Fevzi Özgökçe'den Arıtma Tesisi açıklaması

Fevzi Özgökçe'den Arıtma Tesisi açıklaması
Van Sesi Gazetesi'ne röportaj veren Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Van Gölü'nün Arıtma Tesisi'yle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Arıtma tesisini yapmazsak Vanlılara derdimizi anlatamayız diyen Fevzi Özgökçe bakın Arıtma Tesisi'yle ilgili son durumla ilgili neler söyledi.
 Arıtma tesisini yapmazsak Vanlılara derdimizi anlatamayız diyen Fevzi Özgökçe bakın Arıtma Tesisi'yle ilgili son durumla ilgili neler söyledi.

"VAN GÖLÜ'NÜN ÖMRÜ KALMADI"


Van'ın en büyük sorunu kanalizasyon ve arıtma tesisi olduğunu kaydeden Özgökçe, söz konusu sorunu ortadan kaldırmak için seferberlik başlattıklarını ifade ederek, "Van  bunu hak etmiyor. Göreve geldiğimiz günden beri Büyükşehir Belediye Meclisinde dile getirdiğim ilk konu buydu. Bakın dedim Van'ın en büyük sorunu olan bu arıtma tesisini biz kesinlikle ya buradan kaldırmamız lazım, ya rehabilite etmemiz lazım, bu denize yakışmıyor. 1 milyonluk Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük ili olan Van'da bütün kanalizasyonlar arıtılmadan direk göle deşarj ediliyor. Bu şehrin gözbebeği olan Van Denizinin kıymetini bilmemiz lazım. Birçok yerde bu göl yok. Bizim Van denizi kirletmeye hakkımız yok.

Bu gelecek neslin bizden beklediği en büyük değer Van Denizidir. Hatta biz Çevre ve Şehircilik Bakanıyla görüştüğümüzde Van Gölü için özel bir koruma yasasının çıkmasını belirttik. Bizim Van Gölü'nü korumamız, kurtarmamız lazım. Bu iş belediyelere düşüyor. Gürpınar, Gevaş, Edremit, İpekyolu ve Tuşba, bu beş ilçenin arıtmasını ilçelere bırakmayalım. İlçeler çalıştıramıyor. Yapamayınca deniz tekrar kirleniyor. Bizim önerimiz arıtma tesisinin Çiçekli Beldesine götürülmesiydi. Arıtma tesisi ya Çiçekli'de olmalı veya Karasu'da olmalıdır. 80 milyon Euro'luk bir proje var fakat bu projenin takipçisi yok. Van Gölü'nün ömrü kalmadı, bizim bu dönemde yapmamız gerekiyor. Şuandaki 1652 kodun altındadır. Şuan arıtma tesisiyle ilgili Avrupa Birliğinde bir kaynak başvurumuz var. Şuanda bu projeyi hayata geçirmenin aşamasına gelmişiz.

Burada 80 milyon Euro'luk projeyi hem Van Büyükşehir, hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hem de Avrupa Birliğinin desteğiyle hayata geçireceğiz. Biz bu proje için önümüzdeki günlerde Ankara'ya gideceğiz. Van Denizi bizim için çok önemlidir. Van Denizi bir dünya mirasıdır. Biz bu sorunun gecikmemesi için çaba sarf edeceğiz. Artıma tesisin atık suyu su biyolojik olarak aratıldıktan sonra sulamada kullanılabilmelidir.  Ben genel sekretere hayırlı olsun ziyaretine gittiğimde kendisine aynen şunu dedim. Van'ın sorunları çok büyük ve bizim gece gündüz çalışmamız gerekiyor. Bizim Van'daki bütün belediyelerle koordineli hareket etmemiz lazım. Bakın bugüne kadar engellemelerden dolayı çalışamadık ama bundan sonra dağ gibi biriken sorunları çözeceğiz." dedi.
 
 
"VAN HALKINA DERDİMİZİ ANLATAMAYIZ"

Arıtma tesisini Van'a kazandırmak için Ankara'ya gideceklerini belirten Fevzi Özgökçe, "Sayın valimiz, genel sekreterimiz, milletvekillerimizle birlikte hareket edeceğiz. Geçenlerde sayın valimizle de konuştum ve dedim ki Van bunu hak etmiyor. Biz eğer arıtma tesisini kurmazsak Van halkına derdimizi anlatamayız. Onun için birlikte elimizden geleni yapalım. Sayın valimizde çok hassas ve yapacaklarımızla ilgili dosyalarımızı hazırladık. Projelerimiz hazır, sayın valimiz ve genel sekreterimizle konuşup, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gideceğiz. Ya da Çevre ve Şehircilik Bakanını buraya davet edeceğiz" dedi.