7.Van denizi su sporları şenliği sona erdi

7.Van denizi su sporları şenliği sona erdi
Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen, Van Denizi Su Sporları Festivali çok sayıda vatandaş ve sporcunun katılımıyla, Edremit Su Sporları Merkezinde Kano, Kürek, Yelken, Dragon, Yüzme, Plaj Voleybolu ve Plaj Futbolu yarışmalarının yapılması ile sona erdi.

Edremit Su Sporları Merkezi'nde çok sayıda vatandaş ve sporcunun katılımıyla gerçekleştirilen 7. Van Denizi Su Sporları Festivali, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

7. Van Denizi Su Sporları Festivali açılış konuşmasını yapan Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Geçtiğimiz yıllarda rutin olarak su sporları şenliğimiz haziran ayının son haftası yani okulların kapanmasına denk gelen son hafta da yapılıyordu. Ancak iki yıldır bu tarihe mübarek ramazan ayı ve bayram ayının denk gelmesinden dolayı su sporları şenliğimiz bu tarihe ertelendi. Ancak ilerleyen tarihlerde inşallah ramazan ayı haziran ayından ileri bir tarihe geçtiği zamanlarda su sporları festivalimizi yine iki yıl önceki tarihlerinde yapmayı planlıyoruz. Özellikle bu festivalimizin bütçesi geçtiğimiz yıllarda özel idare genel sekreterliğince karşılanmaktaydı. Ancak son çıkan büyükşehir yasasıyla beraber özel idare genel sekreterliğimizin kapatılmasını müteakip zaman zaman ödenek ve bütçe konusunda da sıkıntılar yaşamaktayız. Çünkü bu festival ilimizin tanıtımına yönelik yerel bir program olup bakanlığımızın programında mevcut değildir. Aslında başta belediyeler olmak üzere ilgili kamu kurum ve STK'larımızın koordinasyonuyla gerçekleştirilmesi gereken bir etkinliktir. Buna rağmen iki yıldır Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü olarak bu sorumluluğu alıp kesintiye uğratmadan zor şartlarda da olsa bu şenlikleri devam ettirdik. Bu gecikmenin bir diğer sebebi ise bundan kaynaklıydı. Öncelikle bu hususta büyük desteğini arkamızda gördüğümüz valimiz sayın İbrahim Taşyapan beye, şahsım kurumum ve Van’lılar adına teşekkür ediyorum. Sportoto teşkilat başkanlığımızdan sayın valimizin büyük destekleriyle iki yıldır sponsorluk alıyoruz. Bu yılda bu teşkilatımızdan bu desteği almakla beraber ancak teşkilat başkanlığımızdan geri dönüşün gecikmesinden kaynaklıda bir gecikme olmuştur.



Bu festivalimiz hem; Çevresi 430 km, Yüzölçümü 3713 km olan kuzeyinde Süphan dağı, Güneyinde Artos ve Doğusunda Van Kalesi’yle, Erek Dağı’nın bulunduğu, içinde Akdamar, Adır ve Çarpanak Adalarını bulunduran ve yine içinde Van gölü canavarını besleyen Van gölü diye coğrafi bilgilerde geçen ancak bizler ve sayın cumhurbaşkanımız tarafından da Van Denizi olarak isimlendirilen, Van Denizimizin tanıtımına yönelik bir festivalimiz olmakla beraber hemde aynı zamanda ilimizin bu coğrafik değerinden faydalanarak su sporlarında nasıl bir mesafe kat edebiliriz ve bunu yaygınlaştırabiliriz anlayışıyla tüm dikkatleri Van'ımıza çekmek amacıyla gerçekleştirilmektedir.

Bu arada su sporlarındaki faaliyetlerimizide kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum diyen inanç konuşmasına şu ifadelerle devam etti, Su Sporları denince aklımıza ilk olarak yüzme, kano, kürek ve yelken branşları geliyor. Bu 4 branşda da faaliyetlerimiz olup katıldığımız yarışlarda çeşitli derecelerimiz ve milli takıma verdiğimiz sporcumuz vardır. Bunu daha da ileriye taşıyabilmek adına çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu arada Yelken faaliyetlerimiz ve eğitimlerimiz yoğunluklu olarak YYÜ kampüsünde devam ediyor. Bu husustaki katkıları nedeniyle Sayın rektörümüze de teşekkür ediyorum. Son olarak bu süreçte sürekli arkamızda duran büyük destek olan sayın valimize, yine sponsorluğuyla bu organizasyonu gerçekleştirmemizde büyük rol oynayan sportoto teşkilat başkanlığımıza yine bu faaliyette desteklerini sunan bütün kurumlarımıza ve hasseten emeği geçen bütün çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyor, sizleri saygıyla selamlıyorum.” diye konuştu.



