Demirtaş'tan Şırnak'a 'Srebrenitsa' benzetmesi

Demirtaş'tan Şırnak'a 'Srebrenitsa' benzetmesi
HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, operasyonlarla Şırnak'ın yok edildiğini savundu. Demirtaş yaşananları Srebrenitsa katliamına benzetti.
Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkan Selahattin Demirtaş, kürsüden, Şırnak'ın operasyonlar sonrası fotoğraflarını göstererek Srebrenitsa'da yaşananların benzerinin Şırnak'ta yaşandığını iddia etti.

Demirtaş konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Bizim ülkemizdeki yöneticiler Bosna'daki sessizliğe güvenerek bunları yaptılar. Dünyanın o zaman sessiz kalmasından güç aldılar. Kendi ülkemizin 81 vilayetinden biri, Şırnak yok edilmiş durumda. Bosna'yı tüm katliamları konuşalım ama bunun terörle mücadeleyle nasıl bir alâkası olabilir? Şehir bomboş. 90 bin kişilik nüfus ayardır köylerde, çadırlarda yaşıyor. Bunların tek bir suçu var. Kürttürler. AKP'ye boyun eğmeyen Kürtler yaşıyor orada."

İSRAİL ve RUSYA İLE İLİŞKİLER

Al Jazeera'nın derlediği habere göre; İsrail ve Rusya ile dış politikada atılan adımları da değerlendiren HDP Eş Başkan'ı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi, "Kürdün, Alevinin senin gözünde Putin kadar değeri yok mu?" dedi.

Rus uçağı düşürüldükten sonra Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüşmesinin ardından "hain" ilan edildiğini söyleyen HDP Eş Başkanı, "Açıkça Putin'den özür dilendi. Niye bu kadar kahramanlık yaptınız o zaman?" diye konuştu.

"HERKES APOCU OLMUŞTU"

İktidarı eleştiren HDP'lilerin "vatan haini, terörist" ilan edildiklerini savunan HDP Eş Başkanı, bu eleştirilere tepki gösterdi:
"2.5 yıl görüşmeler devam ederken herkes bizden daha barışçıydı. AKP'nin yalaka köşe yazarları barış barış diye neredeyse hepsi Apocu olmuştu. Önemli olan bugünlerde barış demektir. Biz varız diye ülke dağılmıyor, iç savaş çıkmıyor. Biz olmasak ülke 3 ayda Suriye'ye düşüyor. Tüm zor koşullara rağmen bu ahlâklı duruşu savunan sadece biziz."

SURİYELİLERE VATANDAŞLIK İÇİN REFERANDUM ÖNERİSİ

Suriyelilere vatandaşlık tartışmalarını da değerlendiren Selahattin Demirtaş, bu konuda referandum yapılmasını önerdi.

"Suriyelileri vatandaş yapacağız diye bir şey attı ortaya. Buna Cumhurbaşkanı karar veremez. Çok güveniyorsan kendine, referanduma götür. Halkı ikna etmeden milliyetçiliğikışkırtarak bu meseleyi çözemezsiniz."

Hiçbir altyapı yapılmadan Suriyelilerin vatandaş yapılmasının önerilemeyeceğini belirten HDP Eş Başkanı, "Kalıcı çözüm Suriye'de barıştır" dedi.