Cepteki tehlikeye karşı kol mesafesi kriteri

Cepteki tehlikeye karşı kol mesafesi kriteri
ABD’li uzmanlar cep telefonunu kolunuzun uzanacağı yerden daha uzakta tutmanız yönünde uyarıyor. Telefonların yaydığı radyo frekans nedeniyle kısa vadede dikkat eksikliği, uyku bozukluklarına yol açarken uzun vadede kanser yapıyor, üreme sağlığını olumsuz etkiliyor.

ABD'deki Kaliforniya Sağlık Departmanı, cep telefonlarının kolun uzunabildiğinden daha uzak mesafeye konulması gerektiğini aksi takdirde yaydığı radyasyon dolayısıyla pek çok sağlık sorununa yol açtığı yönünde uyardı. Cep telefonunun radyasyonun etkilerinin sıralandığı yeni yayımlanan rehberde bu cihazların kanser, dikkat bozukluğu, zihinsel ve üreme sağlığı sorunlarıyla bağlantısının olduğu kaydedildi.

CEP TELEFONU RADYASYONUNUN TEHLİKELİ OLDUĞU İSPATLANAMADI

Araştırmacılar cep telefonunun radyasyonun kesinlikle ama kesinlikle tehlikeli olduğunu henüz ispatlayamadı ama özellikle çocuklar için zararlı olduğu yönünde yeterli araştırma sonuçlarının olduğu belirtiliyor. ABD'de Berkeley and San Francisco'nun aralarında olduğu pek çok şehirde insanların cep telefonlarını vücutlarından mümkün olduğu kadar uzak tutmaları isteniyor. Cep telefonlarının düşük frekanslı radyo sinyallerini kullanarak bilgi ilettiği, bunun da insanlarına özellikle dosya alırken ya da gönderirken sağlıksız radyasyona maruz kalmasına yol açtığı belirtiliyor. Aslında, cep telefonu üreticilerinin kendileri de aynı fikirde görünüyor. Örneğin Apple, iPhone ayarlarında bir ‘Radyofrekansa maruz kalma' uyarısı içeriyor.

HOPÖRLER VEYA KULLAKLIK KULLANILMASI TAVSİYE EDİYOR

Doktorlar cep telefonuyla konuşurken direkt kulağa götürmek yerine ya kulaklık ya da hopörlerin kullanılmasını tavsiye ediyor. Diğer araştırmalar gösteriyor ki radyo frekans ile erkeklerde sperm üretimi ve kalitesi arasında güçlü bir ilişki var. Birden fazla ülkede yapılan araştırmalar gösteriyor ki cep telefonunu cebinde taşıyan erkeklerin sperm sayıları azaldı.

RUH SAĞLIĞINI ETKİLİYOR

Cep telefonlarının özellikle çocuklar için büyük tehlike olduğu belirtiliyor. Radyo frekansın yetişkinlere göre çocukların beynine daha kolay nüfuz ettiği; bunun da gelişmekte olan beyne daha çok zarar verdiği ve kalıcı etkiler bıraktığı kaydediliyor. Araştırmalar gösteriyor ki sık sık elden düşürülmeyen cep telefonu beyin ve kulakta tümör gelişmesine yol açıyor. Aynı zamanda ruh sağlığını da etkiliyor. Psikologlar radyo frekansa fazla maruz kalmanın çocuklarda dikkat eksikliği ve uyku bozukluklarına neden olduğunu söylüyor. Bu etkilerinden dolayı yaklaşık bir hafta önce Fransa'da okullarda cep telefonu yasaklandı. Günümüzde cep telefonlarının ‘en zayıf sinyalleri kullandığı ancak biyolojik etkiler söz konusu olduğunda sinyallerin gücünün değil düzensiz doğasının sorun olduğu belirtiliyor. Dolayısıyla Kaliforniya'da yayımlanan rehberde telefonun yastığın altında, cepte, kemere takılan kılıfta tutulmaması gerektiği belirtiliyor.