Van Valisi İbrahim Taşyapan ise konuşmasına şöyle devam etti; Van Denizi Su Sporları Şenliği’nin 7.’sini bu sene yaptıklarını hatırlatarak, “Hava muhalefeti nedeniyle bu törenler bugüne kaldı. Dün sabah ile bugünkü hava arasında yüzde 100 farklılık var. Dün sabah yağmur, fırtına, rüzgar ve soğuk hepsi bir aradaydı. Bugün ise Van Gölü’nün kenarında bu mevsimde yaşayabileceğimiz en güzel günlerden bir tanesini yaşıyoruz. Hem güneş var, hem hava güzel, hem deniz güzel. Bütün haşmetiyle hem Erek Dağı’nın hem Van Denizi’nin hem de Van’ın her tarafını çok net olarak görmek mümkün. Böyle bir günde bu sporlar festivalimizin açılışını yapmaktan onur duyduğumu belirtmek isterim. Tabi ki Van Denizi çok kıymetli bir deniz. Bu kadar yükseklikte, bu kadar büyüklükte, bu kadar güzellikte bir deniz dünyada nadir bulunan mekânlardan bir tanesidir. Ama bizler bu denizden çok iyi faydalandığımızı söyleyemeyiz. Biz de bu festivali, ısrarla sürdürmenin gayreti içerisindeyiz. Çünkü, bu deniz kenarında belki de yapılan en anlamlı etkinliklerden bir tanesi. Burada az katılım vardı, katılımcı yoktu, ilgi yoktur diye bırakmak doğru değildir. Bence bunu daha da geliştirmemiz lazım. Daha cazip hale getirmemiz lazım; hem gençlerimize hem sporcularımıza hem insanlarımıza. Tabi ki bunu kurumsallaştırdığınız zaman, daha ileriye götürdüğünüz zaman, insanların gönlüne iyi bir şekilde oturttuğunuz zaman bunları da aşmış olacağız. Tabi zamanlama olarak eylülün son günleri, 1750 metre yükseklikteki bu şehirde artık havaların soğuduğu bir zamandır. Bir takım zorluklar nedeniyle bugüne kalmış olsa da en iyi ne zaman yapılacaksa, bu şenliği toplumu da içine katarak hep beraber zamanlamasını da ona göre ayarlayacağız. Bütün sporcularımıza hoş geldin diyorum. Katılacakları yarışmalarda başarılar diliyorum. İnşallah bu branşlarda memleketimize, dünyaya iyi sporcular çıkartacağız. Burası iyi bir imkan, hem antrenman açısında hem hazırlanma açısında iyi bir imkan, hem de yükseklik açısından sporculara vereceği performans açısından Van Denizi çok iyi bir imkan. Bunları kullanarak spor branşlarında daha da ileriye giderek bütün müsabakalarda çok daha iyi dereceleri alacağımıza inanıyorum. Bu vesileyle buradaki yarışmalarda mücadele edecek bütün sporcularımızı kutluyorum. Şenliğimizin Van’ımazı, sporcularımıza hayırlar getirmesini diliyorum” şeklinde konuştu.



Yapılan konuşmaların ardından festival alanındaki plaj futbolu ve plaj voleybolu müsabakalarını izleyen Vali Taşyapan, beraberindeki protokol üyeleriyle havalı tüfek ve dart atışları yaptı. Daha sonra alana kurulan kurum stantlarını gezen Vali Taşyapan, Van Denizi'nde gerçekleştirilen dragon yarışlarını heyecanla izledi.

İl Jandarma Komutanı Albay Yücel Oğuz, AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Kamu Kurum Amirleri, STK temsilcileri, sporcular ve vatandaşların katıldığı festival; dragon, kürek, kano, yelken, yüzme, plaj voleybolu, plaj futbolu ile dart ve satranç müsabakalarında dereceye girenlere Vali İbrahim Taşyapan ve protokol üyelerinin kupa ve madalya takdimi ile sona erdi.