Tuşba’da Hayaller “Tuşmek” ile gerçekleşiyor

Tuşba’da Hayaller “Tuşmek” ile gerçekleşiyor
Tuşba Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü'nün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sunduğu, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğünce yürütülecek olan “Tuşba Kadınlara Yönelik İş Geliştirme ve Mesleki Eğitim Merkezi (TUŞMEK) Projesi” hayata geçiyor.

Tuşba kapsamında başvurular alınmaya başlandı.

Tuşba İlçesinde yaşayan dezavantajlı kadınlar TUŞMEK Projesi kapsamında istihdam edilecek. Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği kapsamında geliştirilen Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA-Instrument for Pre Accession)’nın “İnsan Kaynaklarını Geliştirme” bileşeni altında ‘Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı’ uygulanacaktır.  Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen söz konusu hibe programı, Sözleşme Makamı olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmekte ve izlenmektedir. Programın Operasyon Faydalanıcısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma Genel Müdürlüğü’dür.

TUŞMEK projesi, bu program kapsamında Tuşba Belediyesi tarafından yürütülecektir. Projenin toplam bütçesi: 208.240,73 Avro olup, bu tutarın: 12.900,00 Avro’luk kısmı Tuşba Belediyesi’nin eş finansman katkısıdır.

Van’da dezavantajlı kişilerin girişimci olmalarını sağlayarak istihdam edilebilirlik potansiyellerini arttırmak ve işgücü piyasasına girmelerini desteklemek amaçlanmaktadır. Proje kapsamında öncelikli olarak Tuşba İlçesinde kadınlara yönelik meslek edindirme kurs merkezi kurulması, ihtiyaç duyulan alanlarda 100 kadını ara eleman olarak yetiştirmek ve 50 kadına girişimcilik eğitimi vermek bunun yanında kadınlara girişimci olma imkânı sunmak amaçlanmaktadır. Girişimci kadınlara rehberlik ve danışmanlık hizmet imkânı sunmak projenin genel amaçları arasındadır. Projenin hedef grubunu, Tuşba ilçesinde ikamet eden 18-40 yaş arası 150 kadın ve genç kızlar oluşturacaktır. Kursiyer seçimlerinde engellilik, hükümlü eşi, şehit ailesi, yoksulluk ve eğitim durumu gibi dezavantajlılar halleri olanlar tercih sebebi olacaktır. Kursiyerler İŞKUR ve Tuşba İlçesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından da kayıtlı olan kişilerden seçilecektir.



Kurs için başvurular 01/12/2016 - 10/01/2017 tarihleri arasında alınmaya başlandı ve devam etmektedir.

Yoğun talepten dolayı başvuran kursiyerler Tuşba Belediyesi tarafından kurulan bir komisyon tarafından mülakata tabi tutulacaktır. Mülakat sonucu Kursiyer olarak Kabul edilecek kişilerin listesi Tuşba Belediyesi Resmi Web sitesinden ve TUŞMEK Web sitesinden 15/01/2017 tarihinde yayınlanacaktır. Tekstil eğitimi Vali Alipaşa Mesleki Eğitim Merkezi’nde, Unlu Mamullerinin Hazırlanması ve Aşçılık eğitimi Halide Edip Adıvar Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nde verilecektir. Mesleki Eğitim Şubat Ayında başlayıp 8 Ay sürecektir.

Tuşba Belediyesi Resmi Web sitesinden ve TUŞMEK Web sitesinden yayınlanacaktır.

Kurs sonunda eğitime düzenli olarak katılan kadınlara MEB onaylı sertifika proje iştirakçimiz olan  ‘Tuşba Halk Eğitim Merkezi’ tarafından verilecektir.
Kurs Sonunda Kursiyerlerin İstihdam edilmesi: Proje tanıtımı, düzenlenen konferans, web sitesi ve proje ekibinin girişimleri aracılığı ile kalifiye ara eleman ihtiyacı olan birimlere, fabrikalara bu kişilerin istihdam edilmelerine destek verilecektir. Tekstil eğitimi {iş önlüğü dikimi} alanlar kursiyerler Van Tekstil Kent’ te, Unlu Mamullerin hazırlanması kursu eğitimi alan kursiyerlerin fırınlarda ve pasta hanelerde, Aşçılık {pizzacı Aşçı Çırağı}  eğitimi alan kursiyerler okul mutfağı, hastane mutfakları, fabrika mutfağı, ordu mutfağı, işyeri mutfağı,  yemek fabrikaları mutfağı,  otel mutfağı ve restoran mutfağın da mutfak personeli olarak istihdam edilmeleri için gerekli girişimlerde bulunulacaktır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği mali desteği olan projenin Ankara'da düzenlenen imza törenine katılan Tuşba Belediye Başkan Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkan Özgökçe yaptığı açıklamada: ''Park ve Bahçeler Müdürümüz Hasan Handil tarafından ilk olarak 2014 yılında hazırlanıp Bakanlığa sunulan proje, Plan ve Proje Müdürlüğümüz tarafından tekamül ve takip ettirilerek nihai sonuca ermiştir. Projenin çok sayıda proje içinde başarılı olması bizleri Tuşba adına Van adına çok mutlu ve bahtiyar etmiştir. Projemiz ile Tuşba ilçemizde kadın istihdamının arttırılması, kadınlara yönelik meslek edindirme kurs merkezi kurulması ile Tuşba ilçesinde ikamet eden 18–40 yaş arası ihtiyaç duyulan alanlarda kadınlarımıza mesleki eğitim ve girişimcilik eğitimi verilmesi amaçlanmıştır. Daha öncede işe muhtaç olan ve desteklerimiz sonucu AB Projeleri kapsamında kendi işlerini kurmalarına vesile olduğumuz kadınları görmemiz bize bu sosyal projeleri yapma azmi ve gayreti vermektedir. Kadınlarımızın kendi alanlarında iş kurmalarına ve istihdam edilmelerine katkı sağlıyoruz. Bu çalışmalarımız İnşallah hem İlimizde hem de İlçemizde ihtiyaç duyulan kalifiye eleman hazırlama konusunda etkili bir çalışma olacaktır. Bu projede emeği geçen Park ve Bahçeler Müdürümüz Hasan Handil'e, Plan ve Proje Müdürümüz Ömer Fikret Şahin ve ekibine, ayrıca TUŞMEK projemizin uygulamasını yapacak olan Kadın ve Aile Hizmetleri Müdiresi Gül Ebinç’e ve ekibine, Tuşba Halk Eğitim Merkezi’ne, Eğitimleri gerçekleştireceğimiz Milli Eğitim İl Müdürü Kıyasettin Kırekin’e ve Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhlis Geylani’ye ve Tekstil eğitimini yapacağımız Vali Alipaşa Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü ve Eğitmenlerine, Unlu Mamullerinin Hazırlanması ve Aşçılık eğitimini yapacağımız Halide Edip Adıvar Kız Teknik ve Meslek Lisesi Müdürü ve öğretmenlerine çok teşekkür ederim. Yerel Yönetimler seçim kampanyamızda halkımıza söz verdiğimiz projelerden biri olan TUŞMEK projemizin bu şekilde hayata geçirilmesinden memnuniyetimizi bildiriri ve hayırlara vesile olmasını dilerim” ifadelerini kullandı.