Kaya’dan Tuşba Belediyesine Teşekkür

Kaya’dan Tuşba Belediyesine Teşekkür
AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve 15 yıllık Belediyecilik geçmişiyle Belediyeciliğin duayenlerinden ve İstanbul Milletvekili Erol Kaya 3 yıl gibi kısa bir sürede Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe’ye örnek Belediyeciliğinden dolayı teşekkür etti.

 

AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya, bir dizi programa katılmak üzere geldiği Van’da, Tuşba Belediyesine ziyarette bulundu. Bu ziyaretinde Erol Kaya’ya AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Muş Milletvekili Muzaffer Çakar, Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Gülşen Orhan, AK Parti İl Başkanı Avukat Zahir Soğanda, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, AK Parti Tuşba, İpekyolu ve Edremit İlçe Başkanları, Kadın kolları ve Gençlik kolları Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri ile çok sayıda AK Partili iştirak ettiler. Başkan Özgökçe ziyaret esnasında Tuşba Belediyesinin üç yıllık zaman zarfında yaptığı hizmetlere ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Başkan Özgökçe sunumunda; “Biz Tuşba Belediyesi olarak,  Türkiye’ye, Van’a Tuşba’ya, gönül vermiş bir ekibi önce kurduk. Göreve geldiğimiz günden beri İlimiz, ilçemiz ve vatandaşlarımız için en temel sorunları tespit edip bunlara yönelik projelerimizi hazırladık ve kıt kaynaklarımızı en iktisatlı şekilde toplum yararına kullandık.  Allah’a hamdolsun bugüne kadar Bölgede eşi ve benzeri görülmemiş ve Van’da ilklere imza atan bir belediye olarak projelerimizi aziz ve kadirşinas halkımızın hizmetine sunmaya azimle devam ediyoruz. Van’a dolaysıyla Tuşba’ya Belediyecilik anlamında 100 yıldır bir çivi bile çakılmamıştı. Allaha hamdolsun bizler geldiğimiz andan bugüne kadar, kırsal mahallelerimiz ve merkez mahallelerimiz olmak üzere birçok mahallede sıcak asfalt, kilit parke taşı ve çevre düzenleme çalışmaları başlattık. Halkımızı öncelikle çamurdan, çukurda, çöpten, mezbelelik ve enkazı andıran bir halden kurtardık. Fotoğraflardan da gördüğünüz gibi bu çamur ve çukur yollar artık Tuşba’da tarih oluyor. Bunların halkın en çok ihtiyaç duyduğu modern, estetik ve standartları çok yüksek parklar yaparak halkımızın hizmetine sunduk. Evet, biz yeni bir belediyeyiz, yapacak işimiz çok, toplam bin projeden bu kısa sürede hayata geçirdiğimiz 100 proje yanında uygulamayı bekleyen 900 projelerimiz hazır. Yıllardır Van’da uygulanmayı bekleyen bütün bu projeler elbette sadece belediyenin kıt bütçesiyle hayat bulması mümkün değildir. Bundan dolayı kardeş Belediyelerimiz olsun, Bakanlıklarımız olsun bu projelerin uygulanmasında bizlere ciddi destek olmalarını bekliyoruz. Cennet ülkemizin muhabbet ve huzur kenti olan Tuşba’da faaliyetlerimizi canı gönülden yaparak halkımıza en güzel, en yeni hizmeti sunmanın her zaman heyecan yaşıyoruz. Bu projeleri uygulayabilme yollarını bulmak için her türlü kaynak arayışımız devam etmektedir.

