ABD'de tarihi güneş tutulması

ABD'de tarihi güneş tutulması
ABD bugün, 99 sene sonra meydana gelen tam güneş tutulmasına şahitlik etti. Tutulma gerçekleştiğinde ABD, yaklaşık 3 dakika karanlığa gömüldü.

Yaklaşık 2 dakika 40 saniye boyunca ülkeyi karanlığa gömecek olan doğa harikası hakkında haber ajansları ABD'den ilk görüntüleri yayınlamaya başladı.

NASA CANLI OLARAK YAYINLIYOR

ABD'nin yerel saatiyle 10:16'da başlayan tutulmayı, ABD Uzay ve Havacılık Dairesi NASA ilk kez canlı olarak yayınladı. NASA, tutulmanın gökyüzünden görüntüsünü 50 balon ile takip etti.

Denk geldiği alanda yaklaşık 115 kilometrelik genişlikte bir alanı gölgede bırakacak olan güneş tutulmasının, tarihin en çok izlenen ve görüntülenen doğa olayı olması bekleniyor.

Tutulmanın izlenebildiği yerlerde 12 milyona yakın insan yaşıyor. Yaklaşık 50 milyon ise 1 saatlik sürüş mesafesinde bulunuyor.

MİLYONLAR BUGÜNÜ BEKLİYORDU

ABD'de milyonlarca insna bugün tam tutulma için yollara düştü. Küçük kentlerden izlenebilecek olan tutulma sebebiyle yığılma oldu.

Tam güneş tutulmaları, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ve Güneş ile aynı hizzaya gelmesi ve Güneş'i tümüyle örtmesi sonucu oluşuyor. Tam ya da yaım güneş tutulması olsun farketmez tutulmalara çıplak gözle bakmamak gerekiyor.