Tuşba Ziraat Odası: 2019 yılı, çiftçiler için zor geçti

Tuşba Ziraat Odası: 2019 yılı, çiftçiler için zor geçti
Van Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, Ziraat Bankası’nın çiftçilere uyguladığı borç ertelemesine ilişkin ylaptığı açıklamada, Geçen yıl çiftçiler için çok zor geçti. Zaten çiftçiler zor durumda, bu nedenle faizli borç ertelemesi çiftçilerimize çok da fayda sağlamayacak diye düşünüyoruz. dedi

Van’da çiftçiler 2019 yılında kuraklık başta olmak üzere birçok konuda sorunlar yaşarken, bu sorunların çözümü için bir süre önce Ankara’ya giden Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe ve İl Koordinasyon Kurulu üyeleri, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile görüşme gerçekleştirdi. 

Oda yetkililerinin Bayraktar’la, 2019 yılında ödenemeyen çiftçi borçları, elektrik ve sulama ücretlerinin yüksekliği başta olmak üzere çiftçilerin yaşadığı sorunlar ve yapılması gereken konular hakkında görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi. 

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ

TZOB’un bu konudaki arayışları sürerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile 3 Ocak 2020 tarihli resmi gazetede bir kararname yayınlandı. 

Buna göre, 2020, 2021 ve 2022 yıllarında afet yaşayan çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan vadesi gelen borçları cari faizler üzerinden ertelemede yüzde 25, taksitlendirmede yüzde 20 indirim yapılarak 1 yıl süre ile ertelenirken, 5 yıla kadar da taksitlendirme imkânı getirildi.

BAKAN ALBAYRAK’IN AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanlığının kararnamesi ardından da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ziraat Bankası’nın çiftçilere uyguladığı borç yapılandırmasına ilişkin açıklama yaptı. 

Açıklamada, “çeşitli nedenlerle tarımsal kredi borcunu ödeyemeyen çiftçilerin canlı kredi hesaplarında olan borçlarının yıllık yüzde 9 faiz oranı ile 5 yıla kadar yapılandırılabileceği” belirtildi.

ZİRAAT ODALARINA GENELGE GÖNDERİLDİ

TZOB ise, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Bakan Berat Albayrak’ın açıklamasını içeren bir genelgeyi ilgili ziraat odalarına göndererek çiftçilerin bilgilendirilmesini istedi.

Genelgede, Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde yer alan 1 yıllık borç ertelemesinin 2019’da afet yaşayan çiftçileri kapsamadığına da ayrıca dikkat çekildi.

TUŞBA ZİRAAT ODASI AÇIKLAMASI

Van’da, 2019 yılında yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçiler büyük bir zarara uğradı. Birçok çiftçinin ekini biçilemeyerek tarlada kaldı. 

Van’daki çiftçinin kuraklık nedeniyle yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, beklentilerinin çiftçi borcunun faizsiz ertelenmesi yönünde olduğunu söyledi.

Yüzde 9 faizle 5 yıl öngörülen ertelemenin çiftçiye beklenen katkıyı sağlamayacağını ifade eden Özgökçe, şunları söyledi: 

“Biz faizsiz ertelensin istiyorduk. Yüzde 9’un üzerine dosya masraflarını da eklediğimizde yaklaşık yüzde 12’ye çıkıyor. Zaten çiftçiler zor durumda, faizli ertelenmesi fazla bir fayda sağlamayacak. Dosya masraflarını da eklediğimizde bu oran daha da yükselecek. Geçen yıl çiftçiler için çok zor geçti. Yüzde 9 faizli erteleme çiftçileri rahatlatmaz.”

Prestij Haber: Adil HARMANCI