1. Axtamara Wan Film Festivali'nin programı açıklandı

1. Axtamara Wan Film Festivali'nin programı açıklandı
Van Büyükşehir Belediyesi ile Ortadoğu Sinema Akademisi tarafından bu yıl 7-15 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek '1. Axtamara Van Film Festivali'nin programı açıklandı. Programı açıklayan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bekir Kaya, "1. Axtamara Van Film Festivali'nin kentimizin kültürel, sanatsal ve sosyal yaşamına önemli bir katkı sunacağına inanıyoruz" dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi ile Ortadoğu Sinema Akademisi tarafından bu yıl 7-15 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek '1. Axtamara Van Film Festivali'nin programı açıklandı. Van Büyükşehir Belediyesi'nde düzenlenen toplantıya Eşbaşkanlar Hatice Çoban ile Bekir Kaya katıldı. Festival programını açıklamadan önce konuşan Eşbaşkan Kaya, Hesekê'de bir düğüne yönelik gerçekleşen 29 kişinin yaşamını yitirmesi ve 80 kişinin yaralanmasına yol açan bombalı saldırıyı kınadı. Kaya, "Bu barbar çeteler ve destekçilerini binlerce kez lanetliyor, halkımıza başsağlığı diliyoruz" dedi. Kaya, yine geçen yıl 3 Ekim tarihinde yaralı yakalandıktan sonra panzerin arkasına bağlanıp sürüklenerek katledilen Hacı Lokman Birlik'i de andı. Kaya, "Hacı Lokman Birlik'in gülüşünü asla unutmayacağız. Hacı Lokman Birlik'i katleden zihniyeti bir kez daha buradan kınıyor, tarihin er geç bu katliamının hesabını soracağına inanıyoruz" diye konuştu.



Kaya: Festivalimizi yaşam, doğa ve tarihe adadık

Büyükşehir Belediyesi ve Ortadoğu Sinema Akademisi'nin ortaklığı ile bu yıl '1. Axtamara Van Film Festivali'ni düzenleyeceklerini belirten Kaya, "İki yıl boyunca "film günleri" olarak yaptığımız etkinliğimizi bu yıl daha da genişleterek festivale çevirdik. Bu yıl birincisi düzenleyeceğimiz '1. Axtamara Van Film Festivali'nin kentimizin sanatsal ve kültürel yaşamına önemli bir kültürel değer katacağına inanıyoruz. 7-15 Ekim tarihlerinde düzenleyeceğimiz film festivalimizi "Doğadan ses, tarihten ışık, yaşamdan hakikatle" şiarıyla düzenliyoruz" dedi. Önceki yıl büyük yazar Yaşar Kemal'e adadıkları festivalin, sanatseverlerin büyük bir ilgisi ile karşılaştığını belirten Kaya, film günlerinin festivale dönüştürülmesi ile birlikte daha çok film, daha çok belgesel ve daha çok insana ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.



Kaya: Festivalimiz yeni nesil sinemacılar için önemli bir organizasyon olma yolunda ilerliyor

Festivali bu yıl, doğa, tarih ve yaşama atfettiklerini aktaran Kaya, "Doğanın, tarihi değerlerin ve yaşamın büyük bir tehdit altında olduğu bu günlerde, doğayı, tarihi ve insanı yaşatmayı temel felsefe olarak belirledik ve bunu festivalimizin ana teması olarak ilan ettik. Kentlerin yıkıldığı, tarihi değerlerin yok edildiği, doğanın talan edildiği bu süreçte böylesi bir festivali kentimizde düzenliyor olmak bizler için çok anlamlıdır. Sanatla, kültürle, renklerin ve dillerin buluşmasıyla bu kötü süreci sanatın gücü ile iyiye evireceğimizin umudunu bu festivalle ekmek istiyoruz. Sanatın ve kültürün, savaş karşısında artık giderek anlamını yitirdiği bir süreçte yaptığımız bu festivalin, insanlarımıza nefes aldıracağına inanıyoruz" diye konuştu. '1. Axtamara Van Film Festivali'nin her yıl kendi dili ve kimliği ile kültürel, sanatsal üretimlerde bulanan yeni nesil sinemacılar için önemli bir organizasyon olma yolunda ilerlediğini ifade eden Kaya, "Özgür sinemanın gelişimine katkıda bulunmayı, insan hakları, demokrasi ve barış gibi evrensel değerleri esas alan, kadını ve doğayı meta olarak görmeyen, ötekileştirmeyen sinemasal ürünleri programımıza alarak, halkımızla buluşturuyoruz" dedi.



Kaya: Tüm halkımızı festivalimize bekliyoruz

Festival kapsamında; 9 uzun, 23 kısa metraj film, 11 belgesel gösterimi, atölyeler, panel ve müzik dinletisinin yer alacağını aktaran Kaya, "Festivalin ilk olması elbette bir çok eksikliği de beraberinde getirecektir, halkımızın eleştirilerinizi dikkate alarak, sonraki yıllarda yapacağımız festivali çok daha güçlü bir hale getirmenin gayretini göstereceğiz. Festivalimizin sonunda seçici kurulumuzun belirlediği, Belgesel, Kısa film ve Öğrenci filmleri kategorilerinde yer alan projelere yapım desteği de verilecektir. Buradaki amacımız yeni nesil sinemacıların film çekim süreçlerini hızlandırmak ve projelerine katkı sunmaktır. Bir hafta sürecek film festivalimiz kapsamında Saray, Çaldıran ve Gürpınar ilçelerimiz de film gösterimleri yapılacaktır. 'Doğadan ses, tarihten ışık, yaşamdan hakikatle" şiarıyla düzenlediğimiz  '1. Axtamara Van Film Festivali'nin kentimizin kültürel, sanatsal ve sosyal yaşamına önemli bir katkı yapacağına olan inancımızla, halkımızın göstereceği ilgiye şimdiden teşekkür ediyoruz" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Kaya'nın ardından Van Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Murat Ertaş ise festivalde gösterilecek filmleri açıkladı.