4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü
4 Ekim tarihinin Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) düzenlene programda 5 yabani kuş özgürlüklerine kanat çırptı.
4 Ekim tarihinin Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü ile birlikte etkinliktik düzenlendi. Etkinliğe YYÜ Rektörü Prof.Dr. Peyami Battal, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 14. Van Bölge Müdürü Mustafa Şentürk, YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, Doğa Koruma ve Milli Parlaklar Van Şube Müdürü Yunus Bakıcı ve Zeve İlkokulu ve Ortaokulu öğrencileri katıldı. Ardından tedavileri tamamlanan 1 şahin, 2 saz delicesi ve 2 delice doğan hakkında öğrencilere bilgi veren Merkez Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, kuşlara kelepçe takılmasının ardından doğaya saldı. Program sonunda gazetecilere açıklama yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, kurulduğu günden bu yana çalışmalarını etkili şekilde yürüten merkezin bundan sonra da çalışmalarına devam edeceğini söyledi. Merkezde tedavileri yapılan yabani kuşların doğaya salındığını anımsatan Battal, "Bu tesisle, hem yaban hayvanlarını tedavi ve rehabilite etme hem de okullarımız ve toplumumuzda algı oluşturmayı hedefliyoruz. İnşallah hedeflediğimiz noktaya varacağız. Sürekli elimizde farklı farklı çok sayıda yabani hayvanlarımız oluyor. İnsanlarımız bu yeni yerimizi ziyaretlerinde de bu hayvanları görebilecekler" dedi.

Gün dolayısıyla yapılan etkinliğin, insanlardaki hayvan sevgisini geliştirmek ve devamını sağlamayı amaçladığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı 14. Doğa Koruma ve Milli Parlaklar Van Bölge Müdürü Mustafa Şentürk ise, dünyada sadece insanların değil, bitki ve hayvanların da yaşadığına vurgu yaptı. Özellikle hayvanlara karşı sevgi, insanlarda farklı duyguların oluşmasına, yardımlaşma, koruma, besleme gibi duyguların oluşmasına vesile olduğunu ifade eden Şentürk, "İnsanoğlunu hayvan ve diğer canlılardan ayıran en büyük özellik de düşünme ve zekasıdır. Bunlarda doğadaki bütün canlılara karşı bir üstünlük sağlamış insanoğlu, yer yüzüne geldiği günden bugüne kadar bütün canlılardan yararlanmasını bilmiştir. Bu derecede önemli yaban hayvanlarını gençlerimize tanıtmak, bu sevgiyi aşılamak amaçlı bugünü kutluyoruz. Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak bu benzeri faaliyetleri yürütüyoruz. Van'da da şuan içerisinde bulunduğumuz merkez ve içerisindeki hastane, Türkiye'deki en büyük ve önemlilerden bir tanesi. ayrıca bugün dolayısıyla 'Bir kap su da sen ver' kampanyasını başlattık. Kampanya kapsamında ilimizde 5 bin adet kap dağıttık. Dağıtmaya da devam ediyoruz" dedi.
YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aslan da, kampüste 54 dönüm arazi üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı desteğiyle kurulan Yaban Hayvanı Hastanesiyle bugüne kadar yürüttükleri tedavi işlemlerini daha da aktif sürdüreceklerini aktardı. Bugün de Dünya Hayvanları Koruma Günü nedeniyle merkezde öğrencileri ağırladıklarını hatırlatan Doç. Dr. Aslan, "Türkiye'nin en büyük Yaban Hayvanı ve Rehabilitasyon Merkezinde bu yıl ki etkinliği gerçekleştiriyoruz. Tarihte ilk defa hayvanları evcilleştiren, koyunları ahıra katan, tabiat parkı ilan etmiş ve hayvanların öldürülmesini yasaklayan bir milletiz ve bunun dinimizden gelen bir görev olduğunu bilen bir milletiz. Atı evcilleştiren, atın sahibiyle birlikte gömülmesini önleyen, ilk defa çalışan hayvanını emekli eden bir milletiz. Bütün bu kültürümüz, dinimizin bize hayvanları koruma hakkında aktardığı 'Yerdekilere merhamet edin ki yukarıdaki de size merhamet etsin' düsturuyla aç ve açıkta yaban hayvanı kalmaması için çaba göstermekteyiz" dedi.

Gün dolayısıyla merkezi gezen öğrenciler ise gazetecilere, hayatlarında ilk defa yırtıcı kuş görme, kuşların özgürlüğüne kanatlarını çırpmasına şahit olma ve hayvanları korumayla ilgili önemli bilgileri öğrenmenin verdiği mutluluğu anlattı.