrail'in bu kararı asla kabul edilemez. Ortadoğu’daki kargaşadan ve İslam devletlerinin içine düştüğü zillet halinden faydalanan ABD, 1995 yılında yasallaştırdığı bu kararını hayata geçirmeye çalışmaktadır. Alınan bu karar geçersiz ve gayrı meşrudur. Bu, uluslararası kanunlar ile kayıt altına alınan Filistin halkının haklarını ihlal eden ve barış imkanını tamamen ortadan kaldıran bir girişimdir” dedi.

Trump'ın bu Siyonist ve anarşist tavrını Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi olarak telin ettiklerini dile ifade eden Arvas, “Siyonizm'in kuklası durumuna gelen ABD ve Trump üzerinden tüm siyasi emellerine ulaşmanın hesabını yapan işgalci İsrail Devleti, her gün işgal ettiği yerlere bir yenisini daha ekleyerek alanını genişletmektedir. Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınması girişimi, siyasi açıdan İsrail'in işgal politikalarını meşrulaştırmanın bir adımıdır. ABD eliyle yıllardır yürütülen Filistin meselesinde çözüm yolu konusunda bir arpa boyu yolun gidilmemiş olması ve bu son adımda da görüldüğü gibi bu konuda hiç de gerçekçi olmadıklarını ortaya koymuşlardır. Trump'ın bu Siyonist ve anarşist tavrını Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi olarak telin ediyoruz” diye konuştu.

MŞÜ'DE 'KUDÜS' PROTESTOSU 

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Öğrenci Konseyi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını protesto etti. MŞÜ külliyesinde toplanan öğrenciler, açtıkları dövizlerle Trump ve İsrail'e tepki gösterdi. Konsey adına açıklama yapan MŞÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Yakup Ay, her geçen gün İslam coğrafyasının küresel sömürü düzeninin kıskacında kan gölüne çevrildiğini söyledi. Yakup Ay, "Dün kendini muasır medeniyetler seviyesinde gören Avrupa'nın merkezindeki Bosna'da yaşanan soykırım hafızalarımızda taze iken Suriye'de her gün bir insanlık dramı yaşanırken, Arakan'da gözümüzün önünde soykırımlarda masum çocuklar ve kadınlar katledilirken, ölenlerin hep savunmasız Müslümanlar olduğu açık bir şekilde görülmektedir" dedi.

"İlk kıblemizin bulunduğu Filistin, Büyük İsrail Projesi çerçevesinde adım adım işgal edilmiştir" diyen Ay, şöyle konuştu:

"TV'lerde naklen Müslüman semtleri bombalanırken, masum kadınları, erkekleri, çocukları dünyanın gözü önünde cami avlusunda katledilirken, bunu yapan işgalci güruhu 'şımarık'lıkla nitelendirip şirin göstermeyi alçaklık olarak nitelendiriyoruz."

Yapılan açıklamanın ardından öğrenciler olaysız bir şekilde dağıldı.