Yeni kabineye Meclis’ten 3 isim

Yeni kabineye Meclis’ten 3 isim
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yemin edip resmen göreve başlaması ile birlikte yeni kabine de açıklanacak. Hükûmete alınacak vekil sayısının 3 kişi ile sınırlandırılması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kuracağı ‘Başkanlık kabinesi’ için Ankara kulislerinde farklı isimler gündeme gelirken, AK Parti’nin 295 olan sandalye sayısı nedeniyle Meclis’ten kabineye alınacak milletvekili sayısının 2 veya 3 kişi ile sınırlandırılabileceği belirtiliyor.


Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 24 Haziran seçimlerine ilişkin kesin sonuçları 5 Temmuz günü açıklayacağı belirtilmişti.


Ancak, sonuçların bugün saat 17.00’den sonra açıklanabileceği gündeme geldi. Sonuçlar bugün açıklanırsa Meclis’teki yemin süreci de bir gün önceye alınacak.
AK Parti kurmayları bu durumda, milletvekillerinin 7 Temmuz’da, Cumhurbaşkanının da 8 Temmuz Pazar günü yemin edeceğini dile getirdi. Erdoğan’ın Pazar günü TBMM’de yemin edip mazbatasını alması ile birlikte ise, yeni sistemin ilk kabinesinin aynı gün veya bir gün sonra açıklanacağı belirtiliyor.
AK Parti’de yeni kabine için yoğun bir kulis faaliyeti de yürütülüyor. AK Parti’nin 295 olan sandalye sayısı nedeniyle Meclis’ten kabineye alınacak milletvekili sayısının 2 veya 3 kişi ile sınırlandırılabileceği belirtiliyor.


Erdoğan’a, Meclis komisyonlarındaki çoğunluğun kaybedilmemesi için en fazla 3 milletvekillinin istifa ettirebileceği bilgisi verildi. Bu sebeple kulislerde, eğer kabineye bir transfer olacaksa, bunun 3 kişi ile sınırlı kalacağı belirtiliyor. AK Parti kurmayları bu konuda “Kabineye mevcut milletvekillerinden 2-3 arasında isim alınabilir. Çünkü Meclis’teki sandalye sayısı 300’ün üzerinde olsaydı, Sayın Cumhurbaşkanı bu çoğunluğu kaybetmek istemez ve kimseyi almazdı. Ama şu anda ha 295 olmuş ha 290 olmuş değişen bir şey olmaz. Her iki durumda da MHP ile ortak hareket etmemiz gerekiyor. O nedenle kabineye milletvekilleri arasından da aldıkları olacaktır” değerlendirmesini yaptı.


Kurmaylar, komisyonlar ve TBMM Başkanlık Divanı dağılımı konusunda ise “Üç civarında milletvekili arkadaşımız istifa ederse bizim Meclis’teki sayımızda herhangi bir değişiklik olmuyor. Hem başkanlık divanında hem de komisyonlarda bir değişiklik söz konusu olmuyor. AK Parti komisyonlarda tek başına yarısını temsil etme imkânı mevcut” görüşünü dile getirdi.


Mevcut bakanlıkların teşkilatları iptal edildikten sonra, 16 bakanın yanı sıra, Cumhurbaşkanlığında oluşturulacak kurullar, ofisler ve bakanlıklara bağlanacak kurumlar için yüzlerce yeni atama yapılması gerekiyor. Erdoğan’ın dar bir kadro ile çalıştığı yeni kabine ve bürokrasi atamaları için, bu nedenle çok sayıda kişinin özgeçmişi masaya yatırıldı.


Erdoğan’ın kuracağı yeni kabine için sürpriz isimlerin yanı sıra, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin ve Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal’ın da adı konuşuluyor.


Erdoğan’ın, milletvekili adayı olmayan Naci Ağbal, Ömer Çelik, Faruk Özlü, Mehmet Şimşek ve Nihat Zeybekci ile yola devam edip etmeyeceği konusunda bir işaret vermediği belirtilirken, bu isimlerden bazılarının Cumhurbaşkanlığında kurulacak ofisler veya kurullarda görevlendirilebilecekleri belirtiliyor.