1648 m de bir denize sahip olan Van’ın Turizm ve Kültür değerine değer katacak İskele Sahil Rekreasyon 1. Etap Proje alanı çalışmaları 2017 baharında tamamlanacaktır. Bugüne kadar sırtını Van denizine dönen Vanlılar bundan sonra yüzlerini bu muhteşem denize çevireceklerdir. İlk etabın deniz kıyısındaki yürüyüş yolu, bisiklet yolu ve koşu yolu tamamlandı. Bunların yanı sıra aynı anda 500 kişiye hizmet verebilecek Tuşba Belediyesi’nin T’sini simgeleyen göl üstü 750 m2 alana sahip kafeterya da rekreasyon alanında bulunmaktadır. Bunların yanında basketbol, futbol, tenis kordu, voleybol, hentbol, fitnes ve çok amaçlı spor alanları ile birlikte ihtişamlı meydan havuzu ile halka hizmet verecek olan Sahil Rekreasyon alanında, Kent Mobilyaları ve ferah yeşil alan halkın hizmetine sunuluyor. Ailece gidip gezilecek ve zaman geçirilecek Rekreasyon alanı, 5 kuleli modern ve yüksek çocuk oyun grubu 500 kişilik Açıkhava Amfi Tiyatrosu, bay bayan ve engelli wc ve mescit alanları, duş kabinleri, çocuk emzirme odaları ile Van halkı, bölge halkı ve Turistlerin en önemli uğrak yeri olacaktır. İnşaat çalışmalarında sona gelinirken, halkı heyecanlandıran İskele Sahil Rekreasyon 1. Etap Proje alanında yapımı tamamlanan 400 araçlık geniş otopark ile vatandaşın İskele sahilindeki araç park sorununu da ortadan kaldırılmıştır. Bugüne kadar zahmetini, sıkıntılarını, cefasını çektikleri Van denizinin artık rahatını, huzurunu ve sefasını çekme zamanı gelmiştir. İskele Sahil Rekreasyon 1. Etap Proje alanının çalışmalarını başından beri günbegün yerinde takip ederek çok hızlı bir şekilde tamamlama süresinden çok daha erken bir sürede tamamlanması planlanmaktadır. Evveli tamamen mezbelelik ve 2011 deprem sonrası dökülen enkazlar ve adeta Vanın ikinci vahşi çöplüğü ve bataklığı olan alanda evvela zemin iyileştirmeleri, drenaj, kot ayarlanması ve düzenlemesi sonrası temellerini attığımız ve yapımına başladığımız yapılar artık gün yüzüne çıkmaya başladı. Bugün artık Van’ın ve Vanlıların yüzünü Van Denizi’ne dönme günüdür. Yıllardır sadece ceremesini çektiğimiz Van Denizi’nin semeresini çekme zamanı geldi diyoruz. Van merkezine en yakın olan ve her yaş gurubuna ayrı ayrı hitap edecek halkımızın gelip ailecek dinlenebileceği, hoş vakit geçireceği, eğlenebileceği, Van Denizi sahilinde oturabileceği mekânlar oluşturuyoruz. İskele Sahil Rekreasyon 1. Etap Projemizi inşallah 2017 baharında çok görkemli bir açılış ile halkımızın hizmetine sunmayı hedeflerken bir taraftan da, İskeleden Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne kadar olan İskele Sahil Rekreasyon Projemizin 2. Etap Projesini de hazırladık ve Kalkın Bakanlığı DAP Başkanlığından destek bekliyoruz. Yani bir proje bitmeden hemen ikincisini ve devamında yapılacakları planlıyoruz. Çünkü bu aziz, bahtiyar, vefalı ve kadirşinas Vanlılar için ne yapsak azdır” dedi.

Tuşba Belediyesi olarak üç yıldır bölgemizde ilk olarak, sivrisinek ve haşere ile yapılan biyolojik mücadeleyi bilimsel zeminde yürüterek başarılı uygulamalarıyla yazın halkın en önemli sivrisinek sorununu da ortadan kaldırdı. Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, 2015 yılı yaz sezonunda olduğu gibi 2016 yılında da sinek ve sivrisinek üreme alanlarında larvalara karşı başarılı bir mücadele sezonu geçirdi. Tuşba Belediyesi ekipleri, yapılan bilimsel ve biyolojik mücadele neticesinde ekosisteme, doğaya ve floraya zarar vermeden çalışmalarda çok yüksek başarı elde etti. Sulak ve sazlık alanlarda larva çalışmasını yaparken ilaçlama öncesi numune alınarak Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafında kurulan laboratuarda sayımları yapılan ekipler, popülasyon yoğunluklarını belirlendikten sonra popülasyonların yoğunluğu veya azalması durumuna göre biyolojik ilaçlama uygulaması gerçekleştirildi.

Sosyal Belediyeciliğinde en önemli örneklerini gösteren ve seçim beyannamemizde yer alan TUŞMEK Projesi ile Kadınlara Yönelik İş Geliştirme ve Mesleki Eğitim Merkeziyle Tuşba ilçesinde dezavantajlı kişilerin girişimci olmalarını sağlayarak istihdam edilebilirlik potansiyellerini arttırmak ve işgücü piyasasına girmelerini desteklemek amacı ile bir proje geliştirildi. Proje,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı ile Tuşba Belediye Başkanlığı adına Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe'nin sözleşmeyi imzalaması sonucu hizmete sunuldu. 210.000 € bütçe ile hazırlanan Proje kapsamında; Kadınlara yönelik Meslek Edindirme Kurs Merkezi kurulması ve İlde ihtiyaç duyulan (50 Tekstil, 25 Unlu Mamullerin Hazırlanması ve 25 Aşçılık) işlerde ara eleman olarak yetiştirilmek üzere 3 alanda eğitimler verilecek. Ayrıca projemiz ile Tuşba ilçemizde kadın istihdamının arttırılması, kadınlara yönelik meslek edindirme kurs merkezi kurulması ile Tuşba ilçesinde ikamet eden 18–40 yaş arası ihtiyaç duyulan alanlarda 150 kadınımıza girişimcilik eğitimi verilmesi amaçlanmıştır. Kadınlarımızın kendi alanlarında iş kurmalarına ve istihdam edilmelerine katkı sağlıyoruz. Bu çalışmalarımızla İnşallah hem İlimizde hem de İlçemizde ihtiyaç duyulan kalifiye eleman hazırlama konusunda etkili bir çalışma olacaktır.

