Tuşba Belediyesi'nden ödüllü atık pil toplama kampanyası

Tuşba Belediyesi'nden ödüllü atık pil toplama kampanyası
Van merkez Tuşba Belediyesi, okullarda ödüllü ‘Atık pil toplama kampanyasının’ dördüncüsünü başlattı. 

Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, 2014-2015, 2015-2016 ve 2016-2017 eğitim-öğretim yıllarında yürüttüğü başarılı ‘Atık pil toplama kampanyasının’ ardından 2017-2018 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte ‘Atık pil toplama kampanyasını’ başlattı. Tuşba Belediyesi ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından ortak yürütülen ‘Atık pil toplama kampanyası’ ile hedef; Tuşba ilçe sınırlarında kullanılan ve atık konumuna geçen tüm pillerin çevreye atılmasının önüne geçmek, zehirli ve zararlı pil atıklarının başta Van denizi ve Van ekosistemlerine verilecek zararlarını önlemek, özellikle geri dönüşüm açısında farkındalık oluşturmak amacıyla atık pil toplama çalışması yeniden başlatıldı.

Startı verilen atık pil toplama kampanyası 02.10.2017 tarihinde başlayarak 30.05.2018 tarihinde son bulacaktır. 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Tuşba ilçesinde uygulanan atık pil toplama kampanyası öğrenci, öğretmen ve vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görmüştü. 30 Mayıs 2017 tarihinde sonuçlanan kampanya kapsamında dereceye giren okullara ve öğrencilerine 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Tuşba Belediyesi ve TAP tarafından okul ihtiyaçları kapsamında çeşitli araç ve gereçler hediye edilmişti. Bu yıl yürütülen Kampanya 02 Ekim 2017 tarihinden itibaren başlamış olup atık pillerin çöpe gitmesinin ve toprağı, suyu kirletmesinin önüne geçilmesi hedeflenmektedir. ‘Atık piller geri dönüşüme kazandırılsın toprağa ve suya karışmasın’ sloganıyla çalışmalar büyük bir gayretle yürütülmektedir.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe: “Mavi dünyamızda geri dönüşebilen maddeler; cam, kâğıt, alüminyum, plastik, motor yağı, akümülatörler, beton, organik atıklar ve elektronik atıklardır. Bunların içinden piller; kadmiyum, nikel, cıva, çinko, mangan, demir, lityum, kobalt gibi metalleri ve çeşitli kimyasal bileşimleri içermektedir. Bu pillerin gelişigüzel çöplere atılması, doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmesi çevre açısından büyük tehlikeler meydana getirir. Metaller, toprağa ve oradan da yeraltı sularına karışabilir. Bunun sonucunda toprak kullanılmaz hâle gelir ve metallerin sebep olduğu su kirliliği sudaki ekosistemi altüst eder. Etkilenen sadece su ve toprak ekosistemi değil aslında tüm ekosistemdir. Zaman içerisinde bu etkiler insanlar üzerinde de görülür. Atık pillerin sebep olduğu hastalıkların başında: nörolojik bozukluklar, merkezî sinir sistemi hastalıkları, kanser, böbrek ve karaciğer hastalıkları ve mutasyonlar gelir. Pillerin içindeki maddeler kimi zaman ölümcül tehlikelere yol açabilir. Bunlar besinler ya da sulardan insan vücuduna girer. Ayrıca bir küçük kalem pil 5 metrekare toprağı kirletir ve bu topraktan sağlıklı ürünler elde edilemez. Temiz ve sağlıklı çevre prensibi ile yürüttüğümüz çalışmalarımıza sorunların temelinden başlayarak çözüyoruz. Bildiğiniz gibi atık piller yoğun miktarda kimyasal ve zehirli, zararlı maddeler içermekte, toprağa veya suya atılınca zehirli maddeler toprağa ve suya karışmakta, toprağa ve suya karışan bu zehirli ve zararlı maddeler çevremizi, sağlığımızı ve tüm biyolojik çeşitliliğin genetik yapılarını bozmaktadır. Biz bu önemli kampanyanın startını geleceğimiz olan çocuklarımızla başlatıyoruz. Yürüttüğümüz kampanyalar kapsamında hem çocuklarımıza çevre bilinci aşılıyor hem de çevremizin temiz ve sağlıklı tutulmasını sağlamış oluyoruz. Bu bağlamda en çok pil toplayan okul ve öğrencilerimizi de ödüllendirerek projeye motive olmalarını sağlıyoruz” dedi.

Kampanya ile ilgili sonuçların, 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri sırasında açıklanacağını belirten Başkan Özgökçe, “Kişi başına en fazla atık pil toplanmasının esas alınmasındaki amaç, öğrencileri rekabete teşvik ederek, evlerinde ve çevrelerinde bulunan pilleri toplayıp ailelerini de çevrelerini de bilinçlendirmektir. Her kesimin, bu projeye destek olmasını bekliyoruz. Topladığımız pilleri geri dönüşüme kazandırarak ülke ekonomisine de katkı sunan, projemize destek veren tüm okul idarecileri ve öğrencilerine ve ailelerine şimdiden çok teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.