'6-7 Ekim; ABD, FETÖ ve PKK’nın ortak projesidir'

'6-7 Ekim; ABD, FETÖ ve PKK’nın ortak projesidir'
Van'da bulunan bazı siyasi parti temsilcileri, PKK/PYD yandaşlarının Ayn el Arap (Kobani) bahanesiyle 2014 yılında gerçekleştirdiği şiddet olaylarının ABD, FETÖ ve PKK’nın ortak projesi olduğuna dikkat çekerek, yaşananların 15 Temmuz darbe kalkışmasının bir halkası olduğunu ifade etti.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan AK Parti Van İl Başkanı Av. Zahir Soğanda ile Hür Dava Partisi Genel İdari Kurulu (GİK) üyesi Av. Mehmet Mehdi Oğuz, 15 Temmuz’da yaşanan darbe kalkışmasının ardından Gezi olayları, 17-25 Aralık ve 6-7 Ekim olaylarının darbeye zemin hazırlamak için aynı üst akıl tarafından sahnelendiğini savundu.



HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın çağrısı üzerine sokağa çıkan terör yandaşlarının bölgeye ciddi zararlar verdiğini ifade eden AK Parti Van İl Başkanı Av. Zahir Soğanda, “Biliyorsunuz yabancı güçler Türkiye’deki piyonları ile birlikte bunların içinde FETÖ, PKK ve birçok örgüt vardır. Bunların hepsi birlikte hareket ederek devletimizi zora sokmak için önce Gezi, ardından 6-7 Ekim olayları, daha sonrasında birçok komplo girişimi ve en nihayetinde ise 15 Temmuz darbe girişimi yaşandı. Bunlar maalesef halkını ve milletini sevmeyen kesimlerin ve terör örgütlerinin sahnelediği oyunlardır. Türkiye’yi bölmeye, parçalamaya ve işgale yönelik hareketlerdir. 6-7 Ekim olaylarında Kobani ve DEAŞ’ın o dönemki durumları bahane edilerek HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş tarafından bazı kesimlerin terör örgütü öncülüğünde şehirlerimizi yakıp yıktılar. İnsanlarımız şehit edildi. Özellikle camilerimiz, medreselerimiz, Kur’an kurslarımız ve Kur’an-ı Kerim'ler yakıldı. Ayrıca onlar gibi düşünmeyen kesimlerin iş yerleri yakılıp yıkıldı” dedi.

“6-7 Ekim olaylarının tekrarını yapmak istiyorlar”

PKK yandaşlarının özellikle bu tarz olaylarda Müslümanlar için kutsal olan zaman dilimlerini seçtiğini belirten Soğanda, Van’da son olarak parti binalarına yönelik saldırının da Kurban Bayramı’nın birinci günü yapıldığına dikkat çekerek, şunları kaydetti:

“Tüm bunlar birer plan ve program çerçevesinde yapılmaktadır. 6-7 Ekim olaylarının tekrarını yeniden yapmak istiyorlar. Ama halktan destek bulamıyorlar. Selahattin Demirtaş’ın son günlerde yine yaptığı bir beyanat vardır. Son dönemlerde kendilerine karşı yapılacak olan bir gözaltı gibi olduğunda yine halkı sokağa çağırmaya yönelik beyanatları var. Aslında halkı çağırmıyor PKK’yı çağırıyor. ‘yakın yıkın’ diyor. 6-7 Ekim olaylarına baktığımızda yine böyle bir girişimdi. Özellikle PKK yandaşları ve muzahir olan kesim, maalesef halkımıza yönelik bir operasyon başlatmışlardır. O dönemde devlet içerisinde bulunan FETÖ yapılanması da bunlara destek vermiştir. Şu anda bunu çok net anlıyoruz.”



6-7 Ekim olaylarında FETÖ’nün rolü

Van’da 6- Ekim olaylarında FETÖ yandaşı bazı güvenlik güçlerinin sivil araçları ateşe sürüklediği görüntülerini hatırlatan Soğanda, “Mesela o dönemde Van’da bazı yerler yakılıp yıkılırken, FETÖ yandaşı olan güvenlik görevleri de bunlara destek vererek vatandaşların araçlarını ateşin içerisine sürüklemişlerdi. Bu kameralara da yansımıştı. Belediyeler de bunlara destek vermiş ve yakılan yerlere itfaiye göndermemişlerdi. İnşallah halkımız bundan sonraki dönemlerde bu oyunlara gelmeyecektir” ifadelerini kullandı.

“6-7 Ekim saldırıları Amerika tarafından organize edilip PKK tarafından sahneleye konulan bir projedir”

Hür Dava Partisi (HÜDA- PAR) Genel İdari Kurulu Üyesi Av. Mehmet Mehdi Oğuz ise yaşanan olaylarda ABD, FETÖ, PKK işbirliğine dikkat çekerek, “6 Ekim’de başlayan olaylar yaklaşık 3 gün sürdü. Bu süre içerisinde bölgede bulunan birçok ilde iş yeri yakıldı. Cami, medrese, okul ve birçok STK’ya saldırılar yapıldı. Bu saldırılar tamamen tesadüf olarak gelişen saldırılar değildir. Bunlar aksine planlanmış olan saldırılardır. Buradaki temel amaç da Türkiye’de özellikle doğu illerinde bir kaos ortamı oluşturarak çözüm sürecini ortadan kaldırmak ve Suriye benzeri bir iç savaş ortamı oluşturmak, ardından da Türkiye’de belki de bir darbe yapmaktı. Bizler 15 Temmuz kalkışmasının ardından bunu daha net olarak görüyoruz. FETÖ darbe kalkışmasının da ABD’den idare edildiğini dikkate aldığımızda, aslında 6-8 Ekim saldırılarının tamamen Amerika tarafından organize edilip PKK tarafından sahneleye konulan bir proje olduğunu bugün çok net bir şekilde görüyoruz” diye konuştu.

“15 Temmuz darbe kalkışması ABD, PKK ve FETÖ işbirliğini ortaya koymaktadır”

6-7 Ekim olaylarında FETÖ’nün ne kadar işin içinde olduğu konusunda ciddi bir araştırma yapılması gerektiğini belirten Oğuz, “Ayrıca geri planda olan azmettiriciler olan hem HDP yetkileri hem PKK yetkilerinin hem de devlet içerisindeki derin yapılanmaların rolünün çok iyi bir şekilde araştırılması gerekir. Bunun için de Yasin Börü davasının genişletilerek çok daha derin bir soruşturmayla ortaya çıkarılması lazım. Aksi takdirde bu işin üstü örtülürse 15 Temmuz darbe kalkışmasının nedenlerinin eksik kalacağı düşüncesindeyiz. Gezi olayları ile başlayan, daha sonra 6-8 Ekim olaylarıyla devam ettirilen hadiseler ve 7 Haziran sonrasında başlayan çukur siyaseti ve şehir merkezlerinde patlayan büyük bombalar, FETÖ’nün darbe yapmasına zemin hazırlamak üzere planlı bir şekilde cereyan eden olaylar olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla 15 Temmuz darbe kalkışması ABD, PKK ve FETÖ işbirliğini ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.