Tuşba İlçesi, Çalpanak Adası, Ayanıs Kalesi ve Tapınağı, Amik Kalesi ve Adır Adası (Lim Manastırı) gibi binlerce yıldır farklı kültürlere ev sahipliği yağmış bir bölge olmasının da avantajı ile inanç, tarih, eko ve doğa konseptleri ile Van turizminin canlandırılması hedeflenmektedir. Tuşba Belediyesi tarafından yaptırılan Van Evleri’nde sabah kahvaltısı ile başlıyor. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kedi Evi, Zeve Şahitliği ve Karasu Kuş Cennetiyle devam ediyor. Ayanıs Kalesi ve Tapınağı ziyaretinin ardında yine Tuşba Belediyesi tarafından yaptırılacak olan Ayanıs Mavi Bayraklı Plajı’nda Van Gölü’nün şifalı sularında yüzdükten sonra isteyen sporseverler Dağönü (İrini) Mahallesi’nde yamaç paraşütü yapabilecek. Yeşilsu (Amik) Kalesini de gezme imkanı bulacak olan yerli ve yabancı turistler ‘Van Turizmine Yeni Tuşba Rotası’ ile Van Gölü’nün mavi sularında tekneyle Tuşba İlçesi Çitören Köyü mevkideki Çarpanak Adasına geçebilirler. Çarpanak Adası üzerinde yer alan kilise olasılıkla XI. Yüzyılda inşa edilmiştir. Üzerindeki Ctouts Manastırı bir efsaneye göre Kutsal Haç, Saint Hripsime, Saint Gragorie, Saint Jean dörtlü koruyucu için yapılmıştır. Manastırda bir kilise buna bitişik yapılan Jamatun, baş melek şapeli, kütüphane, misafirhane, keşiş odaları ve mezarlıkları gezdikten sonra yine tekneyle Van Gölü'ndeki Adır Adası’nda bulunan ve XI. Yüzyılda Ada'nın güneyine Kurulan Lim Manastır, Saint Georges Kilisesi, Saint Sion Şapeli, papaz okulu, keşiş hücreleri, misafirhane ve limandan oluşan ve günümüze kısmen de olsa, ulaşanlar Kilise ve şapeli gezebilirler.

Ada gezilerinin ardında tekrar karayolu ile devam edecek olan yolculuk kısa bir süre sonra Adır Çeşmesi’ne geçebilirler. Van-Erciş karayolunun 40.kilometresinde bulunana 7 kilometre batıdaki Adır (Yaylıyaka) Mahallesi’nin Van Gölü kıyısındaki Döşeme (Tevladır) mezrasında yer alan Adır Çeşmesi görülmeye değer bir yerdir. Akşam vaktine denk gelen seyahat, Van merkezdeki 15 Temmuz Şehitleri Parkı’nda gün batımını izledikten sonra Van Turizmine Yeni Tuşba Rotası’nı tamamlamış olacak.

Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, Tuşba İlçesi’nin zengin kültür ve tabiat varlıkları ve bitki örtüsü, eşsiz doğası, köklü geçmişe sahip kültür ve sanat yapısıyla, yüzlerce çeşit mutfak kültürüyle artan turizm potansiyelinden hakkına düşen payı almak için var gücüyle çalıştıklarını söyledi. Bu anlamda Van’ın turizm çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir il olduğunu da belirten Özgökçe, “Burada yerel yönetimler olarak bize düşen görev, bu zenginlikleri daha çok insanımızın görebilmesini sağlamak için halkımızla birlikte ilimizin tanıtımını yapmak ve bunun için de var gücümüzle çalışmaktır” dedi.

Bizler tekrar Belediyemizi bu güzel günde ziyaret ettiğinizden, Belediyecilik alanında bizlerle 15 yıllık deneyimlerinizi paylaştığınız ve görüş ve önerileriniz ile bizlere AK Belediyecilikte yol gösterdiğiniz için çok teşekkür ederiz” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Tuşba Belediyesinin üç yıllık hizmet tanıtım videosu izlendi.

Tuşba Belediyesinin çalışmaları hakkında bilgi alan Erol Kaya; “Burada sizin bu güzel çalışmalarınızla gerçekten örnek bir belediyecilik sergilemişsiniz. Bu çalışmalarınızı gören kardeş belediyeleriniz sizlere yardım yaparken diyecekler ki ‘biz bu kadar güzelini yapamazdık siz bunları üç yılda yaptınız, gerçekten tebrik ederim, gerçekten çalışmalarınız takdire şayandır” ifadelerini kullandı. AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya’nın konuşmalarında vurguladığı bir cümle kayda değerdi; “Ben teşekkürü kıt olan biriyim, bu güne kadar çok az kimseye belediyecilik alanında teşekkür etmişimdir, ancak gerçekten bu zor şartlarda, bu kıt imkanlar ile bu kısa zamanda bu yaptıklarınızdan dolayı sizi tebrik ederim” dedi. Konuşmalarının ardında hatıra defterine duygu ve düşüncelerini yazan AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya daha sonra Belediye Başkanı ve Belediye Meclis Üyeleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi. Belediye ziyaretinin Ardından Tuşba Belediyesi tarafından organize edilen Belediye Meclis Üyeleri, Mahalle Muhtarları ve Mahalle İmamları ile Okul Müdürleri İstişare Toplantısına katıldı.